Patriarhia Romana considera ca fotografiile dintr-un calendar cu "pretinsi preoti ortodocsi romani in ipostaze nedemne", care circula pe internet si au facut obiectul unei stiri publicate de Huffington Post, reprezinta o "intentie vadita de calomniere si defaimare a slujitorilor ortodocsi".

Publicate initial pe un site cu administrator necunoscut, imaginile indecente cu fotomodele care pozeaza drept preoti ortodocsi din mai multe tari denota intentia vadita de calomniere si defaimare a slujitorilor ortodocsi din partea autorilor care doresc sa promoveze si sa justifice propria lor ideologie. De aceea, nu merita alte comentarii", se arata intr-un comunicat remis Mediafax de Patriarhie.

Reactia Patriarhiei referitoare la calendarul cu "pretinsi preoti ortodocsi romani in ipostaze nedemne" vine dupa ce presa din Romania a preluat o stire de joi din Huffington Post cu titlul "`Romanian Orthodox Priests` Produce Steamy Gay 2013 Calendar" ("Preoti ortodocsi romani" intr-un calendar gay incendiar - n.r.).

In stire este prezentat calendarul, inclusiv prin reproducerea celor 12 fotografii in care apar mai multi tineri, dintre care unii poarta haine preotesti.

Articolul din Huffington Post face referire la un calendar oferit spre vanzare pe site-ul www.orthodox-calendar.com. Intr-o postare din 28 noiembrie de pe acest site, semnata Magdalena de Iona, se spune despre calendar ca este alcatuit din imagini cu "preoti in afara tiparelor", reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, din diferite parti ale Europei de Est, care "isi marturisesc cele mai ascunse secrete intr-un alt fel de calendar religios".

Imaginile calendarului sunt descrise de realizatorii acestuia drept "fotografii artistice seducatoare cu preoti ortodocsi si invitatii lor".

Site-ul are doua variante, in engleza si in romana, si propune spre vanzare un "calendar ortodox de perete", la pretul de 10 euro, si lumanari parfumate, la pretul de 36 de euro.

Pe pagina de Facebook a portalului, creata in septembrie, proiectul este prezentat drept unul initiat in Romania, potrivit Mediafax.

"Pentru prima data in istorie, tineri oameni ai bisericii (preoti, calugari, profesori) isi accepta identitatea printr-un proiect initiat de noi, si anume Calendarul Ortodox, cu scopul de a atrage atentia asupra dramelor pe care le traiesc zi de zi", se spune intr-o postare din 22 septembrie.

In aceeasi postare se mai spune ca "AVA este o organizatie care va dezvolta si alte viitoare proiecte conexe - evenimente, petreceri, expozitii".

In alte postari ulterioare, apar rand pe rand fotografiile care alcatuiesc calendarul, dar si link-uri la stiri legate de Biserica Ortodoxa si la stiri aparute in urma lansarii materialului.