- "Masura asta este doar ca sa dam bani unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate. Sunt educatori sau invatatori care au 50 si ceva de ani si risca sa-si piarda postul la cativa ani inainte de pensie", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele sindicatului FSLI, Simion Hancescu.
In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorilor si invatatorilor care deja erau incadrati intr-o functie nu erau obligati, neaparat, sa faca o facultate.
Legea educatiei permite echivalarea studiilor, insa procedura s-a blocat la minister
In cazul cadrelor didactice deja in sistem, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate.
Articolul 248, alineatul 3 spune ca educatorii, institutorii, instructorii, maistri si invatatorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale [...] indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice [...] in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".
Astfel, acei educatori si invatatori care nu aveau diploma de licenta, insa aveau alte studii, cursuri, rezultate deosebite si/sau aveau un dosar personal bogat in activitati aveau posibilitatea unei echivalari, iar astfel nu erau obligati sa faca o facultate.
Cu toate acestea, nici pana acum, desi s-au inscris mii de dosare pentru echivalare, Ministerul nu a decis nimic.
Intr-o scrisoare comuna a sindicatelor din invatamant, datata in 10 ianuarie 2013, se precizeaza ca "activitatile pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale au inceput sa se desfasoare, inca din luna ianuarie 2012, in conformitate cu Calendarul - Anexa nr. 2 la O.M.E.C.T.S. nr. 6563/2011 - dar nici pana la aceasta data nu a fost emis ordinul de ministru pentru recunoasterea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal si informal de catre cadrele didactice care indeplinesc conditiile prevazute de metodologie, in vederea emiterii atestatelor de recunoastere si echivalare a competentelor". Cu alte cuvinte, procedura s-a blocat la Minister.
Peste 22.000 de cadre didactice obligate sa mearga la facultate
Intre timp, OUG-ul 92/2012 dat de catre Guvernul Ponta si contrasemnat de fostul ministru Ecaterina Andronescu obliga practic toate cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar sa faca o facultate.
"Parerea mea este ca masura asta este doar ca sa dam banii unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime, este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
"Nu ne-a intrebat nimeni cand ministerul a facut modificarile acestea. Noi speram ca se va rediscuta Legea educatiei, ca asa am inteles ca intentioneaza USL-ul, si ca atunci se vor lamuri toate aspectele, printre care si aceasta", a mai spus Hancescu.
Liderul sindical a mai declarat ca, din informatiile sale, sunt peste 22.000 de educatori si invatatori in toata tara care nu au studii de licenta.
"Oamenii au intrat in panica. Sunt educatori sau invatatori care au 50 si ceva de ani risca sa-si piarda postul la cativa ani inainte de pensie. Sunt speriati pe buna dreptate. E vorba de niste bani si oamenii astia si asa au salariile de mizerie. Ca sa faci 3 ani de facultate te costa. Undeva la 1.500-2.000 de lei pe ani te costa. Dai atatia bani doar sa iti mai pastrezi postul in sistem un an sau doi pana ajungi la pensie. Iar, profesional, vorbim de dascali cu experienta. Facultatea acum ar insemna doar o hartie in plus. Trebuie gasita o formula ca cei care sunt in prag de pensie sa nu trebuiasca sa mai faca facultate si sa ia licenta pentru cativa ani. E clar ca legea trebuie modificata", a mai spus Hancescu.
Simion Hancescu (FSLI): "Sunt 22.000 de dosare depuse la echivalare. Am inteles ca doamna Andronescu n-a fost de acord cu procedura de echivalare"
Legat de procedura de echivalare a competentelor profesionale pentru educatorii si invatatorii care nu au diploma de licenta, procedura blocata la minister, liderul FSLI a spus ca e vorba de alte 22.000 de dosare si ca in perioada imediat urmatoare ministerul ar trebui sa publice o situatie exacta.
"Am inteles ca doamna ministru [n.r. - Ecaterina Andronescu] n-a fost de acord cu procedura de echivalare. Intr-un fel are dreptate pentru ca i-ar fi sarit in cap cei care au licenta si a echivala licenta cu unul care a facut doi ani liceul e o problema. Exista niste argumente si de partea ministerului", a declarat Simion Hancescu.
"Sunt in jur de 22.000 de dosare depuse la echivalare. Ministerul acum lucreaza si in cateva zile vom avea o situatie exacta. Eu cred ca va continua procedura de echivalare pentru ca metodologia este in derulare. Dar trebuie lamurita si partea de salarizare dupa echivalare. Lucrurile nu sunt foarte lamurite. Asteptam sa vedem o situatie din partea Ministerului", a mai spus Hancescu.
Educatori, sa nu uitati ce ati votat!
Sunt insa de acord cu tine ca e si rau intentionata.
Ceva proteste de strada din partea educatorilor si ale invatatorilor ?? Nu, pentru ca "sindicatili e d'ai lor".
Ce au votat aplaudacii, aia au !!!
Celor care nu le convine, ii asteapta mediul privat, dornic sa absoarba oameni cu dragoste si putere de munca cu norma de 4-5 ore pe zi.
Cu cat crapa mai multi din masa de votanti USL, cu atat mai bine pentru viitorul acestei tari.
Guvern USL, poti mai mult!
Atunci de ce-a trebuit sa plagieze, daca zici ca nu-i nici proasta?
Uitati-va, va rog, in biografiile neromantate al asazisilor politicieni din Romania, care cu cateva exceptii notable, sunt cu totii niste amatori in politica, ba chiar niste agiamii de-a dreptul! Si daca nu avem politicieni profesionisti, nu avem nici "demos" profesionist si asta explica(in parte) de ce democratia din RO este atat de "originala"! Si in politica, ca si in multe alte domenii, noi romanii ne "descurcam" aplicand metode "originale" de genul: "leag-o cu sarma, ca merge si-asa!" Ca vorba cantecului: "Noi suntem romani...!"
Nu intelegi niste reguli de baza:
1. Nu poti sustine fabrici si uzine sau orice vrei tu daca nu sunt competitive, ori industria s-a dovedit a produce prost si la preturi mai mari decat competitia. Tie ti se pare normal sa arunci banii publici in astfel de gauri negre
2. Nu poti blama pentru incapacitatea voastra de a produce ceva folositor si eficient. Preferati cu totii sa va vaicariti ca au fost inchise fabrici si uzine si de aia traiti mizeri. Eficiento, este exclusiv vina voastra ca aveti ceea ce ati produs.
3. N-are nici cea mai mica importanta cat de productiv sunt eu (care oricum nu traiesc acolo), pt. ca eu nu ma plang de inchiderea fabricutelor de produs cazi de baie si amortizoare.
Poti sa-l intrebi pe bunicu iliescu de ce n-aveti voi locuri de munca in acele fabrici care lucrau in pierdere
Despre CFR Marfa, premierul spune ca "in ultima perioada pierde cam toate contractele. O sa punem un manager privat dar nu stiu cat poate sa faca. Azi, noi nu avem banii necesari sa investim in CFR Marfa ca sa poata concura cu companiile private. Trebuie privatizata",
Merge economia aia socialista numai in patru labe, zau.
Si de Brucan au ras multi cu cei 20 ani si acum toti am constatat ce de fapt era optimist.
Nu fac nici o comparatie intre cei doi, ci intre reactiile "poporului"
Invatarea si examinarea sint alte chestiuni, profund nerentabile. In afara de cheltuiala inutila de timp, resurse, bani, invatarea creeaza nedreptate in societate. Prostii si lenesii sint si ei oameni. Cum crezi ca se simt prostii si lenesii fata de cei inteligenti si harnici?!
Trebuie sa fim toti egali, pentru a nu crea majoritatii electorale complexe de inferioritate.
Acu i-au ochit si pe educatori, institutori, instructori, maistri si invatatori, au vazut ca au buzunarele doldora de spagi si s-au gandit sa culeaga roadele. Dobitocii dinainte voiau sa le echivaleze gratis experianta cu studiile, ce tampenie.
Sa-i jumuliti bine! Va vor fi recunoscatori!
O taxa universitara anuala(fara cadouri pentru profesori, carti bagate pe git sau transport) e cam 4000 lei. Cu tot cu "bonusuri", sa termine omu' linistit si rapid facultatea, sare de 6000 lei pe an orice mi-ati zice.
O singura intrebare am. Nu cumva banii astia sunt mai mult de 25% din venituri? Si de banii astia vor fi usurati cam 3-4 ani, Si apoi si masterul, ca deh, asa e la moda acum.
Prostia se plateste! De data asta cu mai mult de 25% din salariu! :)))))))))))
Majoritatea celor vizati lucreaza la sate, in oras s-au ocupat posturile de catre cei cu studii superioare...
Partea proasta e ca sunt foarte multi educatori si invatatori care practica aceasta meserie din placere si cu dedicatie iar acestia vor fi puternic afectati.
....si cand ma gandesc ca-mi doream sa devin profesor candva.....
Intradevar e o cheltuiala importanta si nu e bine ca s-a ales asta... dar sa nu o dublam inutil. Si facultate ar trebui facuta pt. ca vrei sa inveti cu adevarat ceva nu asa.
Sunt curios daca d-na Cristiana Anghel este solidara cu E. A. in aceasta problema.
Dar nu spun asta. Stiu ca sunt in toate generatiile oameni dedicati, cu drag de copii si de munca, precum si nemernice care amarasc vietile copiilor.
Iar metodele didactice trebuie sa evolueze. Copilul meu are abia 3 ani si stie sa opereze pe calculator cam la acelasi nivel ca maica-mea, stie sa vorbeasca binisor si in engleza... cum ar putea sa se impuna in fata lui o persoana care nu tine pasul?
in concluzie, cred ca ar trebui facuta o astfel de tranzitie, dar natural, in timp (nu fortata in 6 ani!).
Scuteste-ne de operarea pe calculator click click click pare greu?!
Oricum nu asta e scopul educatiei !
"cum ar putea sa se impuna in fata lui o persoana care nu tine pasul?"
Te flatezi singur, stiu eu o educatoare, fara facultate, care ti-ar face copilul sa alerge, sa se urce in copaci, sa ingrijeasca un animal, sa se joace cu un bat de lemn, sa loveasca o minge, sa planga sau sa rada dupa caz .... daaar nu-i interesata deloc de clickc click click .... nu ca nu stie, ci doar ca educatia cu click click click NU E EDUCATIE! ESTE ILUZIA PARINTILOR CARE VOR SA STEA LINISTITI LA TEMBEVIZOR !!!
pacat ca nu mai este Funeriu, el macar avea idei bune si era bine intentionat, dar deh nu era agreat de felix/antena3!
Propun ca orice bugetar, indiferent daca are sau nu facultate, indiferent de meseria sa, sa se inscrie in urmatorii 6 ani la o facultate privata, sau sa fie amendati cu echivalentul taxei la o privata, taxa care sa fie platita direct in conturile universitatii Spiru Haret.
Peste 6 ani sa se dea o lege similara si pentru pensionari :D
Timpul si banii educatorilor se duc sistematic pe tot felul de diplome si cursuri super-imbecile, absolvite pe bani bineinteles, nu pe prezenta. Am citit odata ce li se preda, m-am intristat. Nu e vorba doar de prostie, ci de rautate suprema, moartea pasiunii pentru meserie, pentru copii si pentru viata. Ideile care li se inoculeaza educatorilor par a fi intentionat diabolice. Parca se urmareste imbecilizarea totala a copiilor cu ajutorul educatorilor. Noroc ca nimeni nu trebuie chiar sa invete. Sint suficiente taxele legale, cumpararea de manuale cu monstrozitati didactice, cotizatiile de absolvire pe sub mina, si oleaca fusareala, de ochii lumii.
Desi persoana pe care o stiu iubeste cu adevarat copiii, la vot n-au mai contat umilintele astea. Deoarece s-a luptat cu Basescu, persoana a indragit-o pe Abramburica, dar si pe Marga, pe Plagiator, pe Varan.
Individa o fi fost la viata ei desteapta, dar de cand a intrat in politica a inceput s-o ia razna. Acum e senila de-a binelea. Vrea bac profesional si mai nou vrea facultate pentru educatori. Pe viitor nici wc-urile n-o sa mai fie spalate d
Ne meritam soarta!
Cu acestia cum a ramas?
Au ramas in functii?
Au facut "cursuri" de calificare?
Au primit pensii conform gradului(didactic) de iesire la pensie?
CUM s-a facut atunci, asa sa se faca si acum.
PS faptul ca aveti gradul I didactic si 30 de ani de catedra nu va scuteste sa fiti pus la acelasi nivel cu un putzache absolvent de Spiru(sau mai bine zis sub el)
Votantii USL, mai ales cei care stiu sa citeasca, sunt toti inghesuiti pe site-ul Antena 3. unde (si nu e nici o gluma). in dimineata asta se anunta ca prima stire scaderea pretului painii in 2013.
Na, sa mai ziceti voi ca USL-ului nu ii pasa !
In rest culeg ce au semanat! Doar au votat in masa...
Bine ca, cei vizati, au un ragaz de sase ani. In acest timp, pot termina facultatile de medicina. Fetitele, au nevoie de indrumari avizate pentru a-si ingriji papusile.
Astia au inceput propasirea societatii socialiste multilateral dezvoltate...Pasul urmator va fi inaintarea Romaniei catre comunism...
Pazea romani, ati facut-o de Becali...ma scuzati, de oaie!...:)
comunism! Corneliu MANESCU din 'comunism' a fost
inlocuit cu patrupede de categoria 'jiji si salam'...
Academician Alexandru GRAUR, a fost inlocuit cu
'pralea si piranda'...
"Calatorie in Univers", "Tele-Enciclopedia", "Seara de teatru
si "Varietati duminicale", au fost inlocuite cu haznaua3.
Asa ca,
"Daca sinteti amatori de cosmaruri, va invitam sa
ratati concediile in Tiganiada"!!!
Pe mandatele ai au prosperat la maxim plagiatele , universitatile private , nepotismele, incompetenta si haosul administrativ din scoli si facultati.
Eu nu stiu in momentul asta alt ministru sa fi lasat mai multa debandada la minister decat Katy .
Aveam o antipatie deosebita pentru Liviu Pop doar pentru desfiintarea acelei comisii etice, dar cred ca Andronescu o merita mult mai mult.
Si acum avem la minister tot un urmas al distinsei . Adica un neica nimeni cu un cv umflat, cu diplome discutabile si initiative anemice.
"...a lansat programul reformei comprehensive a educatiei care include: reforma curriculara, schimbari in managementul academic si financiar in domeniul educatiei, descentralizare, reorganizarea cercetarii, amplificarea conexiunilor internationale si alte capitole"
Asta e chiar de retinut. Daca vrei o justificare ca sa detonezi o bomba atomica, il pui pe Marga sa-ti gaseasca o explicatie rationala: se cheama ca ai detonat o "reforma comprehensiva". Te-ai scos! Pina si iradiatii te voteaza!
acuma, masura ar fi buna, dar cu aplicare la cei care termina liceul acum, si vor sa devina invatatori sau educatori.
dca liceul pedagogic are 5 ani, ar trebui infiintate faculatati speciale pentru invatatori cu numai doi ani de studiu, sau desfiintate liceele pedagogice si trei ani de studii superioare, ca toti ceilalti.
problema este ca facultatile sunt pe specific, niciuna adaptata pentru munca invatatorului, educatorului.
ce fac. ar trebui sa faca, dupa legea caterincai ?
litere, matematica, chimie, ase, mecanica fluidelor?!
caci, fac. de educatori sau invatatori nu exista, inca.
deci, cand dai o lege, ordonanta, trebuie sa creiezi si cadrul si baza materiala.
durata studiilor - 3 ani.
Dar dupa facultate, vor fi obligati sa faca masteratul didactic (conf. Legii Educatiei Nationale 1/2011), adica inca 2 ani.
Sau nu mai are la universitatea aceea a dansei plagiatori destui?
Acum, idolii lor vor trimite in somaj toate invatatoarele si educatoarele care, la peste 40 de ani, nu dau bani la universitati ca sa ia o hartie buna doar de pus in rama, ca dupa niste decenii de munca la catedra, nu te mai invata pedagogie o facultate facuta la FF sau ID...
O educatoare competenta ar trebui sa aiba minim doua doctorate, 3 ani in cercetare, 2 ani la gradina zoologica si minim 7 manuale publicate. Altfel cum ar face fata bestiilor de 4 ani care se pregatesc sa devina viitorii alegatori ai tarii?!
Copiii de gradinita sa aiba obligatoriu liceul absolvit etc
DOAMNE FERESTE-NE DE EA !
Tanti asta nu a facut decat tampenii cat a fost in postura de ministru. Nu degeaba a fost garanta de Vanghelie la alegeri.
Mai bine se cuplau amandoi ca faceau o pereche perfecta.
adica lasa un cadou dedicat pt Spiru Haret( fiindca daca imi aduc bine aminte ei sint singurii cu studii la distanta acreditati) dar la o adica ea nu mai este ministru in momentul publicarii OUG -ului.
Si daca imi aduc aminte acum niste ani se dadea o vasnica luptatoare impotriva Univ private
Acest lider de sindicat nici nu cunoaste ca sunt doua ordonante diferite: una care se refera la recunoasterea competentelor dobandite formal si informal pentru cei cu studii medii (aceasta nu se refera la echivalarea liceului cu studii superioare) si alta care se refera la echivalarea studiilor universitare de scurta durata cu studii de licenta. Aceste studii de scurta durata au fost inainte de 2003 si avea o programa cu un numar de ore mult mai mare decat cei care fac acum studii de licenta, deci era normal sa se faca aceasta echivalare.
Rusine acestori lideri de sindicat care nu stiu nici macar legislatia! Sa nu ne miram ca ajungem in asemenea situatii.
Greseli ale guvernului Ponta (in doar cateva luni de guvernare)
1. Anularea calficarilor si studiilor invatatorilor si ale unor profesori, recunoscute anterior de statul roman si anulate prin consecintele actelor semnate de ministra Andronescu. Opinez ca cei afectati ar putea da in judecata statul roman la CEDO, pentru ca eu consider ca este un abuz al statului si in plus chiar si Avocatul Poporului ar trebui sa se autosesizeze.
2. Noul cod rutier si modul de preschimbare a permiselor de conducere, prin care anual milioane de soferi sunt trimisi sa faca antecamera pe la cabinetele private (ca prin policlinicile de stat nu prea vor avea timp sa stea pe la cozi saptamani intregi)
3. Intentia de a reintroduce timbrul verde sau taxa de prima inmatriculare.
4. Modificarea prevederilor legii " Prima casa'
5. Repunerea pe tapet a celebrelor scandaluri referitoare Rosia Montana si gazul de sist.
6. Intentia de a realiza un nou acord cu FMI , in conditiile in care China acorda imprumuturi in Europa de Est fara a pune conditii de distrugere a economiei.
7. Unda verde pentru marirea taxelor si impozitelor locale.
8 . Scumpirea gazului, benzinei si energiei in conditiile in care statele din jur au ieftinit aceste produse.
9 . Largirea numarului de slujbasi ai statului care au acces la locuintele de protocol (sau cum se numesc ele).
Nu am observat nici o masura care sa vina in sprijinul populatiei pana acum.
Oare Ponta crede ca USL a avut prea multi simpatizanti si vrea sa mai scape de ei ?
Marturisesc ca am votat USL pentru ca pedeleul mi-a taiat veniturile la jumatate, dar zilele aste m-am hotarat ca in viitor sa nu mai votez cu USL asa cumeste el acum (poate cu un PNL separat) sau alt partid si daca ma hotarasc nu mai revin indiferent cu ce ne vor mai momi inainte de alegerile viitoare . Eu cred ca un guvern sau un partid i-ai arata intentiile si caracterul imediat dupa ce ia puterea .
Masura cu educatori/invatatori licentiati era acceptabila in forma gandita in 2011, cu echivalari care permit schimbarea treptata a sistemului, cu ridicarea graduala a standardelor. Pana la urma e in beneficiul tuturor sa avem copiii educati de personal specializat de la inceput.
Totusi experienta de cativa ani a unui cadru didactic face mai mult decat niste cursuri FF sau ID, educatorii si invatatorii lucreaza cu copii nu cu tehnologie de ultima generatie sau descoperiri recente.
Ceea ce a scos Abramburica are o tinta clara: surse de veni pentru universitatile private.
- Andronescu anuleaza specializari si diplome, recunoscute de statul roman anterior si doreste sa-i trimita pe profesori si invatatori la casieriile facultatilor private (pentru multi ani si multi bani), nerecunoscand nici macar studiile universitare de 3 ani -prin neechivalarea cu ciclul Bolognia care dureaza tot 3 ani dar contine chiar mai putine obiecte de studiu iar universitatile de stat nu au si forma de invatamant ID.
- Funeriu a incercat sa anuleze titularizarea in invatamant desi multi din acesti titulari au semnat un contract cu statul roman , prin care la intrarea in sistem in urma unui concurs sau a unei repartitii guvernamentale statul s-a angajat ca le va garanta titularizarea in invatamant . In plus a marit si normele cadrelor didactice cu gradul I si peste 25 de ani vechime, a intentionat reducerea numarului de catedre si ore si a permis anularea dreptului cadrelor didactice de a iesi la pensie cu 3 ani mai devreme (asa cu prevedea legea inca din vremea comunistilor) .
Nici nu stii care sunt mai rai dintre cei doi, dar pe viitor nu voi mai vota partidele care au putut propune astfel de ministri (indiferent ce vor face aceste partide inainte de alegeri) !
Deja simt lipsa unui partid comunist adevarat , din ala cu egalitatea de sanse , cu nationalizari si confiscari si sper ca ca pana la alegerile viitoare va apare si un astfel de partid , ca de capitalisti m-am cam saturat, doar somaj, inchideri de fabrici si uzine, taieri, reduceri, desconsiderarea celor care muncesc, coruptie, "tunuri", abuzuri ale guvernantilor, pile, relatii, mafii sectoriale, saracie, scumpiri, promovarea nonvalorilor, distrugere, vanzarea resurselor, cheltuirea aiurea a banilor publici . Atat ne-a mai ramas ca putem inca sa vorbim liber, dar daca nu ne asculta nimeni -decat cei platiti pentru asta, nu -mi pare mare lucru.
Sustineti petitia
http://www.petitieonline.ro/petitie/3634014
Ce e aia morala..., ce e aia... generozitate...ce e aia respect....Manele, sex, minciuna, furt...trafic de influenta si carne vie, asta e zoaia noastra, asta intelegem. Schizofrenie, psihotism -y love you -...
Ca raspuns la intrebarile lui Victor Ponta si Crin Antonescu, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Dennis Abbott, a declarat ca "Opiniile privind reforma sistemului de educatie din Romania, exprimate de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, sunt cele ale Comisiei Europene. (...) Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu"
Cind le-o trag alora nebugetari, e bine, 'r-ati ai dreacu de privatizati. Aceiasi privatizati sau pseudo care le iau gologanii pe tot soiul de nastrusnicii gen facultate la educatori sau invatatori.
Si asa, ca intrebare tehnica: daca e obligatorie facultatea, la ce mai foloseste liceul pedagogic atunci?
afla cum ,
La cate voturi au primit , nu are sens sa se mai ascunda
In toata lumea, patalamaua trebuie dublata de experienta in domeniu !
Din cauza asta absolventii de facultati sunt someri, chiar daca au fost eminenti.
Toti cei care nu au licenta dar au un anumit numar de ani de experinta in domeniu, trebuiesc fixati pe posturi !
Asta deoarece experienta in domeniu a insemnat si instructaje in metodica predarii + programa + lucru efectiv cu elevii, anii de zile.
Asa este peste tot in tarile civilizate. Conteaza in primul rant ce sii sa faci/ sa produci ! De asta noi mergem ca racul inainte ! Si la nivel de doctorat este acelasi lucru . In multe posturi de functionari la UE se cere diploma de doctor sau experienata echivalenta in domeniu, adica 4 ani de munca in specialitate dupa obtinerea diplomei de master ! Mai informati-va domnilor ministri-plagiatori !!!
Insa, eu propun altceva.
Sa nu existe parlamentar in parlamentul romaniei si senator in senat care sa nu aiba o diploma de masterat al unei facultati din Marea Britanie, Sua, acolo unde se face carte.
Si dupa aceea voi fi intru totul de acord si cu stupizenia asta de lege a dnei Andronescu.
Nu pot sa cred ca ministrul invatamantului nu stie ca in Romania diploma universitara nu are absolut nici o valoare (cuf f f f putine exceptii).
Din moment ce ministrul invatamantului stie ca diplomele pe care le vor obtine educatorii si invataorii nu au nici o valoare, rezulta ca singurul obiectiv al acestei masuri este obtinerea unui numar de studenti pentru anumite universitati particulare, dar si de stat, atentie! Sun foarte multe universitati de stat la care locurile nu s-au ocupat sau s-au ocupat cu dificultate.
Din moment ce oricat de jos ai trimite examenul de bacalauret, sunt slabe snase sa fie luat de mai mult de 50% din absolventi (ca numai atatia stiu macar sa scrie pe litere....), e clar ca numai de la adulti mai obtii studenti cu japca...
Adevarul este ca in roMANIA sunt foarte multi oameni creduli ca sa nu zic prosti, si acestia chiar au crezut ca aia de dinainte au taiat salarii si au dat afara oameni doar ca le placea lor sa ii vada cum sufera!
Eu nu inteleg cum pote un om cu mintea la cap sa aleaga in fruntea tarii oameni care is dovediti hoti, oameni care au dosare penale, oameni care sfidez legea.
Inteleg ca nici cei care au fost inainte nu erau nepatati, dar totusi, am mai vazut arestari, condamnari, CHIAR si din randurile lor, acuma o sa fie jale, o sa fure pe rupte si o sa o faca LEGAL prin tot felul de legi si OG.
Formularea exacta trebuie sa fi fost: "Toti invatatorii trebuie sa faca facultatea la Spiru Haret" si constituie primul pas spre visul de aur : "Toata lumea trebuie sa faca facultatea la Spiru Haret"
uselisti nenorociti!
smecheriile rareori se termina bine! acum repede, ca se elibereaza locul lui nastase!
De ce intotdeauna prevederile lovesc pe cei cu salarii mai mici?
De ce profesorii si conferentiarii care au promovat pe baza vechilor criterii nu au si ei o perioada de gratie in care sa-si completeze dosarele confor noilor criterii, mai dure, altfel isi pierd titularizarea?
"Cel care s-a urcat in pod trege scara"
Titulescu forever.
Sa fie numiti ministri si parlamentari numai cei care au absolvit o universitate si un masterat la o unitate de prestigiu numai din Anglia, Franta, SUA, Germania.
(daca or fi prosti sa mai revina in tara).
Cei care nu le au acum sa fie dezbracati de orice titlu (precum doamna ministru, apoi sa fie obligati sa returneze toate drepturile banesti obtinute cat timp au ocupat acele functii, retroactiv.
Se spune că dumneavoastră aţi fi un simbol pentru dascăli, un model de învăţător blând şi iubitor. Şi eu sunt învăţătoare. Mai bine zis, am fost, până am devenit institutoare. Nici institutoare nu mai sunt, că acum am devenit profesor pentru învăţământul primar. Eee! Sună mai bine, trebuie să recunoaşteţi. E drept că nu am ajuns profesor cu una, cu două. De fapt, ba cu două. Cu două… facultăţi. „Ce-s alea facultăţi?” Da, chiar mă miram să ştie un simplu învăţător ce-nseamnă facultate.
Câte credite aţi strâns, domnule Trandafir, în cariera dumneavoastră? Cum adică „ce-s alea credite?”? Dovada că ai muncit, că ai fost eficient. Se adună la dosarul personal, după fiecare curs de formare. „Ce-i ăla dosar personal? Ce-s alea cursuri de formare?” Dosarul personal înseamnă, de fapt, mai multe bibliorafturi (vă explic altădată ce-s alea bibliorafturi) în care sunt aranjate multe, multe hârtii ştampilate, cu număr de înregistrare. Cât de multe? Aşa, vreo câteva kilograme. Păi, vedeţi, pe vremea dumneavoastră pregătirea nu cântărea aşa greu! Cursurile de formare sunt absolut necesare pentru a ţine pasul cu noutăţile. Doar că, uneori, noutăţile năvălesc aşa de multe deodată, că nu mai poţi ţine pasul cu ele. De curând, mi s-a propus să mă înscriu la un curs de formare cu tema „Managementul educaţiei”. Se desfăşoară la Universitatea din Petroşani, timp de două semestre. Costă el 1400 de lei (un fleac!), dar merită! Are 60 de credite care mai sunt şi transferabile. Vrei să ajungi director sau mentor, obligatoriu să ai acest curs. „Ce-nseamnă mentor?” Of, domnule Trandafir, demodat mai sunteţi! Nimic nu ştiţi!
Ultima noutate e înfiinţarea clasei pregătitoare. I se mai spune, neoficial, „clasa 0”. „Ce-i aia clasă pregătitoare?” O clasă care-i pregăteşte pe copii, înainte de a intra în clasa I. Şi pentru care dascălii sunt pregătiţi să facă faţă. În această toamnă, am luat clasa pregătitoare. Am fost înscrisă la un curs, înainte de a începe
Ati uitat sa mentionati masteratul didactic.