Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, scrie vineri, pe blogul sau, ca este "De acord cu Traian Basescu, sunt magistrati si care nu respecta esenta justitiei independente: ". Omul de afaceri comenteaza astfel afirmatiile facute de seful statului in sedinta de vineri a CSM, in care Traian Basescu a vorbit inclusiv despre independenta justitiei fata de politic si despre "unele trusturi media interesate de discreditarea unor institutii."

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

Dan Voiculescu scrie, pe blog, ca "Astazi, aflat intamplator la CSM exact in ziua in care aceasta institutie isi alege noua conducere, Traian Basescu a facut, printre grave atacuri la adresa presei independente, si urmatoarea declaratie: . Domnul Basescu are dreptate. Au fost numeroase cazuri in care deciziile magistratilor s-au dovedit vulnerabile la influenta politica. Spre exemplu, domnul judecator Emanuel Albu, de la Inalta Curte, a decis ca o comunicare comerciala adresata directorului intreprinderii de comert exterior poate fi considerat un temei suficient pentru emiterea unui verdict de colaborare cu securitatea (in conditiile in care orice alte acuzatii au fost respinse de toate instantele de judecata)! Intamplator, domnul Albu a fost coleg de partid si de guvern chiar cu domnul Basescu. Oare, in acest caz, magistratul ? Pentru mine este destul de clar ca, macar de data aceasta, Traian Basescu vorbeste in cunostinta de cauza."

Dan Voiculescu face referire si la dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care este judecat pentru presupuse fapte de coruptie: "Sunt, se pare, si alti magistrati in cazuri in care, desi nu exista probe, se exercita o presiune, implicita sau explicita, pentru un verdict intr-un sens dorit, de exemplu, de presedintele numit Traian Basescu. Ma astept, de altfel, ca si in dosarul ICA, in care, fara nicio proba, sunt acuzat ca am exercitat influente , sa se gaseasca si magistrati sensibili la eventuale dorinte ale domnului presedinte numit."

"Evident, aceste cazuri nu sunt singulare. De aceea, consider ca independenta integrala a justitiei fata de politica, fata de orice forma de tensiune sau presiune exterioara si, nu in ultimul rand, fata de presedintele numit Traian Basescu, reprezinta o prioritate absoluta pentru Romania. Sper, desi am mari rezerve, ca, macar din anul 2013, toti magistratii vor judeca fiecare dosar cu obiectivitate si corectitudine, conform prevederilor legii si realitatii obiective sustinute de probe, nu de sugestii politice sau de alta natura", continua Dan Voiculescu.

"Niciun verdict fara probe obiective, aceasta este esenta justitiei independente", isi incheie presedintele fondator al PC postarea pe blog.

  • Cazul Voiculescu, o premiera juridica in Romania

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu este judecat pentru spalare de bani si trafic de influenta, a fost retrimis, pe 20 decembrie, de catre Tribunalul Bucuresti Inaltei Culti de Casatie si Justitie. Dan Voiculescu a redevenit senator dupa alegerile din 9 decembrie, ceea ce inseamna ca instanta competenta pentru a judecat acest dosar a redevenit Inalta Curte. Avocatii sai au sustinut insa ca, din moment ce nu a depus juramantul, Dan Voiculescu nu a dobandit oficial calitatea de senator, prin urmare dosarul trebuie judecat mai departe la Tribunal. Acest caz este fara precedent in justitia romaneasca. (Citeste aici o analiza a lui Dan Tapalaga pe acest subiect).

  • Odiseea dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de coruptie

Dosarul privind presupuse fapte de coruptie in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu este judecat alaturi de Gheorghe Mencinicopschi si de alte 11 persoane, a fost retrimis instantei supreme. Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucuresti, dupa ce pe 29 iunie anul trecut instanta suprema a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, in conditiile in care acesta si-a depus atunci demisia din functia de senator, incepand cu data de 25 iunie.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.