Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere demisia de onoare a Oanei Schmidt-Haineala din functia de presedinte al CSM pentru deblocarea situatiei. Judecatorii le solicita, totodata, Alinei Ghica si lui Cristi Danilet sa renunte la candidaturile la functia de vicepresedinte al Consiliului.

UPDATE 16:19 Judecatoria Sectorului 3 a decis revocarea lui Cristi Danilet din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii cu 30 de voturi "pentru" si doua "impotriva". Tot in decursul zilei de luni, judecatorii Curtii de Apel Galati au decis revocarea Alinei Ghica din functia de membru CSM cu 29 de voturi "pentru", cinci "impotriva", si o abtinere, un vot fiind anulat, informeaza Agerpres.

UPDATE 16:08 Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a declarat luni ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie. Haineala a precizat ca au fost respectate toate procedurile, existand dcumente care sa arate acest lucru, informeaza B1TV.

"Voturile s-au centralizat de catre apartul tehnic in prezenta tuturor membrilor consiliului, s-au numarat in prezenta tuturor membrilor consiliului, exista inregistrarile audio video, exista procesul verbal, exista centralizatorul voturilor", a explicat presedintele CSM intrebat in legatura cu numarul de voturi primite.

"Demisia nu este o optiune, nu intentionez sa demisionez, nu voi demisiona", a declarat Oana Schmidt-Haineala.

"Nu exista absolut niciun motiv pentru care eu sa-mi dau demisia. Nu intentionez sa-mi dau demisia. Fac un apel catre colegii membri Sectiei de judecatori sa constientizeze care este rolul lor in Consiliu si rolul fiecarui membru al Consiliului si anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la sedintele de plen si sectie si de a rezolva problemele curente ale justitiei", a declarat Oana Schmidt-Haineala.

Intrebata daca este nelegala desemnarea unui procuror in fruntea CSM, ce prevedere ar contrazice aceasta posibilitate, Haineala a spus ca nu stie si ar fi curioasa sa cunoasca ce lege contrazice legalitatea asigurarii presedintiei Consiliului de catre un procuror. "Constitutia si legea Consiliului, Legea 317, prevad, permit posibilitatea ca un procuror sa fie presedinte al Consiliului. Repet, mandatul a fost obtinut in baza unui vot legal exprimat", a subliniat Haineala, citata de Mediafax.

Judecatorul Horatiu Dumbrava, fost presedinte al CSM in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2012, a sustinut, luni, intr-o conferinta de presa, ca rezultatul final al alegerilor din 4 ianuarie, cand Oana Schmidt Haineala a fost aleasa presedinte al CSM, ar fi fost determinat de "jocuri obscure", iar alegerea asesteia ar fi lipsita de "legitimitate si ridica probleme serioade de legalitate". Dumbrava a mai sustinut ca la alegerile din acest an ar fi fost "sacrificata transparenta".

"Pentru deblocarea acestei situatii solicitam demisia de onoare a doamnei Oana Schmidt Haineala si le solicitam Alinei Ghica si lui Cristi Danilet sa renunte la candidaturile la functia de vicepresedinte", a afirmat Horatiu Dumbrava.

"Am asistat in ultimele zile la manipulari rusinoase ale opiniei publice, cu consecinte grave pentru statul de drept din Romania", a mai spus Dumbrava.

"Cerem atat reprezentatilor sistemului judiciar, cat si altor actori publici sa respecte principiul democratic in virtutea caruia adunarile generale s-au constituit la nivelul instantelor din Romania. In mod regretabil, insa, in ultimele zile, constituirea si deciziile adunarilor generale, precum si judecatorii ce le compun au fost atacate peste limitele decentei publice, fiind subminata pana la urma chiar independenta justitiei", a mai spus Dumbrava.

Oana Schmidt Haineala este primul procuror ales in fruntea Consiliului Superior al Magistraturii, CSM fiind condus, anterior, doar de judecatori. Alegerea sa a starnit nemultumiri in randul judecatorilor CSM, dar si a Asociatiei Magistratilor din Romania. De asemenea, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca alegerea unui procuror in fruntea CSM este legala, dar "anormala".