Presedintele Traian Basescu participa, vineri, la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care urmeaza sa fie aleasa noua conducere a institutiei.

Potrivit programului de vineri al presedintelui, publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, Traian Basescu va participa de la ora 11:00 la sedinta plenului CSM.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii isi aleg, vineri, noua conducere. Plenul CSM a fost convocat pentru 4 ianuarie, pentru ca mandatul actualei conduceri, Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte, expira in 6 ianuarie.

Pana in prezent nu a fost anuntata nicio candidatura oficiala, insa membrii CSM pot face acest lucru si in timpul sedintei.

Potrivit legii, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Judecatoarea Alina Ghica si procuroarea Oana Schmidt Haineala, care au detinut pana acum presedintia si vicepresedintia acestui for, intentioneaza sa faca rocada, insa si alti magistrati vor sa candideze, scrie Mediafax.

Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.

Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.

Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar.

Experienta ultimilor ani a relevat faptul ca in ziua alegerilor au existat magistrati care si-au anuntat candidatura pentru conducerea CSM, astfel ca si in sedinta de vineri sunt asteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi presedinte si vicepresedinte pentru urmatorul an.

Presedintele a participat, in timpul mandatelor sale, la primele sedinte din an ale CSM, lansand adesea critici la adresa functionarii institutiei sau justitiei precum si avertismente privind stadiul de indeplinire a obiectivelor legate de MCV.

In 3 noiembrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei hotararea Sectiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativa a celor doua propuneri, Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si Ioan Irimie, pentru cea de procuror-sef al DNA. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, presedintelui Traian Basescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a lui Ioan Irimie in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.

Despre alegerile din CSM:

Potrivit paginii de internet a CSM, pe ordinea de zi a sedintei din 4 ianuarie se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are in componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt votati dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

Mandatul actualului CSM a inceput in ianuarie 2011, primul presedinte fiind ales judecatorul Horatius Dumbrava iar vicepresedinte, procurorul George Balan, care in urma cu o luna si jumatate si-a inaintat demisia din magistratura, el fiind vizat intr-o ancheta a DNA.

In timpul anului curent componenta CSM s-a schimbat deoarece mandatul unora dintre membri s-a incheiat, fiind inlocuiti cu cei care au castigat alegerile pentru respectivele locuri, iar altii au demisionat. Printre cei care au demisionat din CSM s-a aflat si actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, in prezent membru de drept al Consiliului, si Georgiana Iorgulescu, reprezentantul societatii civile.