Un raport din 2010 a Bancii Mondiale considera ca programele nationale de sanatate din Romania sunt “anormal de mari”. Dar problema cea mai deranjanta nu este atat dimensiunea, cat suprapunerea responsabilitatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pe cele ale Ministerului Sanatatii.
Astfel de suprapuneri exista in finantarea Programului National de cancer sau de diabet. Programul national de endocrinologie este finantat o treime de catre Ministerul Sanatatii si restul de catre CNAS, fara nicio explicatie pentru aceasta impartire.
Ordonanta de Urgenta adoptata de catre guvernul Ponta pe 12 decembrie 2012 (publicata in Monitorul Oficial pe 27 decembrie) elimina aceste suprapuneri de responsabilitati pe programele nationale. Ministerul Sanatatii se va ocupa exclusiv de preventie si de programele nationale de TBC, HIV si transplant.
In responsabilitatea CNAS raman programele nationale "bogate": cancer, diabet, endocrinologie, etc. Acestea vor fi finantate exclusiv din fondurile CNAS, in a carui raspundere va ramane peste 65% din bugetul programelor nationale.
Schimbarea consistenta apare in zona achizitiilor publice, acolo unde circula cei mai multi bani, fara posibilitatea controlului cheltuirii lor. Ordonanta merge in directia centralizarii complete la nivelul Ministerului Sanatatii a licitatiilor organizate pentru medicamentele si materialele medicale din cadrul programelor nationale.
De exemplu, se elimina un aliniat (din articolul 242) care permitea CNAS sa organizeze licitatii la nivel national pentru medicamentele din programele nationale. Totodata spitalele vor putea cumpara din fonduri proprii doar echipamente medicale mai ieftine de 15.000 euro.
Mai multe despre efectele centralizarii achizitiilor publice in sanatate puteti citi in analiza HotNews de aici.
Ordonanta adopta si cateva masuri care nu vor fi bine-primite de catre operatorii privati din sistemul medical romanesc.
- Se limiteaza participarea spitalelor private la programele nationale de sanatate, si implicit accesul lor la aceste fonduri, doar pentru "serviciile medicale care excedeaza capacitatea" spitalelor de stat.
- Privatii care ofera servicii de urgenta nu vor mai putea primi finantare prin contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (eliminarea totala a aliniatului 2 din articolul 110).
- Nici pentru asiguratorii privati ordonanta nu este favorabila, potentialul lor acces la fondurile din Programele Nationale de Sanatate fiind eliminat (art. 189).
MEDICI , FARMACISTI etc
TRECETI URGENT LA USL altfel afacerile d.vstra se vor topi incet incet.Daca ati mai pus si stampila pe clica USL, fringeti-va miinile si .. macar $ ANI daca nu se vor instala pe VECI...
Sa te tii acum spagi (cat era pana acum? 10% din cifra de afaceri!? Ei, las ca ajunge fara probleme la 25%!?)
Sa te tii acum exod al medicilor!
Paartidul, Poontaaache, Romaniiiaaa!
Nu v-ati saturat ca toti sefii de spital participa la congrese internationale pe banii furnizorilor de medicamente?
apropo, ce zicea base anul trecut,cine e dusmanul privatizarilor din sistemul sanitar si sustinatorul centralizarii ?
Prin actul normativ mentionat se oficializeaza sferele de influenta.
Daca sunt "programe nationale" de ce nu sunt finantate si controlate numai de catre MS?!
De ce nu se deruleaza numai prin spitale de stat si farmacii de stat?!
Arafat a incercat sa faca ceva dar a trebuit sa dea inapoi in fata mafiei medico-politice din zona "programelor nationale".
Pana mai ieri,Temodal 140mg ,2784.44 RON cutia cu 5 capsule se elibera gratuit.Acum,CAS deconteaza 1929.07 RON,iar pacientul ar trebui sa plateasca restul de 855.37RON.Dar pentru ca au aparut generice cu eliberare gratuita,producatorul Temodalului ,ca sa nu ramana cu produsul pe stoc,acopera prin discount diferenta de plata.
Cand Nicolaescu era tot ministru,Seroquel 300mg,gratuit, costa vreo 1200RON;min.Bazac l-a facut la 01/04/2009 571 RON.
Poa' sa-mi spuna cineva(ex.sunt garla) cine a papat diferentele...?
In concluzie,licitatia e una,iar lista de medicamente cu preturile de referinta a CNAS e alta.
Asa-zisa lege a lui Basescu era buna si nu inteleg de ce dr. Arafat s-a opus.
In afara de dr.Arafat,desfid toti specialistii citati pe aici...
De ce sa nu pot sa ma duc la un privat si sa imi decontez cu Casa de Asigurari cheltuielile si sa trebuiasca sa ma duc la stat unde dau spaga cam cat cheltuiesc cu privatul???
Si acum trei ani si in urma cu o saptamana la Spitalul judetean din Galati la internare am primit lista cu consumabile ( vata , spirt , seringi, etc ) si medicamentele de care ai nevoie in timpul spitalizarii.
Niu s-a schimabat nimic si probabil nu se va schimba nimic nici peste 10 ani cu Arafat , Cepoi , Ferrari sau Nicolaescu.
Accesul spitalelor private la fondutile CNAS sunt in mod vizibil blocate pentru ca nu ar fi de acord sa achite nota de plata umflata de trebpadusii din sistemul sanitarț
Domnule ministru trimiteti corpul de control la acest spita,l sa vedeti conditiile mizere din unele sectii nemodernizate.
Dar bineinteles ,ca sa ceri trebuie sa dai si probabil va trebuiesc zeci de echipe in toata tara .
Rezolvarea
Lasati-ne sa ne administram singuri banii pe care suntem obligati sa vi achitam lunar precum si posibilitatea sa ne alegem locul in care sa fim tratati
Lumea este prea saraca pentru a-si plati o asigurare privata.Noi nu ne putem compara cu Base care se trateaza in strainatate iar daca ne amintim enormitatile spuse la inceputul anului de Dl.Presedinte,ni se ridica parul in cap.Decizia luata este foarte buna,are in vedere populatia saracita a acestor meleaguri,nu bogatii cu afaceri nesimtite.