Politia Capitalei a organizat vineri o simulare de jaf la sucursala unei banci din Capitala, un agent de la o companie de paza sosind pentru interventie in circa noua minute, relateaza Agerpres. Potrivit comisarului-sef Danut Gavan, sef serviciu Ordine Publica in cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB), timpul in care a sosit agentul de la compania de paza de la apasarea butonului de panica se inscrie in limitele legii, deoarece conform Hotararii de Guvern 301/2012 interventia in mediul urban trebuie sa se realizeze pana in 15 minute.

"In contractul dintre banca si prestatorul serviciului de paza, timpul poate fi mai mic. Aici am inteles ca timpul prevazut pentru o interventie este de 10 minute, asa ca agentul s-a incadrat. Nu stiu cate persoane trebuiau sa intervina, trebuie citit planul de paza al obiectivului", a afirmat comisarul-sef de politie Danut Gavan.

El a precizat ca in cazul in care nu se respecta normele legale privind masurile de securitate, Politia ii poate aplica o amenda directorului bancii respective iar in cazul in care o agentie de paza are plangeri in mod repetat, se poate ajunge si la suspendarea licentei de functionare.

Danut Gavan a explicat ca fiecare functionar are mai multe sertare cu bani, in cel superior aflandu-se sume mici, in timp ce sumele mari sunt in cele inferioare, care sunt prevazute cu temporizator care are timpul de deschidere de 10 minute.

Politia verifica sistemul de securitate de la mai multe banci dupa ce un jaf armat a avut loc in seara zilei de 23 decembrie, la o banca din Capitala din zona Pipera.

Potrivit Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, o persoana avand fata acoperita a patruns in sediul bancii din sectorul 1 iar sub amenintarea armei ar fi sustras o suma de bani dupa care a fugit.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Cosmin Zamfir, a declarat ca atacatorul avea in mana un pistol despre care politistii inca nu stiu daca era unul adevarat sau era de jucarie. "Acesta a intrat in sediul bancii de pe soseaua Pipera, amenintandu-i pe cei doi lucratori care se aflau in banca, un barbat si o femeie. Acestia au apasat imediat butonul de panica, dar, sub amenintare, angajatul bancii a deschis casa de bani, de unde agresorul a sustras o suma de bani pe care a bagat-o in rucsacul pe care-l avea asupra sa, parasind apoi in fuga locul incidentului", a precizat Cosmin Zamfir.