Raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi adoptat de Comisia Europeana in a doua jumatate a lunii ianuarie, intrucat Executivul comunitar a considerat ca este mai potrivit ca noul raport sa fie prezentat dupa instalarea noii administratii, a declarat joi Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, in cadrul conferintei de presa zilnice de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

"Raportul este programat sa fie adoptat de Comisie in a doua jumatate a lui ianuarie. Dupa cum stiti au fost alegeri in Romania si s-a considerat ca este mai potrivit sa se vina cu noul raport odata ce noua administratie va fi instalata", a afirmat Mark Gray.

Intrebat daca va mai exista o misiune de evaluare inainte de publicarea raportului din cadrul MCV, purtatorul de cuvant al CE a precizat ca in prezent nu exista planuri pentru o astfel de deplasare.

"In acest stadiu nu exista niciun plan pentru o misiune inainte de raport. Asa cum am indicat, raportul va fi adoptat intr-un numar de saptamani, la sfarsitul acestei luni. Evident, au existat contacte cu autoritatile romane in pregatirea acestui raport. Dar in acest stadiu, nu, nu exista niciun plan pentru ca o misiune de experti sa mearga la Bucuresti", a declarat Mark Gray.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 17 decembrie 2012, ca in ianuarie 2013 va avea loc o noua vizita a CE privind raportul MCV, punctand ca ar putea reveni problema ca Parlamentul se opune cercetarii unor politicieni pe care Parchetul vrea sa-i ancheteze.

"In vederea raportului pe justitie, incepand cu 11 ianuarie sau 11-12 ianuarie, vom avea o noua vizita a Comisiei Europene. In modul cel mai sincer va spun ca ma ingrijoreaza faptul ca avem restante parlamentare - si nu vreau sa le numesc, le stiti foarte bine. S-ar putea sa revina problema de acum doi ani cand in raport aveam mentiuni despre faptul ca Parlamentul se opune anchetarii unor politicieni pe care parchetul vrea sa-i ancheteze, nu sa-i aresteze. Acest punct v-as ruga sa-l aveti in atentie ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea guvernului", a spus atunci seful statului.

Cu prilejul adoptarii de catre Consiliul European a concluziilor privind raportul din cadrul MCV pentru Romania, se vor discuta si progresele realizate de Bulgaria, al carei raport ar urma sa fie adoptat pana la sfarsitul anului 2013 de catre CE. "In contextul concluziilor Consiliului privind raportul pentru Romania va exista posibilitatea de a discuta acest lucru si la acea data Comisia va informa oral Consiliul privind progresele din Bulgaria", a mai afirmat Mark Gray.