Daniel Morar considera ca nu se poate vorbi despre un interimat la Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile in care procurorul Oana Schmidt-Haineala este "presedintele ales al CSM".

Daniel MorarFoto: AGERPRES

"Nu e niciun intemimat la CSM, doamna Haineala e presedintele ales al CSM", a spus primadjunctul procurorului general al Romaniei, Daniel Morar, la Digi 24, adaugand ca postul de vicepresedinte nu este ocupat dar "judecatorii au posibilitatea sa-si desemneze un presedinte de sedinta in fiecare sedinta".

In opinia acestuia, scandalul declansat de aceste alegeri a pornit de la nemultumirea unor judecatori legata de faptul ca "functia de presedinte a fost castigata prin vot de un procuror".

"De aici pana la contestarea statului unei intregi categorii profesionale nu a fost decat un pas" si s-a ajuns la declansarea procedurilor de suspendare pentru unii membri ai CSM, in conditiile in care Constitutia definteste procurorii si judecatorii ca fiind magistrati, a continuat acesta, invitat la Digi 24.

"Lucrurile sunt lamurite de Constitutie si degeaba discutam despre spiritul Constitutiei care ar impiedica un procuror sa ajunga presedinte al CSM. Pornind de la faptul ca in tara judecatorii sun mai multi, dublu numeric, niciodata pana acum nu a avut un alt presedinte decat un judecator. E constitutional, e legal, nu s-a intamplat pana acum", a subliniat Daniel Morar.

Acesta a adaugat ca, in opinia sa, au existat anumite "frustrari ale colegilor judecatori care au pierdut alegerile in 2012" "cu candidatul lor in fata doamnei judecator Ghica. In acest an au pierdut alegerile in fata doamnei procuror Haineala", a explicat Morar.

"Eu in locul lor, in loc sa fiu revoltat ca un procuror e ales presedinte al CSM, m-as intreba de ce judecatorul candidat nu a reusit sa atraga voturile unor procurori, de ce a pierdut voturile a trei judecatori, de ce a pierdut voturile societatii civile?", a spus cel care asigura interimatul in functia de procuror general al Romaniei.

Daniel Morar a avertizat ca legea prevede ca adunarile generale ale instantelor sau parchetelor pot cere revocarea celui ales sa le reprezinte, "dar un se poate doar pentru ca vor adunarile generale, trebuie sa existe si niste motive prevazute de lege".

"Actul adunarilor generale de a-si revoca reprezentantii e unul cu consecinte teribile, pentru ca acel om isi pierde locul de munca", a precizat Daniel Morar, care a adaugat ca aceste hotarari de revocare ajung la CSM si pot fi atacate in instanta.

Despre criticile formulate de Victor Ponta la adresa sa

Intrebat cum comenteaza faptul ca premierul Victor Ponta l-a comparat cu marele inchizitor Torquemada, Daniel Morar a raspuns: "Nici macar nu e original, am mai fost denumit si Savonarola".

"Din cand in cand e preocupat de persoana mea, asta este, eu nu pot sa-i raspund toata ziua (...) Ma gandesc ca trebuie sa fie plictisitor sa tot ataci un om care nu raspunde", a adaugat acesta, referindu-e la Victor Ponta.

Despre relatia cu Mona Pivniceru, ministrul Justitiei

  • Sincer, nu cred (intrebat de moderatoare daca spera pe viitor intr-o relatie mai corecta, macar mai prietenoasa)
  • Lucrurile se vor rezolva in sensul ca vom scapa unul de altul intr-un fel sau altul. Drumurile noastre se vor desparti candva
  • Ideea e ca nu mi se pare normal ca un ministru al Justitiei care vrea sa faca niste propuneri responsabile sa nu ii intrebe nici pe procurorul general, nici pe seful DNA.
  • Sa nu-mi spuna ca vrea in mod responsabil sa numeasca oameni intr-adevar competenti
  • (intrebat ce exemple ar putea oferi in acest sens) Doru Tulus, Lucian Papici, Nistor de la Pitesti, oameni care s-au expus si au rezistat presiunilor, oameni care s-au validat, nu de genul candidaturilor propuse
  • Eu pot sa-mi ofer serviciile daca nu sunt intrebat dar discutiile sunt civilizate

Despre procedura numirii noilor sefi la DNA si la parchetul general

  • Aceste lucruri depinde de ministerul justitiei si de presedintele Romaniei
  • Mandatul meu inceteaza in 2 aprilie. Sa speram ca pana atunci vom avea un procuror general al Romaniei si aceeasi situatie o doresc si pentru DNA
  • Eu am criticat lipsa de transparenta in ce priveste prezentarea proiectelor de management si interviul in fata ministrului Justitiei
  • Au existat diferente foarte mari intre sectia de procurori a decis cu cinci voturi la unu ca nu sunt persoanele cele mai potrivite
  • Miza numirii unu procuror general si a unui e mai mare decat in 2005. Pana in 2005 nu prea era interesat publicul de persoana celui care urma sa fie numit procuror general.
  • Acum lumea e foarte interesata de cine va conduce aceste institutii. Au fost niste progrese semnificative in activitatea procurorilor iar aceste progrese s-au datorat unor oameni
  • Nimeni nu are garantia ca presedintele va respinge cele doua propuneri, vom vedea
  • Si mie mi s-a propus in 2008 sa plec la Bruxelles, s-a creat un post pentru Daniel Morar, dar eu am refuzat sa plec, am crezut ca inca am de lucru la Bruxelles

Despre presiunile la care sunt supusi procurorii

  • Au mai fost niste telefoane primite, nu pot sa va dau exemple dar le-am gestionat
  • Presiunea se face prin canalele publice, vine un om politic si spune ca judecatorul a procedat gresit, sau cand se fac manifestatii publice ale oamenilor in fata parchetelor
  • Cand se ajunge la insulte, aminintari, e o alta forma de presiune
  • Mi s-a intamplat din belsug in acest ani