Fostul general Victor Atanasie Stanculescu ramane in inchisoare, instanta Tribunalului Ilfov respingand, joi, cererea acestuia de intrerupere a executarii pedepsei, din motive medicale, anunta Mediafax.

Tribunalul Ilfov a decis ca bolile de care sufera Victor Atanasie Stanculescu vor fi tratate in sistemul penitenciar, respingand astfel cererea acestuia de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare primita in dosarul revolutiei din 1989 de la Timisoara.

Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitiva, putand fi contestata de Victor Atanasie Stanculescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Stanculescu, in varsta de 84 de ani, formulase aceasta solicitare pe motiv ca afectiunile grave de care sufera nu pot fi tratate in penitenciar.

Avocatii lui Stanculescu au sustinut ca fostul general "sufera de 12 patologii cronice", printre care si o forma de leucemie, boli ce nu pot fi tratate, in opinia apararii, in reteaua sanitara a sistemului penitenciar.

Acestia au cerut efectuarea unei expertize medico-legale in urma careia specialistii Institutului National de Medicina Legala sa constate toata afectiunile de care sufera fostul general si sa stabileasca daca acestea pot fi tratate in reteaua sanitara a sistemului penitenciar sau daca fac imposibila continuarea executarii pedepsei in regim inchis.

Instanta a primit in 4 ianuarie raportul medico-legal solicitat in acest caz, potrivit caruia evolutia bolilor de care sufera Stanculescu ar fi aceeasi si in detentie, si in libertate.

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradati. Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chitac a murit in 1 noiembrie 2010, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.

Dupa ce mai multe cereri de intrerupere a pedepsei au fost respinse de instanta, Victor Atanasie Stanculescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie, la care Ministerul Justitiei a dat aviz negativ.