Minerii de la Mina Lupeni, care au ramas in subteran dupa terminarea programului de lucru, nemultumiti de salarii, au iesit din mina in noaptea de vineri spre sambata, dupa aproape opt ore de protest, ei acceptand propunerea conducerii unitatii miniere de marire a indicelui de calcul al salariului, transmite Mediafax.

Directorul Minei Lupeni, Sandu Sorin, care a coborat vineri noaptea in subteran pentru a discuta cu ortacii, a declarat ca minerii au acceptat solutia gasita de administratie, respectiv o marire a indicelui de calcul al salariului pentru luna ianuarie, care a fost stabilit la 0,97 pentru angajatii care lucreaza in subteran si la 0,90 pentru personalul de suprafata din sectoarele de activitate auxiliare activitatii de exploatare propriu-zisa a huilei.

Ortacii au cerut sa semneze un protocol cu administratia pentru a se asigura ca luna viitoare veniturilor lor nu vor fi afectate de decizia luata vineri noaptea.

Astfel, protestarii au iesit din subteran in jurul orei 2.00, dupa aproape opt ore.

Directorul Minei Lupeni a precizat ca activitatea de exploatare a carbunelui nu a fost oprita in timpul protestului, minerii din schimbul doi care au refuzat sa iasa la suprafata declansand actiunea de revendicare a drepturilor salariale dupa terminarea programului de lucru.

Alaturi de cei 34 de mineri din schimbul al doilea au iesit la suprafata si colegii lor din schimbul al treilea care spuneau ca se vor alatura protestului daca nu li se rezolva nemultumirile.

Cei 12 mineri din schimbul al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seara, sa paraseasca locul de munca dupa terminarea programului, ramanand in subteran, intrucat erau nemultumiti de salariile pe care urmeaza sa le primeasca in 15 ianuarie. Ulterior, acestora li s-au alaturat alti 22 de ortaci.

Directorul tehnic al Societatii Nationale a Huilei (SNH), Nicolea Dragoi, si liderul de sindicat al minerilor, Cristian Baleia, au coborat in subteran pentru a discuta cu ortacii.

De asemenea, mai multi mineri care au lucrat, vineri, in schimbul intai si care au terminat programul de lucru la ora 13.00 au venit la Mina Lupeni pentru a se alatura protestului celor 34 de colegi care s-au blocat in subteran, dar au ramas pe holurile unitatii miniere.

Si cei 156 de ortaci care au lucrat in schimbul al treilea si care se aflau in subteran la momentul protestului spuneau ca se vor alatura colegilor lor daca nu li se rezolva nemultumirile.

Reprezentantii minerilor spuneau ca indicele de productivitate, in functie de care se calculeaza salariile ortacilor, nu a fost, in decembrie, la nivelul de 1, care inseamna valoarea salariului de baza in cazul Minei Lupeni, ci a fost putin peste 0,90. De altfel, doar la doua unitati miniere din Valea Jiului, respectiv Paroseni si Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, in timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni si Uricani - indicele a variat intre 0,90 si 0,99.