Proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto, suspendata pe parcursul anului trecut, dar reintrata in vigoare incepand cu acest an, premierul Victor Ponta afirmand ca taxarea acestui tip de masini reprezinta "o aberatie", scrie Mediafax.

"Trebuie sa incercam sa indreptam aberatiile, iar prima dintre aberatii era referitoare la masinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, inainte sa intram in Uniunea Europeana. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro si plateste o taxa de 3.000 euro, sigur ca e o aberatie", a spus Ponta la RTV.

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

Statul roman are de restituit taxe auto in valoare totala de 350 milioane lei(circa 77 milioane euro), fiind pe rol 80.000 de procese pe aceasta tema, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Detalii despre timbrul de mediu care va inlocui taxa pe poluare vor fi date dupa jumatatea lunii ianuarie. Cei care au platit aceasta taxa nu o vor mai plati, a explicat ministrul.