Ministerul Justitiei informeaza marti ca nu are in portofoliu de lucru niciun proiect de modificare a Constitutiei si ca Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor, se arata intr-un comunicat transmis presei. Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca are informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorului prin modificarea Constitutiei astfel incat acestia sa intre sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie.

  • Pe de alta parte, la sectiunea "masuri in domeniul legislativ" din programul de guvernare al USL exista un punct referitor la "clarificarea statutului procurorilor si rolul Ministerului Public raportate la dispozitiile constitutionale". Acesta pune in discutie un subiect sensibil: scoaterea procurorilor din randul magistratilor si trecerea lor in randul puterii executive.

Potrivit comunicatului de presa, precizarile ministerului vin "ca urmare a discutiilor generate in spatiul public de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 4 ianuarie 2013".

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "in cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie".

Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca "afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei". Danilet mai spune ca are "informatii exacte" ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

Ministerul Justitiei mai precizeaza in comunicatul de presa ca "responsabilitatea oricaror afirmatii contrare prezentului comunicat apartine autorilor acestora".

Comunicatul Ministerului Justitiei

Ca urmare a discutiilor generate in spatiul public de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 04 ianuarie 2013, Ministerul Justitiei comunica urmatoarele:

1. In portofoliul de lucru legislativ al Ministerului Justitiei nu se afla niciun un proiect de modificare a Constitutiei.

2. Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor.

3. Responsabilitatea oricaror afirmatii contrare prezentului comunicat apartine autorilor acestora.