Ambasada Olandei la Sofia a anuntat miercuri, pe site-ul sau, ca guvernul olandez nu a luat inca nicio decizie cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, reactionand astfel la informatiile aparute marti in presa bulgara privind acest subiect sensibil pentru cele doua tari, informeaza BTA si Novinite, citate de Agerpres.

Presa bulgara scria marti ca decizia politica privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen ar putea fi amanata dupa martie 2013 din cauza opozitiei unor tari precum Olanda. Potrivit unor diplomati din Bruxelles, de aceasta data de vina ar fi situatia politica din Romania.

"In contextul aparitiei in presa a diverselor informatii cu privire la aderarea la Schengen a Romaniei si a Bulgariei, ambasada Olandei la Sofia reitereaza faptul ca guvernul olandez nu a luat inca nicio decizie. Pozitia olandeza va fi stabilita inainte de urmatoarea reuniune a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), stabilita pentru 7-8 martie, in stransa cooperare cu alte state membre. Ambasada Olandei va tine la curent mass-media bulgara in legatura cu acest subiect", se mentioneaza in anuntul publicat miercuri pe site-ul ambasadei Olandei la Sofia.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiu Schengen a fost un obiectiv ratat in anii 2011 si 2012. Pe 4 decembrie anul trecut, ministrul roman de externe Titus Corlatean a declarat ca diplomatia de la Bucuresti isi mentine obiectivul ca in luna martie (2013 - n.r.) sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea in Schengen, in doua etape. "In orice caz, noi ne mentinem obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea in spatiul Schengen, in cele doua trepte. Prima treapta in martie si, ulterior, pana la sfarsitul anului, cea de a doua treapta", a adaugat el, precizand ca din contactele pe care le-a avut cu foarte multi colegi europeni "exista o intelegere foarte clara si o apreciere a efortului pe care, pe fond, Romania l-a depus".