Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru Mediafax ca pregateste pentru intalnirea cu reprezentantii FMI un calendar cu modificari la Legea 95/2006, cu evaluarea impactului efectelor acestor schimbari, si ii va anunta ca pana in 30 aprilie va fi gata pachetul serviciilor de baza.

"Problema este ce vrem. Vrem sa avem rapid o serie de masuri care sa produca efecte imediate sau vrem sa avem efecte peste cativa ani. Si atunci eu cred ca va trebui sa modificam Legea 95 (privind reforma in domeniul sanatatii, n.r.). Eu deja pregatesc un calendar de modificari ale Legii 95 si cu evaluarea impactului efectelor, calendar pe care sa-l discut saptamana viitoare cu reprezentantii FMI, CE si ai Bancii Mondiale, astfel incat argumentele mele sa ne duca spre o asemenea decizie", a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul a spus ca va pune pe masa la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM calendarul modificarilor si precizari legate de efectele pe care le vor produce aceste modificari. Nicolaescu va explica reprezentantilor organizatiilor internationale ca implementarea unei noi legi a sanatatii asa cum s-a discutat in ultimul an, ar dura cativa ani.

Totodata, ministrul Sanatatii a precizat ca le va spune reprezentantilor FMI ca, pana la 30 aprilie, in Romania va exista, pentru prima data in ultimii 15 ani, pachetul de servicii medicale de baza.

"Pana in 30 aprilie, pentru prima data, vom avea un pachet de baza de servicii medicale care poate fi finantat. Mai concret, pentru prima oara vom sti ca avem o anumita suma de bani si ce anume servicii putem acorda din acesti bani", a adaugat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a precizat ca vrea sa fie pregatit pachetul pentru dezbatere publica, la 30 iunie sa fie aprobat si probabil in trimestrul patru, daca nu mai devreme, sa fie pus in aplicare.

"Mi-am propus pentru mine acest termen ambitios si sper sa se si respecte. Adica sa-l aplicam si sa putem vedea pentru la anul ce trebuie sa corectam, sa vedem ce efecte produce", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Potrivit ministrului Sanatatii, pachetul de servicii medicale de baza va fi introdus in toata tara si apoi va fi analizat modul in care este primit.

"Sa ne dam seama cum este primit, ce efecte produce, cum se respecta din punct de vedere al fondului, al banilor pe care i-am alocat si, mai departe, sa stim daca este nevoie de masuri suplimentare de control, de transparenta, astfel incat bugetul sa nu mai produca arierate", a adaugat ministrul.

Nicolaescu a mai spus ca introducerea pachetului de baza de servicii este independent de sistemul de asigurari de sanatate.

"Evident, nu are nicio legatura una cu alta. Sistemul de sanatate inseamna niste bani dintr-o sursa sau alta. Sursa din care se face finantarea pachetului poate fi una sau alta, despre asta discutam acum, sa stim cat este pachetul. Orice roman sa stie ca de X lei poate lua compensate, de alti lei face analize si ce-o mai fi acolo", a precizat ministrul Sanatatii.