In 2013 nu vor fi taieri de salarii si pensii, ci acestea vor fi reintregite. In schimb, Guvernul ar putea reduce sporurile angajatilor din companiile de stat, a anuntat joi seara, la Romania Tv, premierul Victor Ponta, explicand ca nu este vorba despre masuri de austeritate, ci despre disciplina financiara care nu ar trebui sa afecteze populatia, ci doar zona aparatului guvernamental. Angajatii de la stat nu vor beneficia, in 2013, nici de tichete de masa.

"Nu vor mai fi masuri de austeritate, pentru ca nu cred ca mai avem nevoie de austeritate, ci de disciplina a multor zone in care exista foarte multa risipa. N-am promis niciodata si nu aveam cum sa promit ca inafara de reintregirea salariilor bugetarilor nu o sa putem sa dam inapoi tichetele de masa, al 13-lea salariu si toate celelalte lucruri pe care as vrea sa le dam, dar stiam ca nu le putem da si de aceea nici nu le-am promis", a declarat Victor Ponta la Romania TV.

Premierul a facut aceste afirmatii in conditiile in care declarase joi, intr-o conferinta de presa la Targu Jiu, ca Guvernul condus de el va face in 2013 reforme care nu sunt "pe placul" electoratului: "Nu taiem niciun fel de salariu, de pensie, nici vorba de asa ceva, doar ca este normal dupa niste alegeri sa existe niste asteptari de cresteri care sa depaseasca asteptarile si posibilitatile reale. Ceea ce am promis si ma voi tine de promisiune este faptul ca nu vom creste cheltuielile bugetului", a spus prim-ministru.

Privind masurile de disciplina anuntate, Victor Ponta a facut precizarea ca se va taia din sporurile acordate angajatilor din companiile de stat, insa este posibil ca aceasta masura sa se aplice doar celor care au venituri mari: "Vreau sa facem un echilibru in asa fel incat intre venitul cel mai mic si cel mai mare sa nu mai fie o asa mare diferenta, de 1 la 10, ci sa fie una de la 1 la 3 sau la 1 la 4", a precizat premierul.

Victor Ponta a mai declarat ca ministrii au "liber" la restructurari in 2013.

El a mai precizat ca taxa auto va fi reanalizata in jurul datei de 3 ianuarie, iar pana la o hotarare in acest sens, vechea taxa este in vigoare.

In ceea ce priveste propunerile pentru functiile de procuror general si de procur-sef al DNA, inaintate joi de catre Ministerul Justitiei sefului statului, Victor Ponta a precizat, raspunzand unei intrebari, ca "E dreptul lui Traian Basescu sa respinga propunerile, nu inseamna incalcare protocolului. Doar ca acest lucru ar insemna reluarea procedurii."