In lipsa unor explicatii detaliate, masura suspendarii finantarii din fondul asigurarilor medicale a spitalelor private, anuntata sambata la pranz de ministrul liberal Eugen Nicolaescu, a starnit numeroase controverse. Desi foarte importanta pentru sistemul medical, intentia Ministerului Sanatatii nu a fost anuntata in prealabil si nici pusa in dezbatere publica.

Eugen NicolaescuFoto: Rompres

Pozitia ulterioara a social-democratilor la o propunere facuta chiar de catre unul dintre ministrii guvernului Ponta a tradat lipsa unor discutii si analize prealabile. Premierul Ponta a nuantat declaratia lui Nicolaescu anuntand ca suspendarea finantarii nu va atinge si serviciile efectuate in ambulatoriu de catre spitalele private.

Va prezentam mai jos succesiunea cronologica a declaratiilor oficialilor guvernului Ponta cu privire la masura suspendarii finantarii catre spitalele private.

Sambata, 12 ianuarie

Eugen Nicolaescu, ministrul liberal al Sanatatii: ""In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor."

Duminica, 13 ianuarie

Raed Arafat, secretar de stat si prim-adjunct al ministrului Sanatatii: "Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatate spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17% merg catre spitalele private. Aceste unitati ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate."

Luni, 14 ianuarie, dimineata

Eugen Nicolaescu, ministrul liberal Sanatatii: "De ce va agitati si de ce incercati sa gasiti alte lucruri in realitatile pe care le avem, nu pot sa inteleg. In general, lumea critica cand nu este bine informata. Cand vor intelege care sunt masurile in coerenta, care au ca scop tocmai imbunatatirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio retinere."

Luni, 14 ianuarie, la pranz

Liviu Dragnea, vicepremier PSD: "Ar fi bine pentru toti ministrii ca, inainte sa faca declaratii despre proiecte majore pentru ministerele pe care le conduc, sa aiba o discutie in guvern sau macar cu primul ministru. Probabil ca [Eugen Nicolaescu] va fundamenta si argumenta aceasta decizie."

Victor Ponta, prim-ministru PSD: "Eu cred ca, in primul si in primul rand, [Eugen Nicolaescu trebuie sa mai iasa o data sa va explice mai bine. Finantarea serviciilor din ambulatoriu se deconteaza in continuare. [Vor fi suspendate] un anumit tip de interventii chirugicale. Mi-a explicat domnul Arafat si am inteles foarte bine. Problema e cu operatiile, pentru ca operatiile complicate se fac tot in spitalele de stat.

Seful PNL, Crin Antonescu, nu a dorit sa se pronunte pe tema finantarii spitalelor private, mentionand ca nu a discutat acest subiect cu Eugen Nicolaescu.

Marti dimineata nicio explicatie detaliata insotita de date care sa argumenteze decizia anuntata sambata nu au fost inca anuntate oficial sau publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Mai multe reactii la propunerea ministrului Eugen Nicolaescu, in forma ei de sambata, puteti citi mai jos: