Trupul neinsufletit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi depus vineri, la 12.00, la Cercul Militar, unde prietenii, colaboratorii si toti cei interesati pot sa isi ia ramas bun de la acesta. El va fi apoi incinerat sambata, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti, potrivit Mediafax. Cineastul nu va beneficia insa, de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat, sotia sa respectand dorinta expresa a acestuia, desi Arhiepiscopia Bucurestilor a facut apel la familie sa-l inmormanteze. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, practica incinerarii nu este crestina, fiind implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa.

Trupul neinsufletit al lui Sergiu Nicolaescu va fi depus vineri, la ora 12.00, la Cercul Militar National din Bucuresti, unde prietenii, colaboratorii si toti cei interesati pot sa isi ia ramas bun de la cunoscutul regizor, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

"Prietenii si colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum si toti cei care doresc sa isi ia ramas bun de la unul dintre cei mai mari regizori si actori ai Romaniei sunt asadar asteptati la Cercul Militar National pentru un ultim omagiu, vineri, 4 ianuarire, intre orele 12.00 - 00.00, si sambata, 5 ianuarie, intre 08.00 - 10.00", se spune in comunicat.

Totodata, familia lui Sergiu Nicolaescu "solicita decenta si discretie tuturor celor care doresc sa se incline pentru ultima data in fata Maestrului".

Trupul neinsufletit al regizorului va fi apoi incinerat sambata, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Barzesti din Bucuresti, au declarat joi, pentru Mediafax, reprezentanti ai municipalitatii.

Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc in cadru restrans, nefiind permis accesul presei.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca a fost stabilita ca ora de incinerare ora 12.00, insa familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.

Cineastul nu va beneficia insa, de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat, sotia sa respectand dorinta expresa a acestuia, desi Arhiepiscopia Bucurestilor a facut apel la familie sa-l inmormanteze.

Dana Nicolaescu, sotia regizorului Sergiu Nicolaescu precizeaza ca incinerarea a fost "dorinta expresa" a sotului sau, pe care i-a respectat-o, si solicita presei sa trateze "cu decenta si respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin disparitia sotului ei". Ea a anuntat totodata ca interzice presei difuzarea de materiale de la inmormantare.

"In temeiul art. 78 din Codul civil intitulat "Respectul persoanei decedate", va solicit sa tratati cu decenta si respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin disparitia sotului meu, Sergiu. Totodata, va interzic sa publicati/ difuzati materiale de presa scrisa, si/ sau audiovizuala ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la inmormantarea sotului meu. Precizez ca aceste lucruri au legatura cu viata mea intima, personala si de familie, intr-un moment dramatic al vietii mele", a spus Dana Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, in urma complicatiilor cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anuntat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 si recent fusese operat de peritonita. Cineastul avea 82 de ani.

Arhiepiscopie: Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de inmormantare intrucat va fi incinerat, aceasta practica nefiind crestina si implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Arhiepiscopia Bucurestilor a facut apel la familia lui Sergiu Nicolaescu sa-l inmormanteze crestineste, pentru a pastra renumele marelui regizor in constiinta poporului roman in majoritate ortodox.

"Pentru a pastra renumele lui Sergiu Nicolaescu in constiinta poporului roman in majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucurestilor a facut apel catre familia marelui regizor sa-l inmormanteze crestineste, iar in acest sens, Arhiepiscopia Bucurestilor si Parohia Parc Domenii din Bucuresti (Biserica Casin) vor asigura jumatate din cheltuielile de inmormantare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practica necrestina. In plus, Primaria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, in zona unde sunt inmormantate personalitatile lumii artistice", a declarat pentru Mediafax parintele Constantin Stoica.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 5 iulie 2012, mentinand in vigoare hotararea din 15 iunie 1928, reconfirmata la 20 februarie 1933, a luat mai multe hotarari fata de practica necrestina a incinerarii mortilor.

"Biserica Ortodoxa Romana a avut si are o atitudine clara si ferm exprimata fata de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrata prin hotararea sinodala din anul 1928 si reconfirmata prin hotararea sinodala din anul 1933, asupra carora nu s-a mai revenit in niciun fel, intrucat acestea exprima punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricarui slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane sa respecte aceste hotarari, iar din punct de vedere pastoral, sa lamureasca si sa determine pe credinciosi sa respecte traditia bimilenara a inhumarii crestinilor", potrivit Cancelariei Sfantului Sinod.

Sursa citata a precizat ca unii preoti caterisiti sau depusi din treapta, "doritori de castig si in totala separare de Biserica", savarsesc slujba de prohodire a celor decedati chiar in incinta crematoriului.