Parchetul General o contrazice pe Mona Pivniceru: 92% din cei 1982 de procurori consultati spun ca alegerea unui procuror in functia de presedinte CSM este in concordanta cu Constitutia si legea
Redam mai jos integral comunicatul Parchetului General:
In contextul declaratiilor publice recente, referitoare la statutul procurorului, declansate de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a organizat consultarea procurorilor din Ministerul Public. In urma acestui demers, 92% din cei 1982 procurori consultati si-au insusit urmatoarea declaratie:
"Luarile de pozitii publice din partea unor asociatii profesionale ale magistratilor si a unor persoane publice ce pun in discutie statutul procurorului in Romania si apartenenta la corpul magistratilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natura sa provoace ingrijorarea membrilor acestei profesii.
Statutul procurorului in Romania este clar definit in Constitutie si in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Rolul acestuia in activitatea judiciara, calitatea sa de magistrat, principiile in baza carora isi desfasoara activitatea si pe baza carora se organizeaza cariera sa, sunt in mod explicit reglementate de cadrul normativ in vigoare si conforme standardelor internationale.
Alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun avand ca scop apararea independentei justitiei.
Alegerea presedintelui este rezultatul votului majoritatii membrilor Consiliului, in conditiile legii.
Totodata, 80% din procurorii consultati au considerat ca:
"Punctele de vedere exprimate de Asociatia Procurorilor din Romania, in contextul actual, nu reprezinta pozitia corpului profesional al procurorilor, fiind necesara declansarea demersurilor prin care sa se asigure ca interesele profesiei sunt promovate de o asociatie profesionala reprezentativa, activa, care sa-si asume pozitia de partener real de dialog in spatiul public."
Urmare acestei consultari, Ministerul Public subliniaza inca o data ca respectarea statului procurorilor este necesara indeplinirii de catre acesta a rolului de reprezentant al intereselor generale ale societatii si de aparator al ordinii de drept, al drepturilor si libertatilor cetatenilor."

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Da a fost respectata,dar nu inteleg de ce s-a incalcat la aceste alegeri.
Justitia nu se face de catre procurori.
Poate mai sunt in tara asta si oameni care isi pun mintea la contributie si nu inghit nemestecat tot ce le livreaza presa, in special Motanul 3.
Rau am ajuns! In tara asta pe locul intai au ajuns sa fie interpretarile, analizele, comentariile. Parca inadins nu se fac legi clare, nu se dau hotarari in care albul sa fie alb, negrul sa fie negru... Nimic din toate astea! Mereu se lasa loc si pentru cei ce se strecoara. Am ajuns in stadiul in care cel ce gaseste chichite este este cel mai avantajat. Ca ieri-alataieri, cand un personaj arata ce scrie in Constitutie, iar pentru aceeasi problema, cand dorea contrariul, o punea pe tapet ignorand aceeasi Constitutie, dar procedand conform unei legi...
Subiectul articolului este despre procuratura nu despre ce a votat romanul asta vara sau ameteala cu Constitutia...
Sa-ti fac un rezumat:
-breasla procuratorilor isi apara statutul
-ce s-a intamplat la CSM a fost legal
Referendumul si chichitele din Constitutie s-au discutat asta vara.
Fa-ti un update!
Ce nu s-a spus e ca Torqemada(apud Morar) a dat o circulara catre toate Parchetele din tara in care le-a cerut sa sustina legalitatea alegerii Oanei,si daca seful cel mare a cerut asta,ce sa faca bietii procurori,au percutat.
Totusi uite ca 8% ori nu-l suporta pe Morar ori n-o suporta pe Oana si nu au percutat.
Vedeti asta-i deosebirea dintre procurori si judecatori,la cei din urma NIMENI nu le putea cere asa ceva!