Incepand cu anul 2005, potrivit unei legi initiate de Monica Macovei, numirile la sefia DNA si a Parchetului General s-au facut la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM, decizia finala apartinand sefului statului.
Declaratiile lui Traian Basescu in sedinta CSM:
- Am o problema, care este o problema la zi. Puteti sa spuneti: domnul presedinte, dar cum de nu ai observat-o pana acum?
- Dupa cum stiti, am primit propunerea de la Ministerul Justitiei pentru functia de procuror general si procuror sef al DNA.
- Dincolo de asta, as mai face o paranteza: trebui sa gasim solutii sa asezam pe functii procurori adjuncti, sefi de sectii.
- Teoria pe care am avut-o pana acum a fost: Nu numim adjuncti si sefi de sectii la parchete pana nu numim sefii mari, dandu-le acestora ocazia sa fie implicati in numirea adjunctilor. Pana acum, sefii nu au avut sansa sa isi faca o echipa.
- Acum eu fac un apel la dumneavostra - o urgenta la zi este ocuparea posturilor vacante sau cu interimari pe ele in Parchetul General si in DNA, si sunt multe functii.
- Eu am primit propunerile pentru cei doi sefi.
- Am venit pregatit sa ridic problema asta. Avem un articol - 134 in Constitutia Romaniei: CSM face presedintelui propunerile pentru functiile de procurori sefi. Acest articol, in opinia mea de inginer, spune clar ca CSM face propunerile. Nu ma voi grabi cu cele doua propuneri. Eu nu am un termen in care sa decid asupra celor doua propuneri.
- Deci propunerea, conform Constituiei, trebuie sa vina de la CSM. Aceasta prevedere nu a fost atacata la CCR pana acum.
- Ma surprinde ca pana acum nu au reactionat alte structuri pe tema asta.
- Astept un punct de vedere al CSM despre cum cititi acest articol de Constitutie.
- Nu am in Constitutie o prevedere expresa ca ministrul Justitiei face propunerile, ci ca CSM face propunerile.
- Va rog sa nu o considerati sarcina de serviciu, dar dati-mi si mie o parere, cum citesc articolul 134.
- Toti consilierii mei m-au intrebat: domnul presedinte, dar cum de nu ati observat pana acum?
- Mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial, pur si simplu o sugestie catre presedinte.
- Mizati pe ceea ce am spus, ca nimic nu e de negociat in ceea ce priveste justitia. Nici numiri dubioase, nici dosare.
- Aveti aici oameni care pot spune ca niciodata nu am intrebat de vreun dosar.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a transmis, pe 27 decembrie, catre presedintele Traian Basescu propunerile pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Nitu Tiberiu Mihail, respectiv a lui Irimie Ioan in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In luna noiembrie, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie au primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii.
In urma intervievarii celor doi candidati, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei hotararea Sectiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativa a celor doua propuneri, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie. Avizul CSM este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.
In motivarile hotararilor de respingere a candidaturilor, facute publice in 3 decembrie, CSM arata ca procurorul Tiberiu Nitu, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, are un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres in timp ce Ioan Irimie nu cunoaste institutiile Uniunii Europene si da dovada de o cunoastere lacunara a realitatilor institutionale ale DNA.
Presedintele asteapta un raspuns...
Presedintele nu se grabeste....
Bun punctul de vedere ca seful al mare trebuie implicat in numirea celor mai mici..
"Ma surprinde ca pana acum nu au reactionat alte structuri pe tema asta. "
Care structuri, care institutii, care propuneri?
Pana acum un an, cine ar fi indraznit sa critice starea de fapt impusa de Madam Morcovei - substitut electoral de "prima poama" si umbra presedintelui suspendat in "fundul curtii" ?
Din punct de vedere juridic, propunerea noilor cadre de catre Ministerul Justitiei (pe baza legii lu' madam Morcovei) nu se incadreza la abuz de drept ("exercitarea unui drept poate fi considerata abuziva daca este realizata cu intentia de a vatama o alta persoana sau contrar bunei-credinte").
Deocamdata presedintele Basescu trebuie sa reflecteze cu atentie asupra urmatorilor pasi, deoarece o schimbare de comportament ar dovedi ca in trecut NU A RESPECTACT in fapt Constitutia, atunci cand a primit propunerile lu' Madam Morcovei, Min Justitiei.
Dom' presedinte - ce ziceti de una mica ? puneti oamenii lui Ponta Kinte la conducerea parchetelor si ei inchid ochii, pana la urmatorul compromis ?
Asa ... constitutional, ca la romani !
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Asa a fost posibil ca in mandatul PDL sa fie trimisi in justitie mai multi politicieni PDL decat cei ai USL. Europa a apreciat mult asta!!!
Cu totul altfel stau lucrurile acum: avem un ministru al justitiei exponent al unei formatiuni politice care a incercat o lovitura de stat in vara, care a ingrijorat intreaga Europa si a dinamitat democratia intr-un stat european.
Avem un ministru al justitiei care incearca sa numeasca sefii parchetului si ai DNA pe criterii strict politice, fara nicio independenta fata de actul de justitie, niste incompetenti profesional dovediti public de catre CSM prin interviurile pe care au fost nevoiti sa le sustina, niste persoane care au ca sarcina scaparea din puscarie a unor infractori de genul lui Voicu, Nastase, Voiculescu, etc.
De aceea cred ca, data fiind conjunctura actuala, trebuie sa se ia in consideratie doar articolul din constitutie; asta pentru ca articolul din lege este valabil doar atunci cand exista macar un dram de cinste, corectitudine si buna-credinta. Ceea ce, evident atat pentru romani cat si pentru europenii civilizati, nu este cazul!!!
Basescu procedeaza corect!
Deci nu trebuie siluita asa cum a facut-o USL-ul cu ocazia puciului din vara (ce articol din constitutie a incalcat presedintele pentru a fi suspendat???).
Intr-o societate democratica, MJ care este cel care aplica legile tarii, ar trebui sa actioneze in litera si spiritul constitutiei. Tot ceea ce a facut Macovei a respectat acest principiu. Deci nu avea importanta daca numirile procurorilor sefi se faceau dupa lege sau dupa constitutie, pentru ca ambele legi erau aplicate in concordanta.
Acum este o situatie in care Romania nu mai este 100% stat de drept. Adica avem un ministru al justitiei care invoca o lege pentru a-si numi in functii niste persoane care sa lucreze la incalcarea legii, pentru acoperirea infractorilor. Din acest moment, daca vrem sa ne mai consideram stat democratic membru UE, trebuie sa respectam strict constitutia, legea SUPREMA.
Daca tu doresti ca Iliescu, Nastase, Voiculescu, Antonescu, Ponta, ca si alti penali din guvern sau parlament sa conduca tara, eu nu vreau. Dupa mine, locul lor este dupa gratii, si m-as bucura sa sa-i vad acolo, la fel cum m-am bucurat sa-i vad acolo si pe parlamentarii si guvernantii PDL din ultimii ani!
Nu uita, Hitler a castigat puterea in Germania in anul 1934 "respectand" legile si incalcand constitutia! Poate ca tie ti-a placut..., noua NU!!!
Eu zic sa lasi tu dezinformarile, nu suntem la a3 aici,
Politicul nu ar trebui sa aiba nicio treaba cu numirile in justitie.
Incepe din nou lupta pentru putere (justitie)
Basescu se misca pe colo colo
Ponta pe colo colo
:))
si anul asta o sa fie fain rau :))
A dat nastere astfel unei perioade de 6 ani in care au murit 70 de milioane de oameni nevinovati.
Pune mana pe o carte de istorie, citeste si reflecteaza mai adanc!
Nu intamplator Europa, si in special Germania, a reactionat violent la lovitura de stat din vara a USL-ului.
De-asta este cu ochii pe voi ca pe butelie: pentru ca aveti tendinte de restaurare a dictaturii si de distrugere a statului de drept.
Cu Voiculescu, Iliescu, Antonescu sau Ponta, niciodata n-o sa va adopte Europa!
Aceste personaje sinistre sunt inca fani ai dictaturilor, dar sunt sigur ca vor avea inca mult de munca si inca multi bani de cheltuit pentru a-si vedea visul indeplinit!!!
Spre disperarea ta, Romania inca mai rezista!
2. Constitutia actuala a fost modificata ultima data in 2003, deci linia aia, cum zici tu, era tot acolo. Daca legea are "bube", trebuia ca onorata Curte Constitutionala sa constate ca prevederile legii incalca ceea ce se spune in Constitutie.
Ei, USL, SCALAII asteapta plecarea sau calmarea lui Traian BASESCU pentru a devora ROMANIA !!!
Si au gresit adresa, Traian BASESCU nu va fi invins !!!