Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca "suparararea" unor reprezentanti ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacientilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru ca vor disparea anumite taxe, scrie Mediafax.

Arafat a spus, vineri, la Targu Mures, ca argumentele unor reprezentanti ai spitalelor, potrivit carora va creste consumul de dezinfectanti in urma noului program de vizitare a pacientilor, nu au nicio baza, el aratand ca a descoperit ca unii dintre acestia percepeau cate cinci lei pentru vizitele pe care le permiteau in afara programului.

"Toate argumentele acestea ca ne creste consumul de dezinfectanti si ne creste volumul de curatenie nu au nicio baza. Nu vad niciun motiv pentru care sa ne speriem de oamenii care vin sa-si vada bolnavii, oricum lumea intra. La unul dintre spitalele in care erau foarte speriati ca acum le va creste consumul de dezinfectanti am intrat pe site-ul lor si am vazut urmatorul lucru: aveau vizita doua ore pe zi, dar cine voia sa viziteze in afara celor doua ore putea sa vina oricand, dar sa plateasca cinci lei. Eu cred ca acolo este supararea, nu ca noi am facut programul de vizita mai lung, dar noi am zis ca nu mai trebuie ca lumea sa plateasca, pentru ca nu intri nici la cinematograf, nici la teatru si nu te duci acolo de bunavoie, sa intri intr-un loc in care sa-ti faca placere. Tu te duci acolo de nevoie, sa vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal sa ti se puna piedici ca sa nu poti face acest lucru si nu este normal sa i se puna piedici pacientului ca sa isi vada apropiatii cand el este internat. Daca pacientul nu e in conditiile in care sa primeasca sau daca nu doreste sa fie vizitat, el poate sa declare acest lucru. Dar nu este normal sa le spui oamenilor ᅡdaca doriti sa vizitati pacientul trebuie sa platiti sau trebuie sa dati o taxa, ca va facem o favoare ca vizitati pacientulᅡ", a spus Arafat.

El a adaugat ca programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat intrucat "este absurd ca familia unui pacient sa aiba voie sa il viziteze doar de trei ori pe saptamana in interval de doua ore, ca si cum bolnavul ar fi "la puscarie".

"Noua forma este aprobata si este deja in mod normal in vigoare si ieri (joi - n.r.) a fost o declaratie a domnului ministru care a explicat ca el asteapta ca spitalele sa o aplice, pentru ca este un lucru de normalitate. Cand s-a decis sa facem acest program ne-am uitat la ce se intampla pe plan national si eu personal cred ca este absurd ca familia unui pacient sa aiba voie sa il viziteze de trei ori pe saptamana in interval de doua ore. Parca bolnavul este la o puscarie si familia vine sa il viziteze acolo. Bolnavul este la un spital, bolnavul are probleme inclusiv de suport psihologic, inclusiv din partea familiei, iar familia trebuie sa aiba acces la bolnav, bolnavul trebuie sa aiba acces la familia lui si la prieteniu care vor sa il viziteze, bineinteles in limita unui program decent, care sa le permita sa faca asta cand pot ei, in anumite ore, pe care noi le-am extins. Acum programul este zilnic, iar sambata si duminica programul este pe toata durata", a mai spus Arafat.

In opinia acestuia, programul de vizitare care exista inainte favoriza fenomene precum acela ca apartinatorii sa dea bani pentru a avea acces la bolnav in spital in afara orelor stabilite pentru vizitare.

"Cu totii stim ca cine voia sa intre intra, dar bineinteles dand sume sau foloase celor care sunt la usa. Noi am vrut sa facem din aceste spitale niste spitale mai prietenoase, mai umane, in care sa simta bolnavul ca intr-adevar este tratat ca pacient si familia sa aiba demnitatea sa intre normal sa-si vada pacientul. Si, mai mult decat atat, in ordin se prevede inclusiv obligativitatea ca spitalul sa gaseasca modalitatea sa furnizeze informatii familiei, pentru ca familia in mod normal are dreptul sa discute cu medicul curant, sa poata sa inteleaga ce se intampla cu pacientul, sa inteleaga ce optiuni sunt si sa inteleaga ce este de facut..., a mai afirmat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste bolnavii de la terapie intensiva noul program de vizitare este similar celui din strainatate, permitandu-le membrilor familiei sa intre dupa un regim special.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a fost prezent, vineri, la Targu Mures, unde a participat la bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Horea" al judetului Mures.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sanatatii, programul de vizita pentru toate unitatile sanitare este de luni pana vineri intre orele 15.00-20.00, iar in weekend intre orele 10.00-20.00.

Ordinul 1284/2012, publicat in Monitorul Oficial in 21 decembrie 2012, mai prevede ca numarul de vizitatori pentru un pacient internat intr-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane si pot fi vizitati maxim doi pacienti in acelasi timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei si pentru ceilalti pacienti, daca exista solicitari in acest sens, durata vizitei va fi limitata la 60 de minute. De asemenea, vizitarea pacientilor in sectiile/compartimentele de terapie intensiva este permisa zilnic doar membrilor familiei, respectiv parinti, copii, surori/frati, cu conditia ca vizita sa se faca individual sau cel mult doua persoane, cu respectarea procedurilor interne. O alta prevedere se refera la cazurile copiilor internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva unde se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru.

In replica, managerii unitatilor sanitare din judetul Constanta s-au declarat nemultumiti de ordin, ei urmand sa inainteze cateva propuneri pentru realizarea unor amendamente la ordinul respectiv.

Directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta, Constantin Dina, a participat, marti, la o intalnire cu managerii unitatilor sanitare pentru a vedea care sunt problemele intampinate la implementarea ordinului privind vizitarea pacientilor de catre apartinatori si a declarat la finalul discutiilor ca principala nemultumire este legata de prelungirea programului de vizita.

"Sunt nemultumiri legate in principiu de programul de vizita. In acest interval medicii fac contravizita, incepand cu orele 17.00-18.00, sunt perioade in care li se serveste masa pacientilor sau in care li se fac anumite tratamente. Managerii au ridicat problema posibilitatii cresterii infectiilor intraspitalicesti cu aceasta ocazie. De asemenea, ar inseamna si o crestere a consumului de materiale cu curatenia in unitatea sanitara si bineinteles ca pe anumite perioade de timp va trebui marit personalul care face ordine in unitatea sanitara. Cam acestea au fost problemele ridicate de dumnealor. Asteptam sa inainteze propuneri, cel mai probabil, saptamana viitoare, vom discuta pe marginea acestora si le vom trimite la minister", declara Constantin Dina.