Sfantul Vasile cel Mare este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 1 ianuarie si pe 30 ianuarie alaturi de Sfintii Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. S-a nascut in anul 330, in Capadocia, intr-o familie numeroasa. A avut patru surori si patru frati. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe, alaturi de parintii lor, Vasilie, Emilia si Macrina cea Batrana, bunica Sfantului Vasile. Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfanta Macrina cea Tanara, a ajuns un model de viata ascetica, potrivit crestinortodox.ro. 593.906 de cetateni romani, dintre care 505.906 barbati si 88.000 femei, poarta numele Sfantului Vasile. Din totalul romancelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 - Vasilca, 557 - Vasila, iar 947 - Sica.

Sfantul Vasile cel MareFoto: Crestin ortodox.ro

Sfantul Ierarh Vasile cel Mare s-a nascut in anul 330 d.Hr. in Cezareea Capadociei intr-o familie nobila care a dat Bisericii slujitori si carturari renumiti, cativa dintre ei fiind trecuti in randurile sfintilor. Bunicul sau a fost martir pentru Hristos in timpul imparatului roman Diocletian, sora sa cea mare a fost cea care i-a indemnat pe frati pe calea slujirii Mantuitorului, iar fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei. Studiile le face la Constantinopol si la Atena, unde leaga o stransa prietenie cu Sfantul Grigorie de Nazianz, dupa care se intoarce in Cezareea, unde preda pentru o scurta vreme Retorica. La indemnurile surorii sale, a fost botezat in credinta crestina, imparte partea sa de avere celor saraci, dupa care se retrage in anul 358 la o manastire din Pont, unde duce o viata de asceza si rugaciune. Dupa o calatorie la marile manastiri si schituri din Egipt, s-a intors in Pont si redacteaza prima sa scriere privitoare la viata de obste din manastire, numita 'Regulile vietii monahale'.

In 364 a fost chemat in Cezareea de episcopul Eusebiu si a fost hirotonit preot, aducandu-si o contributie importanta in lupta impotriva ereticilor arieni. Pastoratia pe care o incepe de acum inainte a fost dedicata indeosebi celor nevoiasi, organizand renumitele azile, spitale si case de reeducare a celor cazuti moral, toate grupate sub denumirea de 'Vasiliade'. Deosebit de energice au fost si misiunile sale pe taram spiritual, ca preot si apoi ca episcop al Cezareei Capadociei, remarcandu-se in actiuni de combatere a unor eretici si de reconciliere a Bisericilor in timpul unor schisme.

Sfantul Vasile cel Mare a murit in anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevarat stalp al Bisericii din vremea sa, un punct de referinta in istoria crestinismului universal. Scrierile sale contin lucrari de dogmatica profunda, precum 'Contra lui Eunomiu' sau 'Despre Sfantul Duh', lucrari ascetice, ca 'Regulile vietii monahale', 'Despre judecata lui Dumnezeu', comentarii, ca '9 Omilii la Hexameron', numeroase cuvantari si epistole. A avut o contributie deosebita la structurarea slujbelor bisericesti, alcatuind o Sfanta Liturghie ce-i poarta numele. (documentar Agerpres)

Aproape 600.000 de romani poarta numele Sfantului Vasile, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Mai precis 593.906 de cetateni romani, dintre care 505.906 barbati si 88.000 femei, poarta numele Sfantului Vasile. Din totalul romancelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 - Vasilca, 557 - Vasila, iar 947 - Sica.

Conform datelor furnizate de structura specializata a Ministerului Administratiei si Internelor, majoritatea barbatilor se numesc Vasile - 484.541, Vasilica - 20.228, Silica - 229 sau Vasi - 80.

Semnificatia numelui Vasile

Numele Vasile, foarte raspandit in toata lumea crestina, provine din grecescul basileios, care la randul lui sta in legatura cu basileos, "rege", "imparat", "bazileu". Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astazi e curenta forma Vasile (la vechiul Vasilie pare sa fi renuntat chiar si conservatoarea limba bisericeasca), cu prescurtarea populara Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se intalnesc astazi destul de rar, fiindu-le preferat mai gratiosul Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica si Sica/Sica.