Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, sustine ca premierul "s-a tinut doar pe jumatate de cuvant" la adoptarea ordonantei privind taxele locale, deoarece din anul 2014 indexarea impozitelor va deveni obligatorie, insa apreciaza faptul ca ordonanta a fost adoptata.

Emil Boc a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta "s-a tinut doar pe jumatate de cuvant", pentru ca din anul 2014 majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16% devine obligatorie.

"E bine ca premierul Victor Ponta a adoptat ordonanta privind taxele si impozitele locale, dar este pacat ca o face doar impins de la spate, dupa ce au trecut aproape zece zile din noul an. Acest lucru ar fi trebuit sa il faca la sfarsitul anului trecut, pentru a nu lasa in ceata si incertitudine administratiile locale din Romania. Pe de alta parte, s-a tinut doar pe jumatate de cuvant, pentru ca a lasat din 2014 sa fie obligatorie majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta. Doar pentru 2013 s-a lasat optional, in timp ce pentru anul viitor indexarea devine obligatorie. In varianta initiala de OUG, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor in 21 decembrie 2012, era optionala si pentru anii urmatori indexarea taxelor si impozitelor locale", a spus Boc.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri ordonanta care stabileste ca indexarea taxelor locale este la latitudinea autoritatilor locale si nu reprezinta o obligatie impusa de la nivel central, in contextul in care multe administratii au decis deja majorarea taxelor, invocand tocmai decizia de anul trecut a Executivului.

"Pentru anul 2013 (...) autoritatile administratiei publice locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in Hotararea de Guvern numarul 1309/2012 (...), precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013, cel mult pana la nivelurile prevazute (...) pentru anul 2012", a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea la finalul sedintei de guvern de miercuri.

Dragnea a fost intrebat de jurnalisti daca autoritatile locale vor fi obligate sa aplice de anul viitor un cuantum al taxelor indexat cu inflatia, conform hotararii de guvern adoptate in luna decembrie, in conditiile in care ordonanta aprobata miercuri se refera doar la acest an. "Daca in decursul acestui an nu apar modificari", a raspuns vicepremierul.

"Astea inseamna ca la aceasta data, pana cand se publica ordonanta respectiva, este in vigoare hotararea de guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale pana la emiterea si adoptarea unei noi hotarari de guvern, probabil peste trei ani, daca pana atunci nu se mai modifica Codul fiscal. Dar pentru anul 2013 se da posibilitatea autoritatilor locale sa reduca aceste niveluri pana la maximum nivelurile care au fost aprobate in anul 2012", a explicat Dragnea.

  • Emil Boc: Ponta sa inceteze imediat santajarea primarilor cu banii de la bugetul de stat

Emil Boc, i-a cerut totodata premierului Victor Ponta sa inceteze "orice forma de santaj a primarilor" cu banii de la bugetul de stat, dupa declaratia acestuia ca autoritatile locale care nu indexeaza taxele locale cu 16% nu vor primi banii. Boc a declarat, pentru Mediafax, ca premierul trebuie doar sa administreze bugetul, care este din banii cetatenilor.

"Ii cer lui Victor Ponta sa inceteze imediat orice forma de santaj a primarilor si administratiilor locale cu banii de la bugetul de stat. Acesti bani sunt ai cetatenilor, nu ai lui Victor Ponta. Premierul trebuie sa inceteze orice forma de trafic de influenta, de santaj sau presiune asupra administratiilor locale si a primarilor care nu ii canta in struna, pentru ca acei bani trebuie doar sa ii administreze, nu sa fie vataful bugetului public national. In Romania exista legi in vigoare care decid cum se distribuie banii de la bugetul de stat, legi care trebuie respectate inclusiv de Victor Ponta", a spus Boc.

Acesta a adaugat ca Victor Ponta ar trebui sa isi aduca aminte de faptul ca a fost in opozitie si de vorba "ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". "Daca nu intelege acest lucru, va trebui sa ne aparam cu mijloace juridice", a afirmat Boc.

Anuntand ca Guvernul va adopta si publica miercuri ordonanta prin care lasa la latitudinea autoritatilor locale posibilitatea de a indexa sau nu taxele locale, premierul Victor Ponta a atras atentia asupra faptului ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.

"Sper sa terminam aceasta disputa sau neintelegere si lucrurile sa fie foarte clare: prin decizia autoritatii locale, taxele locale fie raman la nivelul din 2012 - asta e decizia care apartine primarului si consiliului local - ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani (...) In acelasi timp, imi fac datoria sa spun ca cei 16%, pe care unii primari vor sa-i incaseze, merg in bugetul primariei. Daca nu se maresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru ca e in opozitie, nici pentru primarii nostri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, ca de la bugetul de stat trebuie sa platim salarii, pensii, sa facem investitii publice, sa platim la sanatate ce avem de platit, la educatie. E intr-adevar autonomie locala. Daca le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), daca nu, indexarea doar cu rata inflatiei e un lucru normal care s-a infaptuit intotdeauna", a spus premierul.