Mii de turisti se afla, luni, pe partiile din Predeal si Poiana Brasov, unde isi vor petrece Revelionul, pensiunile si hotelurile din cele doua statiuni fiind ocupate aproape in totalitate, scrie Mediafax.

Desi temperaturile in Poiana Brasov sunt de circa -10 grade Celsius, atat turistii cazati la pensiunile si hotelurile din statiune, cat si brasovenii din imprejurimi au luat cu asalt partiile, stratul de zapada fiind foartre bun pentru schi sau sanius.

De asemenea, instalatiile de transport pe cablu sunt functionale, tarifele de acces la teleferice pornind de la 20 de lei pentru o urcare si ajungand la 960 de lei pentru un abonament de zece zile pentru sezon, potrivit site-ului AnaTeleferic, compania care asigura tranasportul pe cablu in Poiana Brasov.

Cei care nu au echipament de schi pot apela la centrele de inchirieri din statiune, de unde pot inchiria schiuri, clapari si bete cu sume intre 20 si 30 de lei, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Un snowboard cu legaturi si clapari costa circa 40 de lei, iar o sanie este inchiriata la pretul de 10 lei.

Turistii care vor sa ia lectii de schi sau snowboard de la monitorii din Poiana trebuie sa plateasca intre 70 si 100 de lei pentru o ora.

Cele mai aglomerate partii sunt Bradul, Lupului, Drumul Rosu si Sulinar. Schiorii incepatori pot folosi partia Bradul, care are o lungime de 430 de metri si, ca grad de dificultate, este considerata usoara.

Partiile cu dificultate medie sunt Drumul Rosu (4.725 metri) si Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienta sunt partiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) si Kanzel (297 metri).

Partiile din Poiana Brasov au o lungime totala de 23 de kilometri si se intind pe o suprafata de 80 de hectare.

De asemenea, partia Clabucet din Predeal este plina de turisti, statul de zapada depasind 50 centimeri.

Gradul de ocupare in pensiunile si hotelurile din judetul Brasov este de peste 90%.

Cele mai ieftine alternative de petrecere a sarbatorilor de iarna in stil traditional sunt oferite de pensiunile si vilele incluse in Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), care, in judetul Brasov, pune la dispozitie circa 3.000 de locuri de cazare in localitati precum Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov, Zarnesti, Sacele sau Bunesti.

Pentru sejurul de Revelion de patru nopti, pretul unui pachet la pensiunile ANTREC costa dublu fata de Craciun, intre 900 si 1.500 lei de persoana.

De asemenea, si hotelurile din statiunile Predeal si Poiana Brasov sau de la Brasov sunt aproape pline, unele dintre acestea fiind rezervate in totalitate. Preturile insa sunt semnificativ mai mari fata de un sejur la pensiunile din zona rurala.

Hotelierii ofera, in principal, pachete pentru minimum trei nopti. La o pensiune de trei stele din Predeal, un pachet pentru cinci nopti de Revelion costa 3.500 lei cu demipensiune, iar cel ultra all inclusive - 5.000 de lei in camera dubla. Exista si varianta de inchiriere a intregii pensiuni, in functie de locurile de cazare disponibile. Astfel, o pensiune de trei stele din Predeal, cu o capacitate de 14-16 locuri, a putut fi inchiriata la pretul de 2.000 de euro pentru trei nopti de Revelion sau la 2.400 de euro pentru un sejur de patru nopti.

In Poiana Brasov preturile sunt ceva mai ridicate. La un hotel de trei stele preturile sunt intre 657 de euro si 857 de euro de persoana pentru pachetul de cinci nopti si intre 800 si 1.090 euro de persoana pentru pachetul de sapte nopti. Pretul include demipensiune, masa festiva de Revelion, program artistic live si vouchere de 100 sau 150 de euro pentru proceduri spa, in functie de pachetul ales.

La un hotel de patru stele din Poiana, preturile sunt cuprinse intre 880 de euro si 1.600 de euro de persoana pentru un pachet de cinci sau sapte nopti.