Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programata pentru vineri, sa fie amanata, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidatilor, potrivit unui comunicat transmis joi si citat de Mediafax.

UNJR precizeaza ca a solicitat in mod oficial actualei conduceri a CSM, inca din 19 decembrie 2012, asumarea publica a candidaturilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului si a proiectelor candidatilor.

"Pana in acest moment, niciun membru al Consiliului nu si-a anuntat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunt in acest sens", se precizeaza in comunicat.

In opinia UNJR, perpetuarea acestei modalitati de alegere a conducerii Consiliului, prin anuntarea doar in cadrul sedintei a candidaturilor si a proiectelor este inacceptabila, fiind in totala contradictie cu principiile transparentei si responsabilitatii asumate in mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

UNJR considera ca alegerea conducerii CSM trebuie facuta printr-o procedura similara celei pentru sefii Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptie.

"In acest sens, reamintim ca recent Consiliul insusi, invocand principiul transparentei, a desfasurat o procedura publica de audiere a candidatilor pentru functiile de conducere din Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie si de dezbatere a proiectelor acestora. In mod evident, o procedura similara trebuie urmata si in cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului sa fie consecvent cu propriile declaratii si actiuni", se mai arata in comunicat.

In acest context, UNJR solicita in mod ferm tuturor membrilor alesi ai CSM "sa actioneze in conformitate cu interesul magistratilor prin votul carora au ajuns in aceste functii publice".

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) isi aleg, vineri, noua conducere, judecatoarea Alina Ghica si procuroarea Oana Schmidt Haineala, care au detinut pana acum presedintia si vicepresedintia acestui for, intentioneaza sa faca rocada, insa si alti magistrati vor sa candideze.

La sedinta si-a anuntat participarea si presedintele Traian Basescu.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu si-a depus candidatura pentru conducerea CSM.

Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.

Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.

Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar.

Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridica probleme de constitutionalitate, sustin membri ai CSM.

Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, membru ales in CSM, niciodata Consiliul nu a fost condus de un procuror.

"Pe langa alte motive acest lucru tine si de aritmetica simpla. In CSM sunt noua judecatori alesi si doar cinci procurori. Mai mult, in acest moment in CSM sunt doar patru procurori alesi, intrucat un post este vacant prin demisia domnului Balan George. Numarul judecatorilor din CSM este de zece, la cei alesi adaugandu-se si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ)", sustine judecatorul Neacsu, intr-o postare pe facebook.

Judecatorul Neacsu afirma ca instantele si judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. "Nu pot spune aici mai multe, dar in perceptia sistemului judiciar acest lucru va insemna renuntarea judecatorilor la mandatul pentru care au fost alesi", mai scrie judecatorul Adrian Neacsu.

Pentru ca tandemul Haineala-Ghica sa fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al presedintei instantei supreme, Livia Stanciu, si cele doua reprezentante ale societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina.

Totusi, pentru sedinta de joi, esta data certa candidatura unui judecator pentru functia de presedinte al CSM.

Surse din magistratura spun ca judecatorul ar fi Mircea Aron.

In situatia in care judecatorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ in Consiliu, si-ar depune candidatura, Livia Stanciu "ar fi pusa intr-o situatie neconfortabila", afirma surse din magistratura. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza sa-i dea votul colegului sau de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales ca in 2013 ii expira mandatul de presedinta a instantei supreme si are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reinvestita in aceasta functie.

Experienta ultimilor ani a relevat faptul ca in ziua alegerilor au existat magistrati care si-au anuntat candidatura pentru conducerea CSM, astfel ca si in sedinta de joi sunt asteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi presedinte si vicepresedinte pentru urmatorul an.