Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat marti, la Targu Mures, ca dreptul de a manifesta este garantat de Constitutie, inclusiv pentru cei care doresc organizarea unui miting in favoarea autonomiei, in luna martie, la Targu Mures, si ca organizarea pe regiuni de dezvoltare nu are nicio legatura cu dezvoltarea pe criterii etnice.

"Este o declaratie si un subiect care mie stiti ca imi place, in sensul ca libertatea la cuvant si dreptul de a manifesta este garantat de Constitutie. Dar nimeni nu poate manifesta impotriva Constitutiei si a articolului nr.1 din Constitutie. Am afirmat de mai multe ori ca regionalizarea priveste regionalizarea economica si nu una pe criterii etnice, indiferent ce ar spune unii sau altii, catre Miercurea Ciuc, Covasna sau Targu Mures (...) Conform Constitutiei, Romania este stat unitar, chiar daca unii contesta notiunea aceasta de stat unitar, iar organizarea pe regiuni de dezvoltare n-are nicio legatura cu dezvoltarea pe criterii etnice. De altfel, nici n-ar putea sa existe o regiune numai pe cele trei judete (Mures, Harghita, Covasna - n.red.), pentru ca n-ar aduce niciun avantaj economic acelei regiuni", a afirmat Mircea Dusa, citat de Agerpres.

Deputatul USL a sustinut ca o regiune de dezvoltare trebuie sa aiba in vedere mult mai multe criterii, pornind de la cele economice, socio-economice, de relief, geografice etc, "dar nu un singur criteriu - cel etnic".

In privinta unui eventual miting pro autonomie la care sa participe 10.000 de persoane, asa cum se vehiculeaza, Mircea Dusa a aratat ca 'niciun miting organizat prin cele trei judete nu a atins niciodata cifra pe care au anuntat-o organizatorii'.

Mircea Dusa a raspuns astfel declaratiilor facute, marti, la Targu Mures, de liderul Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, care a sustinut ca mitingul pentru autonomie din data de 10 martie, de la Targu Mures, ar fi un semnal de alarma ca maghiarii nu ar fi de acord ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei sa se faca fara a exista o regiune cum ar fi Tinutul Secuiesc.