Prim-adjunctul ministrului Sanatatii, secretarul de stat dr. Raed Arafat, a anuntat vineri, la Targu Mures, ca in cel mult o luna si jumatate vor fie efectuate primele misiuni ale avionului SMURD achizitionat din fondurile adunate de la populatie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit.

"Avionul SMURD este acum sosit, luat integral din 2% si cateva donatii care ne-au ajutat cu plata asigurarilor si altele. Trebuia rezolvata problema pilotilor, s-a realizat si acest lucru, deci ne-a aprobat Guvernul recent transferul a 6 posturi de piloti de la MApN la MAI, deci a fost aprobat acest lucru de primul ministru. Am inteles ca domnul ministru al Apararii, domnul Dusa a facut deja, ieri, transferul pilotilor, ceea ce inseamna ca putem sa facem instruirea pilotilor incepand cu data de 20 ianuarie. Dureaza cam 20-25 de zile programul de pregatire al pilotilor, care se face o pregatire speciala de trecere de la avionul pe care-l stiau ei, la noul tip de avion pe care-l avem. Dupa asta, avionul intra in lucru. Deci cert in urmatoarea o luna si jumatate vom vedea primele misiuni ale avionului care va rezolva o mare problema", a aratat Arafat, citat de Agerpres.

Secretarul de stat a precizat ca achizitionarea avionului s-a putut materializa atat datorita populatiei, cat si sprijinului oferit de Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerului Apararii Nationale, care a rezolvat problema pilotilor si a modului de operare a aparatului.

Precizam ca Fundatia pentru SMURD a reusit sa achizitioneze, din fondurile adunate de la populatie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit, un avion sanitar de fabricatie americana, Piper Cheyenne 3A.

Avionul SMURD va opera de pe aeroportul Baneasa din Bucuresti, iar costurile de achizitie s-au ridicat la aproximativ un milion de euro, incluzand aparatul, reviziile tehnice, echipamentele medicale, dar si pregatirea pilotilor si a tehnicienilor.

Acest avion sanitar este dotat cu doua targi, a fost utilizat ca ambulanta aeriana, nu necesita multe modificari si are aproape 5.000 de ore de zbor.