Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) isi alege vineri noua conducere. Plenul CSM a fost convocat pentru 4 ianuarie, pentru ca mandatul actualei conduceri, Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte, expira in 6 ianuarie.

Pana in prezent nu a fost anuntata nicio candidatura oficiala, insa membrii CSM pot face acest lucru si in timpul sedintei.

Potrivit legii, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Potrivit paginii de internet a CSM, pe ordinea de zi a sedintei din 4 ianuarie se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are in componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt votati dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.