Sefii parchetelor din tara au participat vineri la sediul Parchetului General la o intalnire cu Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, si cu membrii Sectiei pentru procurori a CSM, in urma careia au decis sa solicite Guvernului clarificari cu privire la masurile legislative avute in vedere in programul de guvernare privind modificarea statutului procurorilor.

"In data de 11.01.2013 a avut loc o intalnire a prim-procurorilor parchetelor de pe langa tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, procurorii sefi ai DIICOT, conducerea PICCJ si membrii Sectiei pentru procurori a CSM, in contextul ingrijorarii exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultarii din data de 10.01.2013 fata de declaratiile aparute in spatiul public cu privire la iminenta unor modificari referitoare la pozitia si rolul procurorului", se arata intr-un comunicat al Parchetului General transmis vineri, citat de Agerpres.

Participantii au hotarat in unanimitate, in baza mandatului incredintat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ si Sectia pentru procurori a CSM sa adreseze o solicitare Guvernului Romaniei de a detalia referirile din Programul de guvernare la masurile legislative pentru "Clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale", mai declara Parchetul General.

UPDATE: Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat la randul sau, vineri, emiterea unei solicitari comune de catre Parchetul General si Sectie adresata primului-ministru Victor Ponta prin care sa se ceara Executivului sa isi clarifice public, in raport de continutul programului de guvernare si informatiile recent vehiculate in spatiul public, pozitia in privinta statutului procurorului. Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM apare postata pe site-ul institutiei pe ordinea de zi solutionata a sedintei de vineri.

Sedinta de la Parchetul General vine in contextul conflictului aparut la Consiliul Superior al Magistraturii, unde o parte din judecatori sunt nemultumiti de alegerea unui procuror, in persoana Oanei Schmidt-Haineala, ca presedinte al CSM.

Joi seara, Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a declarat la Digi 24 ca nu este de acord ca procurorii sa faca parte din Executiv, deoarece s-ar putea ajunge in situatia ca oamenii politici sa decida ce dosare ajung in instanta.

Recent, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat o consultare a procurorilor din toata tara in legatura cu alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, iar din 1.982 de respondenti, 92% sustin alegerea unui procuror ca presedinte al CSM.

Potrivit Parchetului General, "in urma acestui demers, 92% din cei 1.982 procurori consultati si-au insusit urmatoarea declaratie: luarile de pozitii publice din partea unor asociatii profesionale ale magistratilor si a unor persoane publice ce pun in discutie statutul procurorului in Romania si apartenenta la corpul magistratilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natura sa provoace ingrijorarea membrilor acestei profesii".

"Statutul procurorului in Romania este clar definit in Constitutie si in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Rolul acestuia in activitatea judiciara, calitatea sa de magistrat, principiile in baza carora isi desfasoara activitatea si pe baza carora se organizeaza cariera sa sunt in mod explicit reglementate de cadrul normativ in vigoare si conforme standardelor internationale. Alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun, avand ca scop apararea independentei justitiei", sustinea Parchetul General.