Bustul poetului Grigore Alexandrescu din municipiul Targoviste, dezvelit in anul 1914 si asezat in fata casei unde acesta s-a nascut, a fost furat, iar politistii au declansat o ancheta pentru identificarea si prinderea hotilor, relateaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Dambovita, statuia era amplasata in fata casei din Targoviste unde s-a nascut poetul, langa cladirea in care acum functioneaza Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, iar singura camera de luat vederi din zona nu era conectata la sistem in momentul producerii furtului.

"Am primit astazi (n.r. - joi) o sesizare din partea Primariei Targoviste despre furtul unei statui, este vorba de bustul lui Grigore Alexandrescu, iar politistii au inceput cercetarile la fata locului si pentru prinderea autorilor", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Dambovita, subinspector Alexandra Niculae.

Bustul lui Grigore Alexandrescu a fost realizat in bronz de I. Pavelescu-Dima si a fost dezvelit in anul 1914 si asezat in fata casei unde s-a nascut, pe strada care in prezent ii poarta numele.

Grigore Alexandrescu s-a nascut in 22 februarie 1810, la Targoviste. El a debutat cu poezii publicate in "Curierul Romanesc" condus de Ion Heliade Radulescu. Poezia sa a fost influentata de ideile care au pregatit revolutia din 1848. Poetul scrie, mai intai, meditatii romantice, sub influenta poetului francez Lamartine. Cea mai reusita este "Umbra lui Mircea la Cozia". Alexandrescu a scris si fabule, printre cele mai cunoscute "Cainele si catelul", "Boul si vitelul", "Dreptatea leului", "Vulpea liberala". Lui Alexandrescu ii revine meritul de a fi consacrat in literatura romana ca specii literare autonome epistola, meditatia si satira. A tradus din Lamartine si Byron. Acesta a murit la 25 noiembrie 1885, la Bucuresti.