De Craciun, Guvernul a marit lista persoanelor care pot obtine locuinta de serviciu de la regia protocolului de stat

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2013, 17:29 Actualitate | Esenţial


Guvernul Ponta a modificat la finalul anului trecut, prin ordonanta de urgenta, legea prin care erau stabilite categoriile de persoane care pot beneficia de locuinta de serviciu in casele si apartamentele regiei protocolului de stat (RA-APPS). Astfel, prin OUG 96/2012 Guvernul a introdus in categoria celor care pot primi locuinte de serviciu de la RA-APPS si conducatorii institutiilor publice ale administratiei centrale, sefii de departamente, directorii generali si secretarii generali adjuncti.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 96/2012 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 884 din 22 decembrie 2012 , Guvernul a modificat OUG "nr. 80/2001 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea, temporar, a locuintelor de serviciu necesare unor categorii de personal in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 717/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza".

Fata de textul initial al legii care prevedea ca de locuinte de serviciu de la RA-APPS pot beneficia cei care ocupa functii de deminitate publica, secretarii generali si persoanele incadrate la cabinetele deminitarilor, noua ordonanta permite si conducatorilor institutiilor din cadrul administratiei centrale, sefilor de departamente, directorilor generali si secretarilor generali adjuncti sa primeasca locuinte de la casele regiei protocolului de stat.

Din textul OUG 96/2012:

[...]
 • "Art. 2 Pot beneficia de locuinta de serviciu, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, conducatorii institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, sefii de departamente, precum si secretarii generali si secretarii generali adjuncti, directorii generali si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul autoritatilor publice, ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice." [n.r. sublinierile apartin redactiei si vizeaza categoriile in plus introduse in lista]

Articolul 2 din OUG 80 din 31 mai 2001:
 • "Art. 2. - Pot beneficia de locuinta de serviciu, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, secretarii generali, precum si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice."

Potrivit lui Sorin Ionita, expert in reforma administratiei publice EFOR (Expert Forum), chiar daca detaliile nu sunt foarte clare, OUG-ul extinde lista beneficiarilor RA-APPS in mai multe directii

Prima prevede directori generali din administratia centrala care pana acum nu erau acoperiti de lege si care sunt peste 100 de oameni, iar a doua prevede acoperirea unor noi institutii.

"Apoi este vorba de institutii care nu erau acoperite sau nu erau coperite foarte clar. Aceste "departamente", cum sunt numite in textul ordonantei nu exista in Romania ca structura oficiala in ierahia regulata, precum cea a unui minister. Deci nu poate fi vorba decat de structuri precum DLAF sau Departamentul pentru romani de Pretutindeni. La fel, ordonanta poate viza alte structuri fara personalitate juridica care pot fi infiintate in aparatul central si care vor fi denumite "Departament", explica Sorin Ionita.

Subiectul OUG-ului datd e Guvernul Ponta prin care se mareste lista oamenilor care pot beneficia de locuinte de serviciu de la RA-APPS a fost semnalat si de catre jurnalistul Mircea Marian pe contul sau de facebook.

RA-APPS - locuinte chilipir pentru politicienii de la guvernare

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora, potrivit Mediafax.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de institutii publice, ambasade, partide, sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifra stabilita pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.

De-a lungul timpului, locuintele RA-APPS au fost un chilipir pentru personajele de pe scena politica romaneasca datorita preturilor mici si, chiar daca au fost majorate in 2008 chiar si de sapte ori, chiriile au ramas mai mici decat cele practicate pe piata libera.

Datorii imense, procese cu chiriasi si vanzarile esuate de locuinte

De-a lungul timpului RA-APPS a ajuns sa acumuleze datorii enorme si sa se lupte in instante cu fosti sia ctuali chiriasi. In decembrie 2011, Evz scria ca datoriile catre RAAPPS ajungeau la peste un milion de euro.

Guvernul Boc a decis la finele lui 2011 vanzarea imobilelor care fac parte din RA-APPS, si care au situatia juridica clarificata. Secretarul general al Guvernului de atunci, Daniela Andreescu, declara ca e vorba de 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 care urmeaza sa fie vandute. Vanzarea urma sa fie facuta prin licitatie publica cu strigare si nu va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi.

Cu toate acestea, lictatiile nu au avut parte de succesul scontat si, desi sumele estimate ca s-ar obtine de pe urma celor peste 700 de imobile au fost cuprinse in bugetul pe 2012, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Diferenta de venituri prognozate apare in contextul in care regia a lansat din primavara acestui an mai multe licitatii deschise cu strigare, dar nu a reusit sa vanda decat foarte putine proprietati, in lipsa de oferte.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3864 vizualizari

 • +32 (32 voturi)    
  DECI ASTA ERA... (Luni, 7 ianuarie 2013, 17:35)

  schroedinger [utilizator]

  Marea PROBLEMA! Nu tu buget, nu tu taxe locale, nu tu taxa auto (nu zicea dragnea lotru' ca nu-si ia nimeni masina pe 1 sau 2 Ianuarie?) Azi e 7 ianuarie!
  Recuperam casele pierdute la "revolutie" Tovarasi!
  Nenorocitilor!
  • +24 (24 voturi)    
   da..... (Luni, 7 ianuarie 2013, 17:45)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   ...asta era una din marile probleme care trebuia urgent rezolvata dar gestul este doar prima parte a magariei caci in a doua parte, casele respective se vor "privatiza" pe bani putini si cui trebuie.
   Oricum USL s-a tinut de promisiune caci in campanie a zis ca "va da...." dar nu a zis cui !
   • +8 (14 voturi)    
    RUSINE! (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:25)

    JG [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    RUSINE, Ponto!
    Daca sint ale statului, inchiriaza si FA BANI de pe urma lor, nu da la "clujenii" tai, cum a facut Boc.
    PS. Se pare ca mergi pe urma greselilor lui Boc.
    La fel ca Boc vei ajunge!
    • 0 (0 voturi)    
     e interzis? (Marţi, 8 ianuarie 2013, 14:50)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui JG

     deci este interzis sa lucreze la guvern careva care nu e din Bucuresti? chiar nu ustura ridicolul?
 • +23 (23 voturi)    
  In curand stirea (Luni, 7 ianuarie 2013, 17:42)

  Captain Obvious [utilizator]

  De Craciun Ponta ne-a dat rusilor
  • +10 (10 voturi)    
   Uraaaaaa (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:54)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   A venit MOȘ GERILĂ!!!!!

   Sau Diadia Mriaz!
 • +21 (21 voturi)    
  Ca pe vremuri (Luni, 7 ianuarie 2013, 18:10)

  Parzivall [utilizator]

  Nici un activist de partid fara casa. Bravo Tovarasi, votacii vostri ce spun? Nu slugoii de partid, aia pacaliti.
 • -1 (11 voturi)    
  Taxe peste taxe (Luni, 7 ianuarie 2013, 18:32)

  A-lex [utilizator]

  Paradoxuri ...
  Tot ce putea fi mai bun inainte de 1989 era o paine albă , pufoasă şi eventual, caldă. Tot ceea ce putea fi mai rău era o pâine neagră, de secară/graham, de care lumea era sătulă până peste cap.
  Tot ceea ce poate fi mai rău, pentru sănătatea omului capitalist din anii 2000, e o franzelă pufoasă. Aceasta se transformă intr-o adevarată bombă dacă, Doamne pazeşte!, mai e si caldă. Tot ceea ce poate fi mai bun pentru românul capitalist post revolutionar e o pâine neagră, de secară/graham, pentru care lumea se bate la magazin.
  In "epoca odioasă", oamenii erau gata să se calce in picioare pentru un litru de lapte cu grăsime, de la ţărani. Laptele de la ICIL era prelucrat şi nu avea deloc grăsime. Comuniştii erau injuraţi pentru că scoteau totul din el.
  Mai cumpără cineva astăzi lapte cu mai mult de 1,5% grasime? Nu, pentru că face rău sănătăţii. Românii consumă cu cea mai mare plăcere laptele cel mai slab şi cel mai puţin gustos, atunci când nu preferă chiar laptele de soia.
  Carnea cea mai bună (şi rară) era cea de porc, pe care o obtineai pe sub mână, de la măcelarie/abator, sau de la o rudă/cunoştinţă cu casa şi curte la ţară . Lumea se bătea pe şorici şi pe jumări şi era, in schimb, satulă de carnea de pui şi de peştele oceanic, din alimentara.
  Mai nimeni nu se uită acum la carnea de porc. Puiul şi peştele, insă, da! Acestea sunt alimente uşoare cu care se traieşte bine.
  Unul dintre motivele pentru care Ceauşescu era injurat era mult hulitul salamul cu soia din alimentara.
  Astazi supermarketurile au rafturi special amenajate pt produsele din soia (lapte,iaurt,chiftele,snitele,etc...), care sunt un surogat al produselor naturale, dar care sunt considerate foarte sanatoase si hranitoare.
  Un alt motiv pentru care Ceauşescu era injurat era faptul ca tăia curentul electric oamenilor.
  Acum, intraga Românie stinge, benevol, lumina de Ziua Pamantului. Stăm pe intune
  • +14 (18 voturi)    
   daca tu consideri ... (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:27)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui A-lex

   ... ca inlaturarea lui Ceausesu de la conducerea Romaniei a fost mancarea, inseamna ca ai cam stat intr-o pestera de la Revolutie incoace.
   si ca fapt divers, snitele nu se fac din 'carne' de soia, pentru ca impreuna cu oul si pesmetul, nu se fragezeste suficient de bine ''surogatul'.
   • +5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 ianuarie 2013, 23:55)

    [anonim] i-a raspuns lui mitg

 • +18 (18 voturi)    
  cainilor!!!! (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:37)

  bogdanlungu [utilizator]

  sunteti fara inima. voiati sa-i lase in strada, iarna, pe frigul asta pe bietii oameni.
  • +10 (10 voturi)    
   Iarna... (Marţi, 8 ianuarie 2013, 1:41)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

   ... pe frigul asta, iar vara pe caldura aia.. Da domnule, caini mai sunt unii!
  • +1 (1 vot)    
   Dreptate pana la capat! (Marţi, 8 ianuarie 2013, 10:37)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

   Aveti dreptate! Cu banii economisiti prin concedierea tatalui Robertei si a catorva femei de servici pedeliste ramase in sistem, se poate asigura un acoperis deasupra capului acestor sarmani fideli ai cauzei poporului! Apropo, Gioana e inca in viluta de protocol?
 • +8 (8 voturi)    
  ===================== (Marţi, 8 ianuarie 2013, 9:33)

  Zede [utilizator]

  Ce e de mirare?

  Au procedat asa si pana in 2004, iar acum vin dupa o foame de 8 ani. Sunt multi, au multe neamuri, au datorii, vor viata foarte buna pe nemuncite.

  Vai de capul firmelor si a celor care au neobrazarea sa mai castige ceva in Romania lui Voiculescu, pentru ca vor fi ingenunchiati de impozite pentru ca noii boieri sa o duca bine!

  De unde sa isi ia neo-boierii impozitele? De la saracanii care se uita la Antene?
 • -2 (2 voturi)    
  Mai rai ca pedelistii ! (Marţi, 8 ianuarie 2013, 10:17)

  hahahaha [utilizator]

  Am dorit o schimbare dar pentru oameni nu pentru interesele unui grup.
  Am votat pentru USL in ideea ca de bogatiile tarii vor beneficia aproape toti cetatenii tarii , altfel decat in epoca PDL. Se pare ca nu este asa. Sunt profund dezamagit. Prima grija trebuia sa fie bunastarea tuturor nu doar a unor indivizi.
  Masurile luate pana acum nu sunt in interesul oamenilor:
  1. Cresterea taxelor locale (in favoarea tunurilor locale)
  2. Intentia de a modifica legea asigurariilor pentru locuinte ( beneficiari- cateva firme de asigurari)
  3. Modificarile din codul rutier prin care pentru fiecare preschimbare a permisului cabinetele medicale vor castiga sume frumoase , iar cetatenii vor pierde mult timp dar vor primi mult stres, desi in paralel se introduce si cardul pentru sanatate si era suficient si milioane de vizite anuale). Pentru asta nu o sa-i iert la alegerile urmatoare (cand vor fi ele).
  4. Nerecuperarea drepturilor cadrelor didactice, desi promisesera acest lucru.
  5. Intentiile de a repune pe tapet Rosia Montana si gazele de sist (nici pentru asta nu-l voi ierta pe Ponta).
  6. Reintroducerea taxei de prima inmatriculare (nu sunt convins ca banii se intorc la buget).
  7. Reintroducerea maghiarilor in functii politice pe usa din spate .
  Propun sa se creeze un site pe care sa trecem toate nemultumirile atat a celor care i-au vota cat si a celorlalti.
  Data viitoare cred ca voi vota cu comunistii, dar aia rosii adevarati cu nationalizari si exproprieri.
  Dupa 23 de ani de "democratie romaneasca" am ajuns la concluzia ca Ceausescu si comunistii lui erau niste ingeri pe langa cei de acum.
  • +4 (4 voturi)    
   hahaha (Marţi, 8 ianuarie 2013, 10:59)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui hahahaha

   schimbare? pai nu stiai de ce este capabil usl-ul? mereu cand au fost la guvernare au facut la fel. epoca pdl a fost distrusa la tv. usl-ul a preluat guvernul de aproape 9 luni. ati vazut ca au venit cu vreo dovada ca pdl a furat? au promis ca or sa-i traga la raspundere pe hotii pdl-isti. au facut-o? au atatea trusturi media in mana, puteau sa vina cu acte sa dovedeasca.
   s-a furat si pe vremea pdl-ului, nimic de zis, peste tot in politica se fura, dar astia or s-o faca profesionist, iar latrinele care urlau ca pdl-isti sunt corupti or sa puna batista pe tambal. sau pe hidrant :)
   nu o sa mai auzi de corupti o perioada.
   o sa vina si rosia montana, univesitatea in limba maghiara a ramas la fel, vine si forfetarul iar (pe vremea lui boc tot un ministru psd-ist a initiat-o).
   au marit si or sa mai mareasca taxele. impozitul pana la sfarsitul anului o sa fie progresiv pt ca nu au bani.
   felicitari ati crezut ca becali, felix, ponta, iliescu, si restul de specimene politice or sa va faca vita mai buna? scuza-ma, dar esti naiv :)
  • +4 (4 voturi)    
   ===================== (Marţi, 8 ianuarie 2013, 11:03)

   Zede [utilizator] i-a raspuns lui hahahaha

   "Am votat pentru USL in ideea ca de bogatiile tarii vor beneficia aproape toti cetatenii tarii , altfel decat in epoca PDL"

   Deci, esti unul dintre responsabilii pentru sitatia de acum. Poti sa imi explici si mie de ce ai votat USL?

   USL este compus din PSD, PNL, PC. Au beneficiat toti cetatenii tarii de bogatiile tarii vreodata cand PSD, PNL sau PC au fost la guvernare??? Ai avut vreun argument rational cand ai pus stampila acolo?

   Daca nu, ce te-a facut sa crezi asta? Propaganda uriasa a unui concern media care are ca unic scop mentinerea unui singur om in libertate?

   Nu inteleg de ce te plangi. AI votat, acum inghite. Si nu blama pe nimeni pentru naivitatea ta.
   • -1 (1 vot)    
    Regretul meu nu este ca nu am votat PDL ! (Marţi, 8 ianuarie 2013, 13:07)

    hahahaha [utilizator] i-a raspuns lui Zede

    Sa fie clar .Nu regret ca nu i-am votat pe pedelisti. Sunt cadru didactic si Basescu mi-a injumatatit veniturile. Indiferent de ce zice el , mi-a taiat 50% din venituri. E suficient sa nu-l mai votez nici pe el si nici pe pedelisti sau aliatii lor in veci. Eu regret ca nu am votat PPDD sau altceva.
    Basascu mi-a luat banii si i-a dat lui Udrea sa faca parcuri prin paduri, sali, terenuri de sport prin sate fara tineret, patinoare pe aiurea, telegondole in locuri fara turisti , cruci de zeci de metri pe langa Roman si cine mai stie pe ce o mai fi cheltuit banii. Pedelistii sau aredistii nu sunt mai breji decat uselistii dar aproape ca nici nu poti deosebi care sunt mai rai de cei care sunt mai putin rai.
    Aia nu stiau decat taieri, reduceri, vanzari de bunuri din avutia tarii si alte rela , ba lui Basescu chiar i se pareau prea putini someri desi el vad ca se lefaie prin casele de vacanta in vreme de criza.
    Intr-un fel sunt fericit ca i-am rasplatit pe pedelisti si daca astia de acum continua cu prostiile cum au inceput o sa-i rasplatim si pe ei. Poate ca cineva va reface un partid comunist ca se pare ca este singura doctrina care asigura distribuirea echitabila a bunurilor.
    • +2 (2 voturi)    
     ===================== (Marţi, 8 ianuarie 2013, 13:27)

     Zede [utilizator] i-a raspuns lui hahahaha

     Regret faptul ca o persoana care este atat de dezinformata incat sa enunte "Basescu mi-a injumatatit veniturile" este lasata sa fie cadru didactic.

     Totusi, sunt convins ca meditatiile merg in continuare.
    • +2 (2 voturi)    
     unde ai zbierat? (Marţi, 8 ianuarie 2013, 14:53)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui hahahaha

     cand ai urlat contra Vanghelioanelor???? un parc ramane (ba a dat si ceva manopera unor constrcutori), dar un Vanghelion? Finantat de la CEL MAI SARAC sector din Bucuresti?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by