Asculta integral interviul cu Cristi Danilet, membru CSM
Cele mai importante declaratii facute de judecatorul Cristi Danilet in timpul interviului acordat HotNews.ro:
- Este vorba de o miza cu substrat politic. Datorita reformelor din justitie din 2005, judecatorii si procurorii au devenit in fapt independenti. Au curajul si toate conditiile necesare pentru a instrumenta in mod corect si obiectiv dosare, inclusiv cu oameni grei din politica, din afaceri sau din lumea interlopa, iar acest lucru nu mai poate fi controlat de clasa politica. Motiv pentru care se intentioneaza afectarea statutului judeatorilor si procurorilor, afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei. Practic, se vrea a se pune capat acestor dosare care sperie cu adevarat clasa politica. Dosare care au inceput sa curga pe banda rulanta. Este vorba de condamnari, cel putin in ultimii doi-trei ani, a unor personalitati de prim rang.
- Eu cred ca niste umori personale, niste conflicte personale au ajuns sa fie interpretate in spatiul public ca fiind de fapt conflicte intre cele doua categorii de magistrati, judecatorii si procurorii din justitia romana. Procurorii au statut de magistrati independenti din anul 2005. Prin reforma din 2005 s-a scris in lege "procurorii sunt independenti in solutiile date". Dependenta lor de ministrul jusitiei este doar una de natura administrativa si am ramas astazi cu un apendice, ministrul care propune numirea conducerii parchetului general, seful DNA si DIICOT. In rest, nu exista o subordonare profesionala fata de ministrul justitiei. Toate puterile sunt la CSM. Daca legea si Constitutia revizuita din 2003 a imputernicit CSM-ul sa gestioneze cariera in mod egal a judecatorilor si procurorilor, nu vad astazi rostul reluarii unor dezbateri pe care le credeam abandonate in 2003.
- Eu nu vad ce ar trebui sa clarificam, aceasta discutie a constitutit obiectul dezbaterilor pentru modificarea Constitutiei in 2003: procurorii au statut egal cu al judecatorilor in ce priveste cariera lor, aici nu discutam despre functiile procesuale. Fireste ca, intr-un proces, judecatorul este magistratul independent si obiectiv care analizeaza argumentele pro si contra aduse de procuror si avocat, dar acolo vorbim de functii procesuale. Or, noi aici vorbim de cariera judecatorilor si procurorilor, de protectia lor in CSM unde avem calitate egala.
- Anumite tensiuni care astazi au aparut in spatiul public alimenteaza direct vointa politicului. In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei.
- Daca procurorii vor avea o cariera gestionata politic, ei nu vor mai avea nici conditiile, nici indrazneala de a instrumenta dosare cu oameni politici. Or, stim bine astazi ca lupta anti-coruptie se duce la nivel de varf: se duce la nivelul partidelor, oamenilor politici, la nivelul unor puternici oameni de afaceri care fura din banii mei, din banii dvs. Acestia trebuie trasi la raspundere. Cetateanul obisnuit nu va avea nici o garantie ca procesele vor fi corect desfasurate daca cariera magistratilor va depinde o clipa de factorul politic.
- Am decis sa votez cu doamna Haineala datorita analizarii proiectelor de candidatura, pe de-o parte, pe de alta parte datorita atitudinii manifeste pentru sustinerea statului de drept a doamnei Haineala in cursul evenimentelor tragice as putea spune de asta vara cand au fost afectate institutii fundamentale ale statului. Mi-am format convingerea ca aceasta atitudine pro-reformista si pentru mentinerea statului de drept va fi mentinuta si in continuare mai ales in acest an cand avem provocari uriase cu revizuirea Constitutiei.
- Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorilor in primul rand prin modificarea Constitutiei. Prin urmare, cred ca este timpul si rolul nostru ca magistrati, respectiv societatea civila, sa sprijine justitia in cadrul dezbaterilor care vor incepe pe marginea revizuirii Constitutiei. Din februarie, am inteles de la premier, va incepe sa functioneze forumul constitutional. Este locul in care noi, dvs, alti interesati, pot sa militeze pentru mentinerea independentei justitie sau pentru afectarea ei. In conditiile in care din acest forum va rezulta ca trebuie afectat in sens negativ statutul judecatorilor sau procurorilor, ori componenta organizarea sau rolul si atributiile CSM, eu personal voi sfatui cetatenii sa nu voteze un astfel de proiect de lege de revizuirea Constitutiei.
nu aveti nicio dovada ca nu a fost independenta dar insinuati tampenii.
sigur cu pivnicereasca ce se plimba cu masina lui nastase si prietena cu costiniu o sa fie libera.
foloseste-ti imaginatia si imagineaza-ti ce se intampla daca macovei era fotografiata in masina udrei sau a unui alt corupt de la pdl.
la fel, acelasi exercitiu de imainatie daca era prietena de familie cu sotia lui voicu de exemplu.
tare usor sunteti manipulabili...
PSD-ul a schimbat Constitutia in 2003 cu intentia vadita sa avantajeze partidul la alegerile din 2004.
Nu a fost asa. Basescu a devenit presedinte si a folosit legea fundamentala impotriva PSD.
Acum in 2013 PSD doreste sa modifice din nou Constitutia dindu-si seama de erorile din 2013.
Ce garantii avem ca noua Constitutie nu va fi folosita iar impotriva PSD incepind cu 2014?!
Nu se va face prezenta la referendumul de adoptare a legii fundamentale. Nu avem ce sa schimbam. Nimic nu garanteaza ca modificarile vor avea vreun efect pozitiv asupra cetateanului obisnuit.
danilet "are informatii exacte"?
De ce sa-l cred pe danilet?
Voi ce parere aveti despre danilet, haineala, ghica?
In afara de basismul cronic si manifest de care sufera....
Ia uita-te mai binecand se clama victoria prin neprezentare!
Si cand udrea e "ätarnatoare"la basel covasnel...ce-o fi?
iti place sa le spui borfasi dar macar ai argumente?
adica dragnea cu un salariu la CJ mai mic decat al meu are ditamai conacul de cateva hectare cu piscina si camere sa faca si un congres psd. dar ala nu va intereseaza.
mazare cu salariul de primar face colectii de masini rare. vanghelie nici nu mai vorbesc. crin isi cumpara apartamente de sute de mii de euro si toate astea si altel facute in perioada de guvernare pdl cand se presupunea ca nu au acces la bani :)
in rest, propozitiile tale denota doar limitare crasa de vocabular si de argumente.
Pentru ultimii 9 ani, te invit la mine la spital!
Ai un bilet la psihiatrie si unul la neurologie!
Sincer, esti... dus!
La ce interese sint in sistem si citi bani negrii s-au " investit " ani de zile pt a scapa basma curata nici nu se vor opri aici grupul infractional organizat .
Urmeaza modificarea constitutiei dupa chipul si naravurile lui pinochio .
sistemul juridic din RO este astfel conceput incit sa fie in interesul smecherilor , in rest este total neperformant . Pina cind acest sistem de sorginte francofona nu se schimba va fi la fel si peste 50 de ani .
>Procese intinse pe ani buni de zile ,
>probe ce dispar in ceata din dosar,
>dosare plimbate prin tara la diverse instante ,..... >infractori votind legi in parlament pentru oamenii cinstiti ... asa ceva ....ca la noi la nimenea .
Las deschisa lista ca mie mi se termina cerneala la tastatura
Exista si un bonus: nu vor fi niciodata trasi la raspundere!! Justitia fiind la pamant (in ultima vreme mai miscase ceva), dar nu va fi greu sa o ingroape cu totul, daca se vrea asta.
Pentru ca prostii nu pot protesta, nu se pot organiza, nu isi stiu interesul, deci nici nu pot lupta pentru el, sunt cumparati pe nimic si influentati usor.
Sunt o mina de aur!! Cati politicieni din alte tari nu ar vrea sa aiba prostii nostri!!Nu ar mai trebui sa se chinuie generatii sa faca avere.Cu stampila pe buletinul de vot si imunitatea in buzunar ar da cateva tunuri din bani publici si ar mai dormi si bine noaptea!! reteta garantata de succes...
Ok...mai sunt si tarile bananiere si mai la est, dar spre asta vrem sa ne indreptam noi?..Coruptia, lipsa statului de drept (unii sa fure cat pot si sa nu pateasca nimic) duc la saracie perpetua.. pentru prosti evident . Ne-o meritam?
Ce sa-i faci, reevaluare !
Trebuie sa introducem Curtea cu Juri!
Ce cauta oamenii astia in CSM?
Ei nu se vad?
(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei." Asadar, cum comentam, sunt acum procurorii "independenti si inamovibili" sau se supun "controlului ierarhic", fiind "sub autoritatea ministrului justitiei"?!
Oricate legi, regulamente interne, norme si alte alea si-ar face si/sau modifica procurorii mioritici, ca sa se suie/ mentina motz in varfu' sistemului juridic si la egalitate sau deasupra judecatorilor, cu complicitatea unor juzi habarnisti, eventual, a celor prea multi proveniti, in ultimii ani, chiar din randurile procurorilor, intotdeauna primeaza prevederile Constitutiei in vigoare.
Judele Cristi Vasilica Danilet manipuleaza publicu', in favoarea tagmei procurorilor si impotriva judecatorilor, da' manipuleaza ca un jude cabotin, cu mai multe feţe, dintre care una de procuror. Si alta de tradator, pe faţa al judecatorilor care l-au trimis sa-l reprezinte. Nu stiu daca provine si domnia sa din randul procurorilor - "dumnezeii" justitiei penale, nu a celei civile, dar individu' emana o ipocrizie aproape penala, plus ca nici macar nu minte cu acelasi talent, charisma si abnegatie pentru "interesu' naţional", ca naşu' aflat in sufletelu' lui meschin... Hal de "juristi" mioritici, care incalca voios Constitutia, doar doar le-o arunca naşu' un ciolan mai mare, dupa dansu' traditional din buric! ;)