Judecatoria sectorului 4 Bucuresti a votat pentru revocarea judecatorului Cristi Danilet din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in timp ce Judecatoriile sectoarelor 2 si 6 au votat impotriva acestui demers, informeaza Mediafax.

Judecatoria sectorului 4 Bucuresti s-a pronuntat cu 23 de voturi "pentru" revocarea lui Danilet, un vot impotriva, iar un alt vot a fost nul.

Vineri, a avut loc si sedinta Adunarii Generale a Judecatoriei sectorului 2 in cadrul careia s-a dezbatut propunerea formulata de Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea de revocare a judecatorului Cristi Vasilica Danilet din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ales din partea judecatoriilor. Judecatoria Ramnicu Valcea a fost prima judecatorie care a decis revocarea lui Danilet.

"Din 35 de judecatori ai instantei cu drept de vot au fost prezenti 30, rezultatul votului fiind de 20 de voturi pentru si zece voturi impotriva, astfel ca propunerea de revocare a domnului judecator Cristi Vasilica Danilet din functia de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, ales din partea judecatoriilor, a fost respinsa, nefiind indeplinita cerinta ca decizia de revocare sa se fi luat cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor, conform art. 55 alin. 4 teza a II-a din Legea nr. 317/2004, republicata si art. 20 alin. 10 teza a II-a din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii 387/2005", se arata in comunicatul Judecatoriei sectorului 2.

Judecatoria sectorului 6 Bucuresti a respins cererea de revocare a lui Danilet, la adunarea generala fiind prezenti 21 de judecatori din totalul de 27.

"Luand in dezbatere propunerea de revocare din calitatea de membru ales in Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecatoriilor a domnului judecator Cristi Vasilica Danilet, prin vot secret, un numar de 17 magistrati, reprezentand 62,9 % din numarul total al judecatorilor instantei cu drept de vot, si-au exprimat optiunea in sensul revocarii din functia de membru ales in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a domnului judecator Cristi Vasilica Danilet, iar un numar de patru magistrati, reprezentand 14,81 % din numarul total al judecatorilor instantei cu drept de vot, si-au exprimat optiunea in sensul respingerii propunerii de revocare din functie a domnului judecator Cristi Vasilica Danilet", se arata in comunicatul Judecatoriei sectorului 6.

Astfel, adunarea generala a Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti a respins propunerea de revocare din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilica Danilet, nefiind indeplinita cerinta ca decizia de revocare sa intruneasca votul a doua treimi din judecatorii acestei instante.

Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a votat pentru revocarea lui Cristi Danilet, Judecatoria sectorului 3 urmand sa ia o decizie luni, 14 ianuarie. Judecatoria sectorului 1 Bucuresti nu a initiat niciun demers.

Adunarile generale ale judecatorilor au survenit scandalului generat de modul in care a decurs procedura de alegere a presedintelui, respectiv a vicepresedintelui CSM.

Cristi Danilet si Alina Ghica, fosta presedinte a Consiliului, ambii membri alesi de adunarile generale ale judecatoriilor, respectiv ale curtilor de apel, au votat pentru ca noul sef al CSM sa fie procurorul Oana Schmidt Haineala, astfel ca in 2013 este pentru prima data cand nu s-a respectat cutuma ca un judecator sa fie presedintele forului, avand in vedere ca sunt, ca numar, mai multi judecatori decat procurori in toata tara, reprezentarea in CSM fiind propotionala.

Astfel, s-au pornit convocarea adunarilor generale ale judecatoriilor si curtilor de apel, in care s-a discutat revocarea membrilor alesi.

Potrivit primei decizii de revocare a acestuia din functia de membru al CSM, emisa de Judecatoria Ramnicu Valcea, pozitiile publice exprimate recent de Cristi Danilet au lasat unui observator obiectiv "impresia implicarii mai degraba in alte scopuri, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini, decat a intereselor judecatorilor romani".

Curtea de Apel Cluj a decis revocarea Alinei Ghica din functia de membru al CSM, pentru judecatorii Alexandru Serban si Horatius Dumbrava nefiind intrunite voturile.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, convocarea adunarii generale pentru data de 23 ianuarie, cand se va discuta de revocarea celor trei reprezentanti ai curtilor in CSM, respectiv Alina Ghica, Alexandru Serban si Horatius Dumbrava.