Parchetul General sustine, intr-un comunicat, ca, in contextul declaratiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declansate de alegerile pentru conducerea CSM, a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public si ca in urma acestor consultari 92% din cei 1982 de procurori consultati spun ca alegerea unui procuror in functia de presedinte CSM este in concordanta cu Constitutia si legea. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca regreta alegerea procurorului Oana Schmidt Haineala infunctia de presedinte CSM este "regretabila" si "anormala", ulterior afirmand ca s-a facut cu incalcarea legii. Haineala a fost aleasa, vineri, 4 ianuarie in functia de presedinte CSM cu 10 voturi pentru, fiind primul procuror ales in aceasta functie, ocupata in trecut de judecatori.

Redam mai jos integral comunicatul Parchetului General:

In contextul declaratiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declansate de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public. In urma acestui demers, 92% din cei 1982 procurori consultati si-au insusit urmatoarea declaratie:

"Luarile de pozitii publice din partea unor asociatii profesionale ale magistratilor si a unor persoane publice ce pun in discutie statutul procurorului in Romania si apartenenta la corpul magistratilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natura sa provoace ingrijorarea membrilor acestei profesii.

Statutul procurorului in Romania este clar definit in Constitutie si in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Rolul acestuia in activitatea judiciara, calitatea sa de magistrat, principiile in baza carora isi desfasoara activitatea si pe baza carora se organizeaza cariera sa, sunt in mod explicit reglementate de cadrul normativ in vigoare si conforme standardelor internationale.

Alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun avand ca scop apararea independentei justitiei.

Alegerea presedintelui este rezultatul votului majoritatii membrilor Consiliului, in conditiile legii.

Totodata, 80% din procurorii consultati au considerat ca:

"Punctele de vedere exprimate de Asociatia Procurorilor din Romania, in contextul actual, nu reprezinta pozitia corpului profesional al procurorilor, fiind necesara declansarea demersurilor prin care sa se asigure ca interesele profesiei sunt promovate de o asociatie profesionala reprezentativa, activa, care sa-si asume pozitia de partener real de dialog in spatiul public."

Urmare acestei consultari, Ministerul Public subliniaza inca o data ca respectarea statului procurorilor este necesara indeplinirii de catre acesta a rolului de reprezentant al intereselor generale ale societatii si de aparator al ordinii de drept, al drepturilor si libertatilor cetatenilor."