Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara a fost constituita, vineri, o cauza penala in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii ce incrimineaza fapta de "promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public". Dosarul a fost deshis dupa ce o grupare nationalista din Timisoara a anuntat ca va oferi o recompensa de 300 de lei oricarei femei rome care se sterilizeaza.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara remis vineri si citat de Agerpres, cauza a fost constituita ca urmare a faptului ca in cursul lunii ianuarie 2013, pe un site de socializare, "membrii unei grupari nationaliste din Timisoara afirma ca ofera o suma de bani fiecarei femei de etnie roma din zona Banatului, care prezinta un act medical din care sa rezulte ca s-a supus voluntar unei operatii de sterilizare efectuata in anul 2013".

Cercetarile efectuate de Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, impreuna cu politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale, mai arata sursa citata.

Potrivit site-ului debanat.ro, in urma cu cateva zile, membrii gruparii "Nationalistii Autonomi Timisoara" au anuntat pe blogul lor - natm88.blogspot.com - ca ofera "o recompensa de 300 de lei fiecarei femei tiganci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care sa dovedeasca ca s-a supus voluntar unei operatii de sterilizare in anul 2013".

"Daca nu-si pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povara a societatii romanesti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operatia de sterilizare voluntara efectuata in anul 2013", mai mentiona mesajul publicat pe site-ul gruparii.

Presedintele Consiliului National petnru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a declarat joi, pentru Mediafax, ca institutia pe care o conduce analizeaza situatia si incearca identificarea persoanelor care au postat acest mesaj si care se recomanda drept Nationalistii Autonomi. El a precizat ca ar putea fi vorba de o persoana juridica, caz in care trebuie vazut pe numele cui este inregistrata, sau de cateva persoane, care se autointituleaza grupare.

Conform Ordonantei 137/ 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, autorii mesajului pot fi amendati de catre CNCD cu pana la 8.000 de lei, a mai spus Csaba Ferenc Asztalos.

Presedintele CNCD a mai aratat ca daca se adreseaza instantei, ONG-urile care au denuntat aceasta initiativa pot solicita si plata unor despagubiri morale, in calitate de reprezentanti ai comunitatii la care se face referire.

La randul lor, organizatiile neguvernamentale Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani Criss, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA Romania) si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" au transmis joi, intr-un comunicat, ca ele "condamna cu vehementa manifestarile unei grupari extremiste din Timisoara", aparute recent pe blogul natm88.blogspot.com.

Pe acelasi blog, cu acces restrictionat, "deschis doar cititorilor invitati", gruparea ar mai fi postat si obiective precum "rezolvarea urgenta a problemei tiganesti; conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic mostenit de la stramosii nostri, ca parte integranta a identitatii noastre; desfiintarea cultului vinovatiei legat de asa-numitul "holocaust" care ar fi avut loc in Transnistria, oprirea predarii despre "holocaust" in scolile publice pana la clarificarea obiectiva a acelei perioade ; opozitie totala fata de multiculturalism si metisaj", care "intra sub incidenta Codului Penal si a OUG nr. 31/2002", potrivit ONG-urilor.

"Condamnam recrudescenta fenomenului extremist, fenomen incompatibil cu valorile fundamentale pe care le constituie o societate democratica. Sterilizarea femeilor apartinand unui grup etnic, indiferent de modul in care se promoveaza acest demers, constituie un atentat grav atat la adresa membrilor grupului in cauza, precum si la adresa societatii in ansamblul sau", se mai arata in comunicatul citat.

ONG-urile au amintit ca judecatorii Curtii Europeane a Drepturilor Omului au condamnat Slovacia, in 2011 si 2012, pentru sterilizarea unor femei rome, apreciindu-se ca s-au incalcat articolele 3 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si dreptul la respectarea vietii private si de familie.

Sursele citate au precizat ca solicita institutiilor abilitate "sa dispuna toate masurile legale pentru ca astfel de postari extremiste si discriminatorii sa nu mai fie posibile", considerand ca aceste mesaje reprezinta "un grav atentat la valorile si principiile democratiei".

Totodata, organizatiile Romani Criss si MCA Romania au anuntat ca vor sesiza Parchetul cu privire la aceasta initiativa de sustinere a sterilizarii femeilor.