​Judecatorul Alina Ghica, membru CSM si fost presedinte al institutiei, a declarat marti pentru Agerpres ca intentia de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii nu are o justificare legala. Alina Ghica a mai precizat ca, potrivit prevederilor legale, membrii Consiliului alesi dintre magistrati sunt suspendati din functia de judecator si procuror pe perioada exercitarii mandatului astfel incat nu se mai afla sub autoritatea ministrului Justitiei sau Procurorului General.

In legatura cu un posibil demers similar in cazul sau, Alina Ghica a declarat pentru agentia de presa citata ca nu cunoaste decat o pozitie adoptata de Judecatoria Ramnicu Valcea care a hotarat organizarea unei adunari generale pentru a discuta aceasta revocare a judecatorului Cristi Danilet.

"Nu am vazut in spatiul public justificari ale acestor declarate intentii ale unor adunari generale, respectiv justificari care sa poata fi incadrate in cazurile strict si limitativ prevazute de dispozitiile Legii 317/2004 care prevad cazurile in care se poate revoca un membru CSM: savarsirea unei infractiuni, a unei abateri disciplinare sau exercitarea cu rea-credinta a atributiilor de serviciu. In masura in care vor fi comunicate astfel de motive cred ca voi comenta mai mult. La acest moment insa sunt, din punctul meu de vedere, manifestari subiective care nu au fost intemeiate si pe dispozitii legale in vigoare", a declarat Alina Ghica pentru Agerpres.

Alina Ghica si-a depus candidatura pentru pozitia de vice-presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii.

Despre contestarea alegerii procurorului Oana Schimdt-Haineala in functia de presedinte CSM atat de ministrul Justitiei, cat si de unii magistrati, pe motiv ca procurorii se afla in subordinea ministrului Justitiei si ca nu au acelasi statut cu judecatorii, Alina Ghica a aratat ca, potrivit dispozitiilor Legii 317/2004, membrii Consiliului alesi dintre magistrati sunt suspendati din functia de judecator si procuror pe perioada exercitarii mandatului.

"Acest lucru prevazut de dispozitiile legale in vigoare arata foarte clar ca un membru CSM, indiferent ca este judecator sau procuror, nu se mai afla sub autoritatea ministrului Justitiei sau Procurorului General. Este un magistrat suspendat din functie si pornind de la aceasta premisa nu putem face diferente intre membrii CSM procurori si membrii CSM judecatori. Niciunul nu este subordonat nimanui", a explicat Alina Ghica.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a criticat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania calificase acest lucru drept "un lucru nefiresc si nelalocul lui", precizand ca institutia nu poate fi condusa decat de un judecator. Pivniceru a declarat, la randul ei, ca "judecatorii sunt singurii care conduc puterea judecatoreasca", declarand ca "este anormal ca un procuror, care este o parte din intreg, sa conduca intregul".

O alta asociate profesionala, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, a criticat, intr-un comunicat de presa, "modul netransparent si neprofesionist" in care s-a desfasurat vineri alegerea Oanei Schmidt Haineala, aceasta fiind primul procuror ales in fruntea CSM.