Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul la care poate fi eliberat, informeaza Mediafax.

Adrian NastaseFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Decizia finala de eliberare inainte de termen din penitenciar in cazul lui Adrian Nastase va fi luata de catre un complet de judecata.

Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa, potrivit prevederilor, o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.

UPDATE 13:50 Judecatoria Sectorului 4 a stabilit pentru 12 februarie discutarea solicitarii de eliberare conditionata din inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, dupa ce acesta a primit aviz favorabil din partea Comisiei de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Sectorului 4, Cristina Maria Cristea, a declarat pentru Agerpres ca avocatii au depus o cerere de preschimbare a termenului de judecata.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat, in cadrul unei emisiuni tv, ca a depus cererea de preschimbare a termenului de judecata, deoarece, daca dosarul se va discuta in luna februarie, atunci nu s-ar mai tine cont de toate zilele castigate de Adrian Nastase ca urmare a prestarii unei activitati intelectuale in penitenciar si ar fi pierdute si cele sapte zile, cat a stat internat in spital.

Nastase ar putea fi eliberat dupa executarea a 8 luni din cei 2 ani de condamnare

Avocatul Ion Cazacu a confirmat avizul pozitiv dat de Comisia Penitenciarelor pentru eliberarea inainte de termen a fostului premier Adrian Nastase, intr-o interventie la Romania TV, noteaza Agerpres.

''Ne asteptam la acest lucru pentru ca este o procedura in conformitate cu legea. Comisia respectiva a luat in discutie situatia lui Adrian Nastase si a apreciat ca s-a implinit termenul la care ar putea fi eliberat, respectiv o treime din pedeapsa care i-a fost aplicata. Aceasta a avut in vedere si zilele castigate de Adrian Nastase odata cu acea spitalizare si in al doilea rand prin activitatile prestate in penitenciar si publicarea a trei carti.

Dupa opinia mea, procedura este obisnuita si normala. Judecatorii sunt cei care vor dispune sau nu eliberarea. Dosarul a plecat spre judecatorie, vom fi citati si vom sustine avizul favorabil al Comisiei. (...) Apreciez ca spre sfarsitul lui ianuarie s-ar putea sa fie aprobata propunerea Comisiei si Adrian Nastase sa fie in libertate'', a afirmat avocatul Ion Cazacu.

El a adaugat ca, daca instanta de judecata va da o decizie favorabila, Adrian Nastase ar iesi cu doua saptamani inainte de termenul prevazut de lege, respectiv la jumatatea lunii februarie.Avocatul a mai precizat ca daca hotararea instantei nu va fi favorabila, aceasta poate fi atacata cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu inca trei zile.

Activitatea lui Nastase in penitenciar: 3 carti scrise, seminarii si conferinte in fata detinutilor

Potrivit avocatilor lui Nastase, decizia favorabila pentru eliberarea inainte de termen are in vedere si faptul ca Adrian Nastase a scris mai multe carti din spatele gratiilor si a sustinut conferinte si seminarii in fata detinutilor, potrivit B1TV, citat de Evz.

Aceasta activitate intotdeauna a fost apreciata, activitatea intelectuala, spre deosebire de alte situatii, a fost apreciata in pentitenciar, fara a mai socoti ca a participat la diverse actvitati educative, tinand diverse cursuri si conferinte cu detinutii", a precizat Lucian Bolcas, unul dintre avocatii lui Nastase

"In acest interval de timp de aproape 8 luni, dansul a scris 3 carti, si a si publicat doua dintre ele, si de asemenea activitatile pe care le-a desfasurat in cadrul penitenciarului prin sustinerea unor teme in fata celorlalte persoane aflate in executarea pedepsei, legate de legislatie, legate de alte aspecte", a declarat si avocatul Ion Cazacu.

Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa el ar putea fi liber dupa doar opt luni, potrivit prevederilor care spun ca o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.

Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, declara la inceputul lunii decembrie ca , dupa calculele apararii, Comisia de eliberari conditionate a penitenciarului ar putea sa se intruneasca pentru discutarea situatiei lui Adrian Nastase in ianuarie 2013 si acesta ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul acelei luni.

"Vrem ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa fie acasa", a adaugat avocatul.

Potrivit avocatului, Comisia de eliberari conditionate din penitenciarul unde este incarcerat Adrian Nastase nu trebuie sesizata in sensul analizarii perioadelor de detentie, aceasta fiind o functie pe care comisia o are. Cazacu a precizat ca aceasta comisie se va autosesiza atunci cand termenul pentru luarea in discutie a eliberarii conditionate a lui Nastase se va implini.

Avocatul a mai spus ca Adrian Nastase a desfasurat activitati intelectuale in penitenciar si nu a creat probleme, adaugand ca daca toate lucrurile decurg normal, Nastase ar putea fi liber, conform procedurilor, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

Cele 7 zile in care Nastase a stat in spital, dupa tentativa sa de sinucidere, deduse din perioada de detentie

In 2 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca cele sapte zile petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca inainte de a fi incarcerat sa fie scazute din condamnarea la doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii". Decizia era una definitiva.

"Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei", declarase Nastase pe 21 noiembrie la Curtea de Apel.

In 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului premier Adrian Nastase, el contestand decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au admis contestatia, decizia fiind definitiva. Astfel, Adrian Nastase va avea de executat cu sapte zile mai putin din pedeapsa de doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii", fiind scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie, cand a stat internat in Spitalul Floreasca dupa tentativa de sinucidere.

  • In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, politistul care venise sa puna in executare sentinta a intervenit, iar in confruntare politicianul si-a tras un glont in gat, care i-a lezat si umarul, rana provocata nefiind fatala. Nastase a fost operat in 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat in 26 iunie.

In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Judecarea contestatiei a fost amanata de doua ori, intrucat nu se motivase hotararea definitiva a completului de cinci judecatori al instantei supreme care la condamnat pe Nastase.

In motivare - data publicitatii in 26 noiembrie - judecatorii ICCJ arata ca pentru inlaturarea nelinistii si tulburarii sociale, pentru reintegrarea ordinii juridice, trebuie ca cei care au savarsit infractiuni sa fie de indata trasi la raspundere penala.

Pedeapsa - felul si limitele acesteia - constituie criteriul principal prin care legea penala evalueaza, determina si diferentiaza gradul de pericol social abstract, generic al fiecarei infractiuni in parte, mai arata ICCJ.

"Aplicarea si executarea pedepsei se realizeaza in vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, in scopul prevenirii savarsirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora si din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de alta parte, in scopul restabilirii linistii sociale si al reintegrarii ordinii juridice. Aplicarea si executarea pedepselor pot conduce la atingerea scopurilor urmarite, daca efectuarea lor are loc in timp util. In general, sanctionarea infractorilor prin aplicarea pedepsei devine cu atat mai eficace si contribuie cu atat mai intens la realizarea scopurilor de mai sus, cu cat ea intervine intr-un interval de timp cat mai scurt si cat mai apropiat de momentul infractiunii", se mai arata in motivarea condamnarilor definitive din dosarul Trofeul Calitatii.

De asemenea, precizau cei cinci judecatori, exemplaritatea, care decurge din supunerea celui condamnat la executarea pedepsei, devine cu atat mai puternica cu cat punerea in executare se produce mai neintarziat dupa condamnare. In aceste conditii, constiinta sociala are inca vie si exacta imaginea pericolului pe care il prezinta fapta si faptuitorul, a urmarilor daunatoare sau primejdioase ale faptei savarsite si va reactiona mai adecvat.

Instanta suprema va judeca in 14 ianuarie 2013 contestatia in anulare a lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".