In mai multe localitati din tara se vor organiza in data de 3 februarie alegeri locale partiale pentru functia de primar, pentru completarea consiliului local si in judetul Teleorman pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, informeaza Agerpres.

Alegerile se organizeaza pentru functiile din administratiile locale care au fost vacantate dupa ce unii reprezentanti ai autoritatii locale au candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 si au fost alesi senatori sau deputati. De asemenea, doua functii de primar au fost vacantate in urma decesului edililor.

Guvernul a aprobat in sedinta din 27 decembrie 2012 pachetul de acte normative necesare pentru organizarea alegerilor locale partiale in data de 3 februarie. Costurile pentru organizarea alegerilor partiale vor fi suportate din bugetele locale.

In judetul Teleorman sunt vacante posturile de primar din municipiul Turnu Magurele si din comuna Bujoru, dar si functia de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Totodata, ar trebui completate cinci mandate de consilieri locali in comuna Calmatuiu de Sus, ramase vacante.

La Consiliul Judetean Teleorman functia de presedinte a devenit libera dupa ce social-democratul Liviu Dragnea, care a obtinut la alegerile locale din luna iunie 2012 un al patrulea mandat de sef al acestei institutii, a castigat la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, din partea USL, postul de deputat in Colegiul 3.

Si la Turnu Magurele alegerile parlamentare au lasat postul de edil vacant deoarece primarul Nicolae Mohanu, aflat la inceputul celui de-al cincilea mandat, a devenit senator USL in Colegiul nr.1 Teleorman.

In comuna Bujoru functia de primar a ramas vacanta in urma decesului celui care obtinuse la alegerile locale din luna iunie al treilea mandat in fruntea administratiei.

In comuna Pechea din judetul Galati vor fi organizate alegeri locale partiale pentru functia de primar dupa ce primarul PPDD al comunei, Nicolae Marin, a ajuns senator. Nicolae Marin, singurul primar PPDD din judetul Galati, a obtinut prin redistribuire un mandat de senator in colegiul 1 Senat cu centrul pe municipiul Tecuci.

Alegeri locale partiale vor avea loc si pentru functiile de primar din localitatile Slatina si Vitomiresti din judetul Olt. Functia de primar al comunei Vitomiresti a fost declarata vacanta din luna iulie, dupa decesul primarului ales in iunie 2012, Constantin Rotea.

Functia de primar al municipiului Slatina a fost declarata vacanta deoarece primarul ales in iunie, Darius Valcov, a obtinut un mandat de senator si a demisionat de la Primaria Slatina. Darius Valcov a obtinut in iunie mandatul de primar al municipiului Slatina, al treilea consecutiv, cu peste 67% din voturi, fiind candidatul USL. Social-democratul Darius Valcov a fost candidatul USL si pentru mandatul de senator in colegiul 1 din judetul Olt, fiind votat de peste 74% dintre alegatorii prezenti la urne si devenind senator.

In comuna Gheorghe Lazar din judetul Ialomita vor fi organizate alegeri locale partiale pentru functia de primar, dupa ce edilul localitatii, Marian Pavel, a obtinut un mandat de senator din partea USL. Marian Pavel a candidat in Colegiul 1 Fetesti-Tandarei-Slobozia si a obtinut 63,13% din voturi. Marian Pavel a candidat la alegerile locale din iunie 2012 din partea PSD si a obtinut al patrulea mandat de primar, neavand contracandidat.

Un nou primar va fi ales si in comuna Valcelele din judetul Calarasi, dupa ce edilul Vasile Iliuta a obtinut un mandat de deputat, din partea ARD, la redistribuire. Vasile Iliuta, care este primar din anul 2000 si membru al Partidului Democrat Liberal, a obtinut mandatul de deputat in urma redistribuirii, in Colegiul 2 Borcea-Dragalina-Valcelele.