Administratia Prezidentiala atentioneaza Guvernul, intr-un comunicat, "sa se mentina in limita declaratiilor decente si sa nu arunce vinovatia pe terte institutii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale", dupa ce Executivul justificase lipsa acestui act normativ prin faptul ca "presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern".

La putin timp dupa publicarea comunicatului guvernului, Administratia Prezidentiala precizeaza, intr-un comunicat postat pe site, ca "legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost primita de Administratia Prezidentiala in data de 24 decembrie 2012. Presedintele Romaniei, conform Articolului 77 din Constitutia Romaniei, are la dispozitie 20 de zile pentru analiza si promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, in aceasta perioada, Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale a avut la dispozitie doar doua zile pentru a realiza aceasta analiza)".

In plus, precizeaza presedintia, seful statului "a promulgat legea in data de 3 ianuarie 2013, zi in care l-a si informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administratia Prezidentiala a comunicat public, in dimineata zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii".

Administratia Prezidentiala afirma, in acest comunicat, ca "respecta cu maxima rigurozitate procedurile si prevederile constitutionale si ca acestea nu vor fi incalcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaratii sau comunicate de presa".

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut duminica premierului Victor Ponta sa emita o ordonanta de guvern prin care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale afirmand ca, in caz contrar, taxele vor trebui majorate automat cu 16%.

Reamintim ca Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au semnat, inainte de desemnarea noului premier, un "Acord de colaborare" care contine "principii si valori comune" legate de orientarea strategica a Romaniei in ceea ce priveste apartenenta la UE si NATO, dar si reguli de "conduita publica a celor doi semnatari" legate de modul de adresare si evitarea confruntarilor publice.

In acest acord, Victor Ponta si Traian Basescu se "angajeaza sa evite confruntarile publice inutile" si sa adopte un limbaj decent.