Fostul ministru austriac de externe si eurodeputat Ernst Strasser a fost condamnat luni patru ani de inchisoare cu executare pentru coruptie de un tribunal din Viena, in cadrul scandalului de lobby de la Parlamentul European in care a fost implicat si Adrian Severin, relateaza AFP.

Adrian Severin, Ernst Strasser, Zoran Thaler si Pablo Zalba BidegainFoto: Colaj foto

Conservatorul Ernst Strasser a acceptat, in fata unor ziaristi britanici care s-au dat drept lobby-isti, sa prezinte amendamente favorabile acestora in schimbul a 100.000 de euro. Conversatia a fost inregistrata de ziaristii de la The Sunday Times si a fost data publicitatii.

In acest scandal a fost implicat si fostul ministru roman de Externe Adrian Severin, pe atunci membru al PSD. Acesta a refuzat insa sa-si dea demisia din Parlamentul European.

Dupa o ancheta de 15 luni, Ernst Strasser a fost inculpat pentru coruptie.

Ernst Strasser a demisionat in martie 2011, dupa ce a fost atras intr-un flagrant organizat de presa, alaturi de alti doi eurodeputati, Adrian Severin si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, de catre jurnalisti de la cotidianul britanic Sunday Times care s-au prezentat ca membri ai unor grupuri de lobby. Filmati cu o camera ascunsa, cei trei deputati au acceptat sa prezinte anumite amendamente favorabile unui anumit grup de interese, in schimbul unor remuneratii care atingeau pana la 100.000 de euro pe an.

Ernst Strasser a sustinut ca este nevinovat.

O ancheta in acest caz a fost deschisa si in Romania. In 18 iulie 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mita si trafic de influenta.