Romania se pronunta pentru incheierea de acorduri de asociere de catre Uniunea Europeana cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina, a afirmat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, la reuniunea informala "Snow Meeting", desfasurata la Trakai, Lituania.

Intr-un comunicat transmis vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca, in marja reuniunii informale "Snow Meeting", desfasurata in perioada 10-11 ianuarie 2013, la Trakai, ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a sustinut interventii in cadrul panelurilor pe temele "Europa si Eurasia", respectiv "Viitorul Summit privind Parteneriatul Estic" de la Vilnius.

"Referindu-se la evolutiile geopolitice actuale, demnitarul roman a pledat pentru acordarea unei perspective europene clare Republicii Moldova si altor parteneri europeni, care respecta cerintele UE. In acest context, a precizat ca Romania se pronunta pentru incheierea de acorduri de asociere cu Republica Moldova, precum si cu Georgia si Ucraina", precizeaza comunicatul MAE.

Ministrul Corlatean a mai subliniat in cadrul interventiilor ca "este nevoie de o abordare strategica a Parteneriatului Estic, insotita de masuri de sprijin", evocand in acest sens proiectul romanesc de finalizare a interconectorului de gaze Iasi - Ungheni.

Potrivit MAE, in cadrul reuniunii "s-a conturat concluzia ca R. Moldova poate fi considerata "povestea de succes" a Parteneriatului Estic, ceea ce justifica asteptarile privind un rezultat pozitiv in cadrul Summitului care se va desfasura la Vilnius in toamna acestui an".

Astfel, "reuniunea informala de la Trakai a constituit un bun prilej pentru conturarea unora dintre temele care se vor regasi pe agenda Summitului privind Parteneriatul Estic ce va fi organizat de viitoarea Presedintie lituaniana a Consiliului UE", mai arata sursa citata.

In marja acestei reuniuni informale ministrul Titus Corlatean a avut intrevederi cu omologii lituanian, Linas Linkevicius, suedez, Carl Bildt, slovac, Miroslav Lajcak, leton, Edgars Rinkevics si georgian, Maia Panjikidze.