Institutul Cultural Roman informeaza, intr-un comunicat transmis marti presei, ca selectia organizata recent de institutie pentru ocuparea unor posturi la institutele culturale romanesti din strainatate a fost echidistanta si transparenta. ICR face o serie de precizari cu privire la concurs sustinand ca luarile de pozitii aparute recent cu privire la procesul de selectie sunt "lipsite de orice fundament privind pretinse incalcari de regulament" luarile de pozitie de dupa de dupa concurs.

  • Redam integral comunicatul ICR

Selectia referentilor si a directorilor adjuncti de la ICR din strainatate - echidistanta si transparenta

In urma concursului organizat recent de Institutul Cultural Roman pentru ocuparea unor posturi la institutele culturale romanesti din strainatate au aparut luari de pozitie lipsite de orice fundament privind pretinse incalcari de regulament. In raport cu astfel de pretentii precizam urmatoarele:

1. Este pentru prima oara cand la Institutul Cultural Roman desemnarile de directori adjuncti se fac in urma unui concurs. Este prima oara dupa multe decenii cand in aria de competente a politicii externe se organizeaza concurs. A fost organizat concurs tocmai pentru a da sanse cat mai multor tineri de a ocupa posturi in diplomatia culturala si pentru a selecta personal cat mai calificat. Pana acum, aceste desemnari erau facute de presedintele ICR, lucru, de altfel, stabilit de lege.

2. Participantii la concurs au fost intr-un numar foarte mare: 30 de candidati pentru 5 posturi de director adjunct si 159 de candidati pentru 12 posturi de referent. Comisia a trebuit sa faca o selectie dintr-un numar ridicat de candidati.

3. In pofida a ceea ce peroreaza unii, Comisia a respectat riguros regulamentul. Nu a fost prevazuta in niciun regulament proba interviu pentru toti candidatii. Interviul a fost prevazut pentru cei care s-au calificat in faza finala si care nu puteau fi departajati altfel.

4. Precizam, de asemenea, ca, la nivelul conducerii ICR, a fost luata decizia de a nu se prelungi si a nu se repeta mandate in functiile de director si referent. Aceasta pentru a oferi cat mai multor intelectuali si tineri din Romania oportunitatea de a-si dezvolta o cariera si o opera. ICR aplica riguros aceasta decizie. Decizia a fost facuta publica la timp. De aceea, vehementa unor actuali referenti si directori adjuncti nu are acoperire. Nimeni nu e vesnic in nicio functie.

Daca cei care se pronunta in privinta organizarii concursului se informeaza, atunci ei isi vor da seama ca intreg concursul s-a desfasurat transparent si a luat in seama exclusiv valoarea candidatilor. Insinuarile unora insulta inteligenta celor care pot foarte bine sa inteleaga care este procedura mai obiectiva dintre un concurs de dosare cu o comisie numeroasa si o numire directa, facuta de catre un singur om. ICR a preferat, a practicat de aceasta data si va practica si de acum incolo concurs deschis.

ICR a anuntat vineri, pe site-ul institutii, numirea unor noi referenti si directori pentru institutele din strainatate, cu 17 zile in avans fata de data comunicata initial de ICR. Anuntul institutului a generat o serie de nemultumiri si de comentarii critice la adresa celor care au castigat concursul, dar si cu privire la modul in care s-a realizat selectia candidatilor, informeaza Mediafax.

Principalele critici aduse se refera la schimbarea datei de sustinere a interviurilor, dar si in ceea ce priveste transparenta organizarii si desfasurarii concursului.

Astfel, mai multe persoane care sustin ca au fost candidate la posturile scoase la concurs au publicat pe propriile conturi de pe site-ul de socializare Facebook informatii potrivit carora "nu a fost facuta publica componenta comisiilor", "nu au existat probele de concurs prevazute in regulament (scrisa si interviul)" si, mai mult, "niciun candidat din cei 200 inscrisi nu a primit notificari cu privire la punctajul obtinut la proiect", informeaza agentia de presa citata.

Totodata, pana la ora actuala ICR nu a facut publica componenta comisiilor de concurs.