Remus Pricopie, noul ministru al Educatiei, a discutat online cu cititorii: Examenele de evaluare si admiterea in clasa a IX-a nu vor fi modificate pana la sfarsitul acestui an scolar

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 26 decembrie 2012, 18:27 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
"Subiectul examenelor de evaluare si admiterii in clasa a IX-a este unul extrem de complex. Pe de o parte, vorbim de ceea ce urmeaza sa se intample la sfarsitul acestui an scolar. Iar aici pot sa va spun ca nu se va schimba nimic, pentru ca legea nu ne permite", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro. In ce priveste clasa pregatitoare, Pricopie a afirmat ca "in acest moment facem o evaluare atenta a ceea ce s-a intamplat pentru a decide cum vom proceda in viitor. In ianuarie ar trebuie sa avem rezultatele acestei evaluari".

 • Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Vezi mai jos raspunsurile ministrului
Referitor la Bacalaureatul profesional, ministrul Educatiei a declarat ca actul normativ care prevede introducerea acestui tip de bacalaureat este in dezbaterea parlamentului. "Trebuie sa asteptam decizia parlamentului inainte de a putea legal introduce Bacalaureatul profesional", a sustinut Remus Pricopie.

Intrebat de cititorii HotNews.ro daca se va reveni la pensionarea cu 3 ani mai devreme pentru dascalii cu gradul I si peste 25 ani vechime, ministrul a raspuns: "In acest moment, problema pensionarii este reglementata destul de clar, daca insa sindicatele vor solicita sa revenim asupra acestui subiect o vom putea face".

"Cred ca in urmatoarele trei - patru luni ar trebui sa clarificam ceea ce trebuie schimbat in Legea 1 si ceea ce se mentine. Parlamentul are in lucru, in faza aproape finala, legea educatiei nationale in forma discutata, articol cu articol, de catre parlament, respectiv de catre ambele comisii de specialitate. Ca ministru cred ca trebuie sa asteptam decizia parlamentului in aceasta privinta", a continuat Remus Pricopie.

Carte de vizita Remus Pricopie:

Remus Pricopie este rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), fiind ales in aceasta functie pe 27 februarie 2012. Din 1998 este profesor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA, iar in perioada 2005-2007 si 2008-2012 a fost decan al acestei facultati.

Din 1996 a ocupat diverse pozitii in cadrul Ministerului Educatiei, astfel:
 • Consilier principal al ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD): Ianuarie - Octombrie 2009
 • Secretar de stat pentru invatamantul superior: Noiembrie 2007 - Decembrie 2008 (in mandatele conduse de Cristian Adomnitei si Anton Anton - PNL)
 • Ministru interimar al Educatiei: Mai 2008 (in acel an functia de ministru al Educatiei a fost ocupata de Cristian Adomnitei, Anton Anton si Ecaterina Andronescu)
 • Consilier principal al ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu: Decembrie 2001 - Iunie 2003
 • Secretar general in cadrul Ministerului Educatiei: Mai - Septembrie 2001 (sub primul mandat al Ecaterinei Andronescu)
 • Purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: Ianuarie - Mai 2001 (sub primul mandat al Ecaterinei Andronescu)
 • Expert Senior in cadrul Departamentului de Comunicare al Ministerului Educatiei: 1998 - 2001 (sub mandatul lui Andrei Marga, care a trecut de la PNTCD la PNL)
 • Purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: Iulie - Octombrie 1997 (sub mandatul lui Virgil Petrescu - PNTCD)
 • Expert in Departamentul pentru invatamant superior al Ministerului Educatiei: Februarie 1996 - Iulie 1997 (sub mandatul lui Virgil Petrescu)


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


16521 vizualizari

 • Particular (Miercuri, 26 decembrie 2012, 18:43)

  Daniel [anonim]

  Va rog sa-mi raspundeti domnule ministru , la urmatoarele intrebari:
  1. De ce in timp ce s-au desfiintat scoli s-au angajat in acelasi timp contabili la scoli -aceasta e o forma de birocratizare excesiva.S-au dat afara profesori si s-au angajat 5000 de contabili in tara! Nu erau bune centrele bugetare ?
  2. De ce toti elevii trebuie sa intre la liceu ? Nu este bine ca cei mai slabi sa intre direct la scolile profesionale ?
  3. in SUA , doar 10-15% dintre liceeni urmeaza o facultate , de ce la noi este asa un nr. imens de facultati si niciuna in top 100? Cand se va aplica regula de piata scoatem numai absolventi pe care ii cauta piata fortei de munca , iar la celelalte materii le reducem nr. de locuri la facultate ?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:12)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   1. Nu pot sa spun ca nu s-au angajat, dar 5.000 nu pare o cifra credibila, iar desfiintarea scolilor e un subiect pe care eu la vremea respectiva l-am criticat.
   2. In toate tarile dezvoltate se face distinctie intre invatamantul obligatoriu si liniile alternative de pregatire. In acest moment, in Romania invatamantul obligatoriu este de 10 clase urmand ca aceste linii alternative sa fie decise ulterior clasei a X-a. Subiectul cred ca trebuie discutat cu foarte mare atentie inainte de a decide daca un elev de 14 ani isi intrerupe traseul standard de formare/educatie si merge la o scoala profesionala sau nu.
   3. Informatia este inexacta. SUA, Canada si Japonia au cel mai mare procent de tineri care urmeaza invatamantul universitar. Este adevarat insa ca invatamantul universitar are forme diferite, de la universitate in sens clasic la community college, care inseamna doar 2 ani de pregatire universitara.
 • inv profesional (Miercuri, 26 decembrie 2012, 18:44)

  sandor [anonim]

  1. de ce se tot amina introducerea bacului profesional?
  sunt destui elevi care asteapta acest lucru fiind constienti ca nu au sanse la bacalaureatul actual?
  Acesti elevi nu doresc sa urmeze o facultate ei doresc sa invete o meserie... evident acest lucru nu le convine "fabricilor de diplome" adica universitatilor.. de sta sau particulare...
  2. cand vom avea un ministru care sa creada ca el este cel care va "reforma"sistemul de invatamant?

  TOTI care au fost au crezut acest lucru... rezultatele se vad.. si din pacate sunt CATASROFALE...
  vom asiata la noi "idei": fara sanse de reusita?
  si fara sa fie consultati si profesorii.. am vazut ce rezultate sunt daca consultam "inspectorii.. si directorii" care apartin unei anumite parti ale electoratului in functie de castigatorii alegerilor.... indiferent de ce partid vorbim
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:14)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandor

   1. Este vorba de un act normativ in dezbatere la nivelul parlamentului. Trebuie sa asteptam decizia parlamentului inainte de a putea legal introduce Bacalaureatul profesional.
   2. Cred ca reforma educatiei trebuie privita ca un proces continuu de adaptare a scolii la schimbarile societatii. Nu sunt adeptul "reformei de dragul reformei", cred ca fiecare masura nou introdusa trebuie sa fie bine cantarita, iar cei implicati zi de zi in sistem sa fie consultati inainte ca o asemenea masura sa fie adoptata.
 • Despre plagiat (Miercuri, 26 decembrie 2012, 18:56)

  Daniel [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Eu mi-am sustinut doctoratul in domeniul stiintelor economice si in prezent lucrez in cadrul unei Universitati de top din tara.

  Am urmarit cu deosebit interes atitudinea ministerului in ce priveste teza de doctorat apartinand primului ministru.

  Desi in teza domnului Ponta sunt zeci de pagini copiate cuvant cu cuvant, approx 45% din teza si o comisie a decis ca este un plagiat evident, ministerul a decis sa nu ii retraga titlul de doctor.

  Eu, in teza mea nu am citat foarte exact si se poate considera, daca luam sensul ad-literam al plagiatului, ca am plagiat, dar doar 15-20% din teza, inclusiv grafice, studii, si opinii ... dar sunt marea majoritate traduse din autori straini nu sunt copiate din alti autori romani,

  Credeti ca ar trebui sa fiu ingrijorat ca va veni o zi in care exista riscul sa imi fie retras titlul de doctor , acesta fiindu-mi necesar pentru o cariera universitara sau pot conta pe o politica de "laissez-faire" al Ministerului Educatiei in privinta plagiatului ( si aici ma gandesc si la situatia predecesorilor dvs pe scaunul ministerial ) ?

  Va multumesc
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:16)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Nu cred ca trebuie sa fim indulgenti atunci cand este vorba de plagiat. Ceea ce am spus insa public atunci cand scandalul plagiatului pentru mai multe personalitati publice a inceput este faptul ca nu trebuie sa discutam un astfel de subiect din perspectiva politica. Cred ca problema plagiatului trebuie tratata atat din perspectiva eticii academice, cat si din perspectiva juridica. Din pacate, in acest moment cel putin a doua componenta nu este foarte clar lamurita de legislatia romaneasca.
 • Remus Pricopie, noul ministru al Educatiei (Miercuri, 26 decembrie 2012, 18:59)

  Dan [anonim]

  Se va reveni la pensionarea cu 3 ani mai devreme pt dascalil cu gradul I si peste 25 ani vechime?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:18)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Nu imi propun modificari legislative la nivelul legislatiei educatiei, decat in masura in care aceste modificari sunt absolut necesare. In acest moment, problema pensionarii este reglementata destul de clar, daca insa sindicatele vor solicita sa revenim asupra acestui subiect o vom putea face.
 • Legea educaţiei... (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:01)

  Geos Costan [utilizator]

  Bună seara!

  1. Dna Andronescu a făcut recent nişte modificări ale LEN şi vreau să vă întreb dacă le veţi menţine sau veţi construi peste forma iniţială a legii, cea promulgată în perioada mandatului d-lui Funeriu?

  2. Educaţiei îi lipseşte un proiect pe termen lung (pe 10 ani). Consideraţi că trebuie urmat un tipar deja început (LEN lui Funeriu) sau aveţi o viziune proprie asupra viitorului educaţiei? În oricare caz, puteţi să ne prezentaţi câteva idei?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:20)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geos Costan

   1. Cred ca in urmatoarele trei, patru luni ar trebui sa clarificam ceea ce trebuie schimbat in Legea 1 si ceea ce se mentine. Parlamentul are in lucru, in faza aporoape finala, legea educatiei nationale in forma discutata, articol cu articol, de catre parlament, respectiv de catre ambele comisii de specialitate. Ca ministru cred ca trebuie sa asteptam decizia parlamentului in aceasta privinta.
   2. Sunt preocupat de aceasta dimensiune. Cred ca dincolo de problemele de zi cu zi pe care trebuie sa le gestionam trebuie sa asiguram o planificare strategica a domeniului educatiei si cercetarii pentru urmatorii 10-20 de ani. Voi face tot ceea ce imi sta in putinta ca imediat in ianuarie sa se lucreze la o astfel de strategie, astfel incat ea sa coincida cu planificarea strategica fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
 • Cât alocaţi educaţiei? (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:11)

  Dragoş [anonim]

  Ce procent din PIB v-aţi propus să obţineţi pentru ministerul pe care îl conduceţi?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:22)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragoş

   Am fost secretar de stat in Ministerul Educatiei in anul 2008 cand bugetul pentru educatie a fost de 5,2%, cel mai mare buget din istoria post-decembrista. Acum am preluat portofoliul de ministru in conditiile in care se pare ca in 2012 avem cel mai mic buget din istoria post-decembrista, respectiv sub 3%. Discutiile pe legea bugetului au inceput deja si sper nu doar sa oprim aceasta scadere a bugetului educatiei, dar sa putem sa reluam o crestere sanatoasa astfel incat intr-un orizont de 2-3 ani sa putem sa avem bugete comparabile cu media Uniunii Europene.
 • Alegerea directorului şcolii (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:15)

  Dragoş [anonim]

  Ce părere aveţi de varianta alegerii directorilor de către Consiliul profesoral al şcolii?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:24)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragoş

   Acest subiect al directorilor scolilor a fost puternic dezbatut in perioada adoptarii Legii Educatiei. In acest moment, situatia este chiar mai complicata in sensul ca pe teren gasim trei variante diferite:
   1. situatia in care se mentin prevederile legii vechi, 84/2005.
   2. situatia in care se incearca aplicarea noilor prevederi
   3. situatia in care se asteapta modificari legislative.

   Problema va trebui clarificata urgent pentru ca stabilitatea scolii este data si de stabilitatea pe functii a celor care o administreaza: profesori, directori, inspectori.
 • Clasa a IX-a (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:17)

  Pink Panther [anonim]

  Domnule ministru, fostul ministru, Dl Funeriu, a facut un pas inainte in directia corectarii modalitatii de trecere la liceu a absolventilor gimnaziului, in sensul cresterii importantei examenului de capacitate.
  Adica, ponderea acestui examen in evaluarea finala a crescut la 50%.
  Dupa parerea mea (sunt in cunostiinta de cauza avand 2 copii) cred ca a fost un pas important inainte. Deasemenea sporirea severitatii in cadrul examenului a fost o surpriza placuta.
  Va rog sa-mi raspundeti:
  1. Veti pastra severitatea examenului? Nu veti ceda presiunilor politice INTERESATE pentru "indulcirea" acestui examen?
  2. Nu credeti ca, avand in vedere calitatea (sau mai degraba lipsa calitatii) invatamantului romanesc ponderea acestui examen ar trebui sa creasca pana la 75% din evaluarea finala?
  va multumesc!
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:26)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pink Panther

   1. Subiectul examenelor de evaluare si admiterii in clasa a IX-a este unul extrem de complex. Pe de o parte, vorbim de ceea ce urmeaza sa se intample la sfarsitul acestui an scolar. Iar aici pot sa va spun ca nu se va schimba nimic, pentru ca legea nu ne permite. Pe de alta parte, vorbim de cum vom proceda in urmatorii ani scolari. Ori din acest punct de vedere va rog sa imi permiteti sa fac o evaluare foarte atenta a ceea ce s-a intamplat pana acum pentru a putea creiona mai bine noile proceduri.
 • Remus Pricopie (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:23)

  Dan [anonim]

  Se va reveni la pensionarea anticipata a dascalilor de grad. I si 25 anu vechime?
 • profesori fara abilitare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:33)

  Popescu [anonim]

  Cum comentati ca prin ordonanta de urgenta 92/2012 trecuta pe furis in ultimele zile ale mandatului Ecaterinei Andronescu a fost data posibilitatea avansarii la functia de profesor universitar (cercetator stiintific 1) a persoanelor care nu indeplinesc conditiile minime cerute pentru conducerea doctoranzilor (Abilitare)? Aceasta este o aberatie care urmareste promovarea incompetentilor deranjati de reformele din cercetare promovate in ultimii ani. In nici o tara dezvoltata nu se acvcepta ca un profesor sa nu poata conduce doctoranzi. Urmatoarea conditie este ca profesorii sa fie plagiatori??
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:28)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu

   Standardele de promovare trebuie sa ramana la un nivel inalt. Cred insa ca dumneavoastra va referiti la recentele modificari ale strandardelor adoptate de CNATDCU si nu de modificarea legii. Aceste standarde au fost modificate, dar nu in sensul scaderii exigentelor, ci in sensul unei mai bune calibrari pentru fiecare domeniu de stiinte in parte.
 • Masuri cu privire la plagiate (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:36)

  Daniel Ratiu [anonim]

  In ultimul an au fost cazuri celebre de suspiciuni de plagiat. Descoperirea acestor cazuri a fost (probabil) de natura politica, spetele in sine au fost insa validate ca fiind plagiate de experti internationali. Aceasta inseamna ca, potrivit standardelor internationale (inspre care si noi tindem), aceste lucrari sunt plagiate.

  - Ioan Mang
  http://www.cs.technion.ac.il/~biham/plagiarism.html
  - Ecaterina Andronescu
  http://integru.org/reviews/ioachim-andronescu-2006-2007
  - Viorel Ponta
  http://www.nature.com/news/romanian-scientists-fight-plagiarism-1.11170

  Avand in vedere cele de mai sus, am urmatoarele intrebari:

  1) Considera domnul ministru aceasta situatie ca fiind problematica si ca afecteaza credibilitatea invatamantului romanesc?
  2) Care sunt pasii concreti care vor fi luati in cele trei cazuri?
  3) Ce masuri se vor lua astfel incat astfel de cazuri sa nu se mai intample?
  4) Cum comenteaza domnul ministru cazuri similare din Germania in care s-a retras titlul universitar unor personalitati politice de cel mai inalt nivel?

  http://www.spiegel.de/thema/wissenschaftsplagiate/
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:29)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Ratiu

   Am raspuns mai sus in privinta plagiatelor.
 • educatie (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:50)

  dr_bear [anonim]

  Buna ziua domnule ministru. Ma numesc Suciu Cristian, sunt medic, am 30 de ani si sunt din Bucuresti. Am un copil prescolar si planuri pentru inca 3. Nu vreau sa emigrez, nu o voi face niciodata. Intrebarile mele sunt :

  1. Cum comentati faptul ca in 1990 erau 320.000 copii nascuti in 1983 care implinisera sau urmau sa implineasca 7 ani (varsta scolara) si aproximativ 255.000 de cadre scolare si in 2013 sunt doar 219.000 copii nascuti in 2006 care au implinit si vor implini varsta scolara (o scadere cu peste 30%) si aproximativ 248.000 de cadre scolare?

  2. Considerati ca actualul sistem de indexare cu 15% a salariilor profesorilor in urma obtinerii gradatiei de merit este corect ? sau considerati ca ar fi mai oportun ca profesorii sa primeasca aceasta gradatie prin contabilizarea numarului de elevi ce au participat cu succes la olimpiade, care au obtinut burse la facultati de prestigiu din tara si din afara ei sau care pur si simplu au intrat la facultate pe un loc "la buget", sustinand la examenul de admitere proba din materia pe care profesorul de liceu a predat-o?

  3. Credeti ca se justifica existenta unor institutii de invatamant liceeal cu profil agricol si/sau industrial unde absolventii nu pot promova nicio forma de examen pentru ca covarsitoarea majoritate nu stie sa scrie corect in limba Romana, desi au absolvit 12-13 clase, pregatiti fiind de zeci de profesori care au gradatii de merit, sporuri de vechime si salarii platite pentru a preda acestor copii materii de care ei, la finalul ciclului de studii nici nu au auzit?

  4. Vi se pare corect numarul de repetenti in invatamantul primar, gimnazial si liceeal, avand in vedere ca promovabilitatea bacalaureatului este sub valoarea de 50% ? Considerati ca un elev de clasa a XI-a merita sa treaca clasa daca nu stie sa acorde corect subiectul cu predicatul?

  5. Va este frica sa inchideti scoli si sa dati afara profesori asa cum le-a fost (probabil) tuturor predecesorilor dvs.?

  Va multumesc!
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:32)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr_bear

   1. Cadrele didactice - in 1990 aveam 36 - 40 de copii in clasa. Astazi avem clase cu sub 28 de copii. Scaderea numarului de copii in clase a fost una dintre cerintele Bancii Mondiale in anii '90 pentru a putea discuta de calitatea actului didactic.
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:32)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr_bear

   La punctele 2, 3, 4 si 5 ridicati probleme extrem de serioase legate de modul in care educatia functioneaza astazi in Romania. Cred ca fiecare subiect trebuie sa faca obiectul unei analize serioase, linistite, nu sub semnul confruntarilor politice si sa incercam sa gasim solutii impreuna.
 • reforma educatiei (Miercuri, 26 decembrie 2012, 19:51)

  pop lucian [anonim]

  Care este Viziunea dvs, domnule ministru in privinta necesitatii unei noi reforme in educatie, este nevoie la fiecare schimbare de Guvern, sau la fiecare alternanta la putere sa fie abandonate toate politicile guvernelor precedente si sa fie initiat un nou ciclu reformator. Cred ca atat sistemul cat si parintii si elevii au obosit. Ce puteti sa ne spuneti despre implementarea politicilor publice si Viziunea asupra educatiei ca o strategie pentru educatie care sa nu fie schimbata la fiecare 4 ani. Sunt rezultatele de la Bacalaureat un indicator cert asupra lipsei de calitate a invatamantului?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:34)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui pop lucian

   Cred ca atunci cand ridicati aceasta intrebare luati in calcul ca Romania a avut in acest an calendaristic 6 ministri ai Educatiei. Sunt de acord cu dvs. ca nu putem sa incepem o noua reforma a educatiei de fiecare data cand avem un nou ministru. Eu sper ca in urmatorii 4 ani vom avea linistea necesara pentru a construi o scoala mai buna pentru copiii nostri si in fond pentru viitorul acestei tari.
 • clasa 0 (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:10)

  Pedagog [anonim]

  Ce va conta mai mult in decizia asupra modului de organizare a clasei 0: experienta si competenta cadrelor didactice din gradinite, care au ajuns sa cunoasca dupa 3 ani capacitatile cognitive ale copiilor sau investitiile deja facute in dotarile pripite din scoli?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:35)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pedagog

   Clasa pregatitoare a fost introdusa peste noapte, din pacate. In acest moment facem o evaluare atenta a ceea ce s-a intamplat pentru a decide cum vom proceda in viitor. In ianuarie ar trebuie sa avem rezultatele acestei evaluari.
 • Salarii, Politizare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:11)

  Dan Novik [anonim]

  Domnule Ministru, cand se va incheia cu numirile politice din inspectorate si manageri de unitati de invatamant de stat? Ce politica aveti in legatura cu salarizarea personalului didactic, in special pre-universitar, ce au un nivel mizerabil in prezent?Exista posibilitatea cresterii lor in suma fixa, nu neaparat procentual, si un salariu didactic minimal?
  • Raspuns (Joi, 27 decembrie 2012, 14:38)

   Remus Pricopie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Novik

   Politizarea cred ca este al doilea rau dupa subfinantare. Eu cred ca atat subfinantarea, cat si politizarea educatiei din Romania trebuie sa inceteze. De altfel, doresc sa precizez faptul ca nu sunt membru al niciunui partid politic si am apreciat faptul ca primul ministru a cerut unei persoane care nu face parte din clasa politica sa preia portofoliul de la Educatie. Eu vad acest lucru ca un semnal pozitiv. In ce priveste salariile, dupa cum stiti problema nu poate fi discutata in afara problematicii mai ample a salarizarii in domeniile bugetare. Evident, ca ministru voi sustine intotdeauna cresterea nivelului de salarizare. Aceste cresteri trebuie sa fie insa realiste si corelate cu nivelul de dezvoltare economica a tarii.
 • Echivalare competente invatatori (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:13)

  Lenuta [anonim]

  conform legii, competentele invatatorilor cu liceu pedagogic au fost deja echivalate de isj-uri. cand veti elibera atestatele de echivalare pentru invatatori, pentru noua functie de prof. pentru invatamant primar ? la salarizare, in 2013, cum vom fi platiti ? ca prof. inv. primar (studii superioare, chiar daca nu le avem, dar avem echivalarea competentelor) ?
  ce preda in plus la clasa invatatorul cu studii superioare - numit nou prof. inv. primar - fata de invatatorul cu liceu pedagogic, de primeste un salariu mult mai mare ?
  asadar, la un magazin, o vanzatoare are studii superioare, iar alta vanzatoare are studii medii, considerati ca salarizarea este diferita ? la munca egala trebuie sa fie salarizare egala ! diferenta sa fie facuta de vechime, grade didactice si performanta la clasa !
 • care va fi atitudinea d-voastra? (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:23)

  flori [anonim]

  intentionati sa ridicati titlul de doctor d-lui Ponta Victor Viorel dovedit de mai multe comisii de specialisti reputati romani si sraini ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat, cunoscand ca mentinerea acestei stari de incertiudine sau complicitate tacita dauneaza imaginii invatamantului romanesc?
 • Legea educatiei (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:28)

  Bratianu Alin [anonim]

  As dori a stiu daca aveti in plan modificarea Legii educatiei si revenirea la unele prevedei bune din vechea lege,cum ar fi poibilitatea de a te titulariz ca lector in posura de doctorand si nu neaparat de doctor.Va multumesc anticipat
 • Gerontocratia (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:29)

  Petre Truica [anonim]

  Ce are de spus despre acuzatiile din articolul domnului Vlaston:

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/testamentul-ecaterinei-andronescu-dictatura-gerontocratiei/ ??

  Ce activitate stiintifica are? Cate articole ISI publicate are si unde?
 • Alegerile universitare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:31)

  0m [utilizator]

  Intentionati in continuare ca la alegerile universitare sa pemiteti numirea directa a decanilor de catre rector (si nu prin votul cadrelor didactice, asa cum era in legea veche)??
 • Definitivat (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:34)

  Mihai [anonim]

  1. De ce nu se sustine examenul pentru definitivare in invatmant in luna august, asa cum era pana acum (ar fi mai mult timp pentru pregatirea acestuia) ?
  2. De ce s-a facut trecerea de la nota 6 la nota 8 minim pentru a putea trece examenul pentru definitivare in invatamant (programele sunt foarte vechi; pretentiile fiind mai mari decat la gradul 2)? Pentru a putea lua 8, cred ca este necesara si experienta mai multa in predarea la clasa. Prin aceasta masura se doreste defaimarea profesorilor ?
 • grupa 0 (Miercuri, 26 decembrie 2012, 20:59)

  moldovan george [anonim]

  de ce nu se face clasa zero la gradinita?
  deoarece la gradinita sunt conditii decente pentru somnul de după amiaza al copiilor si luarea mesei la gradinit fara ai plimba pe la cantine.
  consider ca varsta de 6 ani este prea devreme pt. scoala.
  educatorii din gradinite pot primii sarcini in plus in pregatirea copiilor pentru a face pasul pentru clasa I.
  fiind o masura gresita consider ca se poate reveni asupra acesteia, deoarece parintii nu au fost intrebati si nici nu au fost de acord cu acesta masura ridicola "grupa zero".
  nu inteleg de ce ne raportam la alte sisteme de invatamint, cind stim ca conditiile din strainatate sunt diferite!!
 • SCHIMBAREA LEGII EDUCATIEI (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:16)

  Bratianu Alin [anonim]

  As dori sa imi spuneti daca sunt sanse sa se revina la acea prevedere din vechea lege a invatamantului care iti permite titularizarea ca si lector prin prisma inscrierii la doctorat si nu doar dupa obtinerea doctoratului.Ar fi un mare sprijin pentru cei care avem doctorate in derulare.Va multumesc
 • eliminare meditatii, regandirea programei scolare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:16)

  Cristina Georgescu [anonim]

  Buna ziua, domnule ministru ! 1. As dori sa stiu daca aveti planuri serioase pentru eliminarea meditatiilor particulare pe care parintii sunt fortati sa le plateasca. Cred ca nu ar trebui sa neglijati acest aspect. Nu este normal ca insusi sistemul sa oblige parintii sa recurga la meditatii . Stiu ca veniturile profesorilor sunt insuficiente, dar poate e timpul ca statul sa-i plateasca asa cum ar merita , pentru ca, in final, toate aceste meditatii nu fac decat rau si nu bine elevilor.Sistemul de invatamant romanesc incurajeaza din plin meditatiile, iar rezultatele se vad la bacalaureat si in miile de absolventi din ce in ce mai slab pregatiti si mai dezinteresati. Stiu ca veniturile profesorilo sunt insuficiente, dar poate e timpul ca statul sa-i plateasca asa cum ar merita , pentru ca, in final, toate aceste meditatii nu fac decat rau si nu bine elevilor. 2. Tot legat de acest aspect, nu credeti ca ar trebui regandit modul de concepere a programelor scolare asa incat sa nu se mai acorde o importanta excesiva cantitatii si nu calitatii informatiei dobandite ? Sa stimulam inteligenta creatoare si nu invatarea mecanicista, reproducerea automata a unor informatii nenecesare?
 • DECE ? (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:18)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Iata cateva intrebari :

  1. Clasa IX trebuie sa ramâna la invatamântul obligatoriu si nu la liceu, De ce doriti sa o deplasati la liceu ?

  2. Clasa pregatitoare face parte din invatamantul pre universitar si nu din cel prescolar, DE CE doriti sa ramâna la gradinita ?

  3, Inainte de a face tot felul de miscari, inovari, inventii in invatamantul pre universitar, aveti cunostiinta de modelul europeean sau mai precis de cel elvetian ?

  4. Care este opinia DVS priviind formarea profesionala pe meserii (poluri) in sistem DUAL ?
  Stiti ce trebuie facut ?

  4. 1 Veti continua strategia fostei ministru priviind a avea o tara de universitari, masterati si doctori si nu o "tara de meseriasi".
  ("Tara de meseriasi" este expresia Doamnei ANDRONESCU )

  Cordialement,
 • clasa pregatitoare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:20)

  Badulescu Daniela [anonim]

  Buna seara, de ce insistati cu introducerea clasei pregatitoare in scoli?De ce nu se poate ramane in gradinite?La inceputul anului scolar domnul Ponta a promis ca se va intoarce tot in gradinite.Chiar nu va ganditi si la copiii nostri?Doriti invatamant cat mai lung, dar ce le oferiti in schimb dupa terminarea studiilor , domnule ministru?Avem un sistem de exterminarea al copiilor condusi de profesori incalificabili!
 • Institute de cercetare (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:28)

  Elena [anonim]

  Am inteles ca apartin de Ministerul Educatiei.Ce se va intampla cu salariile restante de la IPCUP Ploiesti???
 • intrbare! (Miercuri, 26 decembrie 2012, 21:39)

  hadriannairdah [anonim]

  Domnule ministru, am de primit niste banuti din proiectele POSDR-PPTS pe lunile noiembrie si decembrie 2011 si pe lunile martie, aprilie, mai, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2012 si pe ianuarie 2013 - final de proiect ... Cind voi primii banii ca ni se tot spune ca de la minister nu sunt bani ... ca banii se dau preferential ... ca banii se dau daca se da o "mica" spaga ... Domnul prim ministru Ponta a spus ca platile se fac la zi pentru decembrie 2012 ...
  CIND VOI PRIMII BANII ca eu am muncit iar sefii(directori sau inspectori am auzit ca si-au cam primit banii) tot dau vina ba pe guvern ba pe minister .... Spuneti-ne care este situatia ... Am si un credit ipotecar si sunt pe cale sa pierd casa daca banii vor veni peste 6-7 luni!!!!
  Astept un raspuns!
 • doctor si decan (Miercuri, 26 decembrie 2012, 22:41)

  lenni [anonim]

  2005: ati sustinut doctoratul inainte de a ajunge decan sau invers?
 • Depolitizarea Invatamintului (Miercuri, 26 decembrie 2012, 23:54)

  emigrant [utilizator]

  1. Ati acceptat sa faceti parte dintr-un guvern condus de un PM cunoscut plagiator. Sintem parte a EU si situatiile de genul asta trebuiesc rezolvate in concordanta cu regulile europene. Cum despre demisie de onoare a domnului Ponta nu mai poate fi vorba, va rugam sa ne spuneti daca exista vreo posibilitate ca D-lui Ponta sa i se retraga titlul de Doctor de catre Ministerul pe care il conduceti. Aparent Legea Educatiei spune ca titlul nu poate fi retras de catre Fac de Drept ci numai de Ministerul Educatiei (din cauza pozitiei de demnitar a D-lui Ponta).

  2. D-le ministru, foarte multi profesionisti parasesc sistemul de invatamint din cauza politizarii excesive. Ce strategie aveti in vedere ptr depolitizarea Invatamintului Romanesc?

  3. Cum explicati prezenta profesorilor la adunari de sustinere a unor politicieni trimisi in judecata (cazul Navodari). Sinteti de acord ca acesti profesori ar trebui exclusi din Sistemul de Invatamint?
 • Bani aruncati degeaba (Joi, 27 decembrie 2012, 0:05)

  Mamica [anonim]

  Buna ziua.

  Scoala nr.172 Sf. Andrei din sectorul 6 are o sala de sport nou nouta, complet finisata inca dinainte de inceperea scolii insa ramane incuiata. Copiii fac ora de sport in sala de clasa astfel ca va puteti inchipui ce praf inghit acesti copii. Ca sa nu vorbim de cata "miscare" fac la ora de sport intr-un spatiu atat de mic (inchipuiti-va: 25-27 copii banci si scaune pentru toti + dulapuri + catedra...ce spatiu ramane pentru ora de sport? 5 metri patrati?). In acest timp sala noua si frumoasa construita din banii contribuabililor (ai nostrii) sta inchisa fiind folosita pana acum o singura data: cand dna. directoare a organizat petrecerea de Halloween. Este hilar si jalnic. Dar acesta este sistemul de invatamant romanesc...bataie de joc la adresa copiilor si a parintilor care trebuie sa plateasca pentru absolut tot pe perioada scolii (gratuite in Romania) si sa zica saru'mana ca le sunt primiti copiii la scoala. Patetic!
 • Ce putem face atunci cand sesizam un plagiat? (Joi, 27 decembrie 2012, 0:08)

  Emanuel Contac [anonim]

  In luna mai, inainte sa izbucneasca scandalul privitor la doctoratul dlui Victor Ponta am sesizat Universitatea din Bucuresti cu privire la o teza de doctorat care continea peste 50 de pagini plagiate din alte carti. Astfel de situatii nu sunt, evident, singulare.

  In mod previzibil, raspunsul Universitatii a fost evaziv. Pana la aceasta ora, dupa stiinta mea, cazul respectiv nu a fost analizat de Comisia de Etica.

  Intrebari:

  (1) Dupa stiinta dvs., s-a retras vreodata in Romania un titlu de doctorat pe motiv ca autorul tezei a plagiat?

  (2) Din experienta dvs. si evaluand lucrurile subiectiv, cat de raspandit este plagiatul in sistemul universitar romanesc?

  (3) Ce veti face, ca ministru, pentru a face posibila retragerea acelor titluri de doctor obtinute prin frauda (i.e. plagiat)? Va bifa Romania o premiera - primul titlu de doctor retras dupa 1989 - in timpul mandatului dvs.?

  (4) Ce trebuie sa facematunci cand sesizam un plagiat?

  P.S. Potrivit Monitorul Oficial din 20 martie 1933, Universitatea din Bucuresti a retras licenta unui absolvent (preotul Emil Păsculescu-Orlea) care isi obtinuse titlul in 1928, pe motiv ca lucrarea sa licenta era plagiata dupa o lucrare scrisa in 1909!

  Oare am regresat dincolo de anul 1933, daca Universitatea nu poate retrage un titlu pe care tot ea l-a acordat? Va trebui sa asteptam pana la urmatoarele alegeri intrarea in normalitate in aceasta privinta?
 • Angajat IT in Londra (Joi, 27 decembrie 2012, 0:13)

  Octavian [anonim]

  Domnule ministru,

  Sunt un fost olimpic international ce a plecat din Romania acum 2 ani pentru a se realiza profesional in Elvetia. Imi doresc sa ma intorc acasa si sa ajut cat pot Romania in viitor.

  Am urmatoarele intrebari:

  1) De ce la noi, total diferit de cum se procedeaza in afara, profesorii universitari nu sunt obligati sa aiba un laborator de cercetare asociat unde ei impreuna cu doctoranzii lor sunt obligati an de an sa publice in reviste straine de specialitate (atentie, nu romanesti, ci straine) articole stiintifice, in caz contrar fiind penalizati si chiar destituiti din functiile lor ? Nu sunteti de parere ca o astfel de masura ar incuraja competivitatea si dezvoltarea invatamantului romanesc ?

  2) Dupa cate stiti, Romania se lauda an de an cu elevii olimpici care se fac remarcati la competitii internationale. Totusi, ne concentram prea mult doar pe insula din marele ocean care este media elevilor de liceu. Dupa cate stiti, liceanul roman mediu este printre cei mai slabi elevi din Europa la nivel de medie. Suntem slab pregatiti practic, scoala nu mai reprezinta o motivatie pentru elevii nostri, profesorii sunt de calitate din ce in ce mai slaba, elevii nu mai respecta scoala si valorile ei. Care credeti ca este cauza reala pentru aceasta situatie extrem de trista? Ce veti face la nivel de practica si nu de promisiuni ?

  3) Cum putem motiva tinerii plecati in afara sa se intoarca in Romania si sa contribuie la cercetarea romaneasca ? Chiar daca pare extrem de utopica aceasta intrebare, as aprecia totusi niste idei din partea dumneavoastra.

  Oricum, noi tinerii, avem putine sperante ca situatia din invatamant se va indrepta in viitor. Depinde doar de dumneavoastra si de ce veti face pentru educatie in acest moment daca va doriti respectul oamenilor de valoare din societatea romaneasca.
 • 3 intrebari (Joi, 27 decembrie 2012, 0:15)

  ..13 [utilizator]

  1. Cum - detaliati procesul - veti aprecia/evalua calitatea oferita de clasa pregatitoare? se pare ca unii parinti sunt multumiti, la fel ca si copiii lor...

  2.Ce se intampla cu plagiatele in invatamant? Veti efectua o verificare a lucrarilor cel putin pentru membrii din mediul universitar?

  3. Care este situatia Dvs. ref. studiile in strainatate? Va rog detaliati. Daca ati mintit in CV va astept demisia, precum astept demisia domnului Ponta.

  Multumesc!
 • Credibilitatea ministerului si rolul dascalilor (Joi, 27 decembrie 2012, 0:21)

  Emil Stoica [anonim]

  1. Credeti ca actiunile ministerului condus de dvs. vor fi credibile atata timp cat acoperiti plagiatul sefului dvs.?

  2. Ce parere aveti referitor la declaratiile colegei dvs. de la Min. Muncii, dna. Campeanu, care doreste pensii speciale pentru militari, politisti, mineri si revolutionari, dar nu pentru profesori? Nu credeti ca profesorii ar trebui sa aiba un rol in societate mai important decat politistii, de ex? De ce polistii care raspund la telefon sa aiba pensii mai mari (ca procent din salariu) decat directorii de scoli?
 • Plati burse doctoranzi (Joi, 27 decembrie 2012, 0:52)

  Adrian [anonim]

  Cand se va rezolva situatia platilor burselor (PSDRU) catre doctoranzi?
 • Nereguli grave în repartizarea elevilor la liceu (Joi, 27 decembrie 2012, 2:58)

  silvi@ [utilizator]

  Vă supun atenţiei problema „mutărilor” (transferuri sau înscrieri) ale unor elevi de clasa a IX-a care studiază la această dată la diverse licee Piteşti, la diverse profiluri şi specializări, chiar dacă media lor de admitere în sesiunea 2012 și repartizarea computerizată nu le permite acest lucru. Cazurile pe care le cunosc (foarte multe!) nu se încadrează în nicio prevedere din Secţiunea “Transferul elevilor” din R.O.F.U.I.P. și nu respectă nici Art.54. (privind atribuțiile comisiei de admitere județene legată de repartizarea elevilor) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat.
  Am certitudinea că elevii la care mă refer studiază în prezent în licee şi în clase în care prezenţa lor nu este îndreptăţită de rezultatele admiterii. În aceste condiţii, ce sens mai are admiterea la clasa a IX-a şi repartiţia computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a? Ce pot să înţeleagă elevii care văd că rezultatul admiterii nu este general valabil, unii reuşind să-l ignore cu nonşalanţă? Ce speranţe mai au elevii care doreau să se transfere după absolvirea clasei a IX-a, aşa cum prevede regulamentul şcolar în vigoare, în condiţiile în care locurile sunt deja ocupate de unii total neîndreptăţiţi, dar “descurcăreţi”? Ce preţ să mai pună părinţii pe corectitudinea repartizării elevilor în învăţământul liceal, în funcţie de media de admitere? Cu ce argumente mai pot profesorii să-şi motiveze elevii să obţină rezultate care să le permită să înveţe în cele mai bune licee, dacă se întâmplă asfel de “mutări” spectaculoase, împotriva oricărei reguli legale sau morale? De ce repartizarea la liceele din Argeș în sesiunea 2012 s-a transformat într-un fel de “superofertă”?
  Aștept opinia dvs. și vă anunț totodată că intenționez să supun această problemă, însoțită de date concrete (ușor de verificat, având în vedere că rezultatele admiterii sunt publice!) presei locale și centrale, organizațiilor de părinți și justiției.
 • Activitate științifică (Joi, 27 decembrie 2012, 3:36)

  Radu Borza [anonim]

  Am cîteva întrebări legate de CV-ul dvs.

  1. Din experiența ultimilor miniștri ai educației s-a dovedit că toți au plagiat. Puteți face o declarație publică că nu ați plagiat? (și aici mă refer la activitatea științifică: lucrare de licență, articole publicate, lucrare de doctorat)

  2. Am căutat lucrarea dvs. la Biblioteca Națională (care, prin lege, trebuie să aibă o copie pentru toate lucrările de doctorat din România), însă nu am găsit-o. Știți cumva care este motivul?

  3. În lumina celor de la punctele anterioare, îmi puteți oferi o copie a lucrării dvs. de doctorat sau să redirectați către o instituție care o poate pune la dispoziție?

  4. Am căutat activitatea dvs. științifică, însă nu am descoperit-o (mă așteptam să găsesc chiar pe site-ul snspa.ro, însă nici în altă parte nu am găsit nimic). Puteți face o listă cu articolele publicate de dvs., specificînd care dintre acestea sînt cotate ISI? (Cutuma românească și internațională cere ca rezultatele preliminare din lucrarea de doctorat să fie publicate ca articole, uzual între 4 și 10 articole)

  5. În CV-ul dvs. spuneți că ați început cariera la SNSPA ca „Assistant Professor”, în 1998. Acesta este echivalentul postului de lectorului. Ați putea explica cum a fost posibil, avînd în vedere că în 1998 legislația prevedea ca primul an să fie unul de preparator? (deci nici dacă traducerea este una proastă și de fapt vorbiți de postul de asistent nu prea se potrivește)
 • Intrebare pt domnul ministru Pricopie (Joi, 27 decembrie 2012, 6:42)

  Adrian [anonim]

  Din CV-ul dvs reiese ca v-ati luat doctoratul in 2005 si tot in 2005 ati devenit decan al facultatii. Cum a fost posbil asa ceva?
 • programele "Idei" si "Resurse umane" (Joi, 27 decembrie 2012, 8:04)

  gos [anonim]

  Stimate domnule ministru,
  Desi rezultatele pentru programele de burse de cercetare CNCS numite mai sus trebuiau facute publice inca de la inceputul lunii septembrie, nici astazi nu se cunoaste lista cu proiectele care vor primi finantarea. Intirzierea pare sa se datoreze turbulentelor politice din ultimul an, lucru altminteri cu totul anormal, intrucit un concurs de proiecte de cercetare ar trebui sa fie o chestiune pur tehnica. Doua intrebari:
  1). Cind va fi cunoscuta lista cu proiectele alese pentru finantare?
  2). Perioada finantata va fi cea stabilita initial sau va fi scurtata pentru toata lumea cu cele patru sau cinci luni de intirziere scurse deja?
  Va multumesc.
 • Succes (Joi, 27 decembrie 2012, 8:09)

  ghgcfrhfn [anonim]

  Nu am o intrebare.
  Doresc doar sa va doresc succes D-le Pricopie in noua dvs functie! Va rog, ajutati invatamantul romanesc cat de mult puteti. Toate cele bune si un an nou mai bun!
 • Legea 1 (Joi, 27 decembrie 2012, 8:17)

  areal [anonim]

  De ce este asa de blamata Legea lui Funeriu?Aslua doar un aspect,finantarea per elev. Cu aceasta finantare scolilenu mai au datorii,dimpotriva totula fost foarte bine.Lascoalala care lucreze epentru prima data cand irectorulspune nu intram cu datorii in 2013 si am si facut ceva la scoala, chiar reparatii capitale.Primarul nu a putut dirija banii catre clientela sa. CE veti face? Veti schimba acest articolsau totul de dragulca nu va convine un anumit partid.
 • dsfiintare (Joi, 27 decembrie 2012, 8:24)

  ioan [anonim]

  Cand se vor desfiinta ~50 de universitati din romania ???
 • Revizuirea materiei (Joi, 27 decembrie 2012, 8:27)

  Dana [anonim]

  In fiecare an asistam la "demontarea si montarea" a ceea ce au facut cei de dinainte, adica pierdere de timp si de bani, dar de 20 de ani nimeni nu schimba metodologia ,nu elimina informatia inutila din manuale, care nu mai e de actualitate ! Cind isi va arunca cineva o privire peste manualele incarcarate de o materie depasita, care nu mai foloseste, si care e invatata ptr a fi uitata a doua zi? Aici e vorba de vointa si mai putin de banii invocati de atata amar de vreme.

  Multumesc,
 • valori (Joi, 27 decembrie 2012, 8:49)

  Ovidiu Cocieru [anonim]

  Domnule ministru, care sunt valorile care credeteti ca tinerii de astazi ar trebui sa le invete in prima parte a vietii? In ce fel credeti ca scoala romaneasca contribuie la insuflarea acestor valori? Ati putea spune ca sunteti un practicant al acelor valori? Puteti sa ne dati, va rugam, un alt exemplu de politician din guvernul Ponta care vi se pare, strict in opinia dumneavoastra, ca practica valorile pe care le-ati enumerat mai sus?
 • Curriculum politicieni (Joi, 27 decembrie 2012, 8:58)

  mariage [utilizator]

  Marian Vanghelie a demonstrat tuturor romanilor ca poti avea succes in politica si ca semianalfabet, va rog sa ne explicati atunci de ce se inghesuie politicieni, mistificand adevarul, sa-si atribuie studii si diplome la universitati celebre.
 • clarificarea situatiei absolventilor Spiru Haret (Joi, 27 decembrie 2012, 9:06)

  Adascalitei Andra [anonim]

  Buna ziua,


  Sunt absolventa a Facultatii de Sociologie-Psihologie, specializarea Psihologie, promotia 2008,forma ID a Univ. Spiru Haret. Lucrez in invatamant ca titulara din 2009 dar nu mi se permite sa sustin definitivatul. Sotul meu cu aceleasi studii nu poate sustine examenul de titularizare desi in vara lui 2012 colegi care au absolvit Facultatea de Psihologie-Pedagogie ,forma ID,2008 au putut sustine acest examen. Cand se va clarifica odata pentru totdeauna situatia absolventilor formei ID ,promotia 2008, Univ. Spiru Haret?
 • Cumul de norme (Joi, 27 decembrie 2012, 9:07)

  Mihai [anonim]

  Cum comentati prevederile din OG care a modificat LEN si care elimina pragul de pensionare de 65 de ani pentru profesorii universitari?

  De asemenea, in LEN era interzis unui cadru didactic din mediul universitar sa aiba mai mult de 2 norme didactice. OG care a modificat LEN a elimitat aceasta prevedere, existand posibilitatea, de exemplu, ca un cadru didactic sa aiba 4 norme, iar altul o singura norma (situatie reala existenta intr-o universitate de stat inainte de adoptarea LEN). Nu credeti ca aceasta prevedere va restrange accesul tinerilor in sistem?
 • Selectia directorilor pe baza codului de etica (Joi, 27 decembrie 2012, 9:30)

  Popescu Maria [anonim]

  Buna ziua Domnule Ministru!
  V-as ruga sa-mi raspundeti la o intrebare pe care o formulez in numele a 90 de oameni ai scolii in care lucrez. Desi Petre Tutea spunea ca in democratie doar intamplator sunt promovate valorile, noi ne intrebam din 2005 cand vom avea directorii pe care ii intereseaza scoala si care sunt modele pentru elevi si nu sustinuti politic , care isi gasesc sustinere in toate partidele, imorali si vesnic sub influenta aburilor lui Bachus cum este cazul scolii mele?
 • Membri CNATDCU (Joi, 27 decembrie 2012, 9:40)

  prof C. Ababei [anonim]

  Domnule Ministru,
  Cand eliminati din comisiile CNATDCU acei preofesori care nu indeplinesc conditiile de abilitare ?? Multi dintre ei nu au articole in reviste ISI cu scor relativ de influenta, ci doar in simpe vol. ale conf. index. ISI.
 • Incadrarea cercetatorilor (Joi, 27 decembrie 2012, 9:42)

  Cosmin [anonim]

  Ce modalitati de integrare in sitemul romanesc de cercetare si invatamant superior exista sau ganditi pentru tinerii romani sau straini care vor sa intre in sistem in conditiile in care posturile sunt in continuare blocate?
 • Lamuriri Titularizare (Joi, 27 decembrie 2012, 10:11)

  Profesor [anonim]

  Buna ziua,
  La examenul de titularizare de anul acesta am fost repartizata pe un post titularizabil (vacant pe 4 ani) cu o nota de aproape 9,50. Insa, pentru ca sunt d-abia in al doilea an de invatamant (si nu am definitivatul dat) am fost incadrata ca suplinitor si am incheiat cu scoala un contract pe o perioada determinata de 1 an. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele aspecte:
  - in ce baza voi fi incadrata in scoala in anul urmator (imi trebuie dosar de continuitate?)
  - dupa obtinerea definitivatului voi fi incadrata ca titular?
  Mentionez ca metodologia nu prevede nimic clar referitor la situatia mea si ca in momentul de fata ma aflu aproape in aceeasi situatie cu un suplinitor si ca desi am ales sa predau din placere (situatia financiara mi-o permite) sunt tentata sa renunt pentru ca trebuie sa te lupti la propriu cu sistemul pentru a reusi sa faci ceva (nu conteaza ca esti bun sau prost, esti privit la fel, ca sa-ti depui un dosar definitivat/titularizare etc trebuie sa faci zeci de drumuri, zeci de acte, zeci de legalizari si foarte multi nervi, legea se schimba de la an la an si cand esti afectat de schimbare nimeni nu stie sa-ti spuna nimic, etc.) Dp m dv singurul lucru care se face bine in sistem este descurajarea oamenilor de valoare de a ramane in invatamant.
 • Clasa pregatitoare (Joi, 27 decembrie 2012, 10:30)

  Mihaela [anonim]

  Vor exista si in toamna exceptii privind inscrierea in clasa I?
  Copilul meu va avea in toamna 6 ani si 7 luni si doresc sa il inscriu direct in clasa I, a trecut de doua ori prin grupa mare la gradinita. Toata materia de clasa pregatitoare a parcurs-o deja.
  Multumesc.
 • Mult noroc si succes Domnule Ministru ! (Joi, 27 decembrie 2012, 10:38)

  hahahaha [anonim]

  Pentru a fi clar de care parte ma aflu, voi preciza ca dupa 1989 am votat PDSR , PSDR sau PSD (dupa schimbarea titulaturii) .
  Am sperat ca dupa schimbarea de guvern din vara, doamna ministru va repara cateva "rautati" introduse in Legea Educatiei actuala si am ramas extrem de dezamagit de faptului ca nu a corectat nici macar una din ele iar acum si deja ma gandesc la posibilitatea ca si PSD-ului sa-i convina aceste nedreptati pe care le permanentizeaza prin nemodificarea lor:
  1. Conform Legii educatiei din 2011 , cadrele didactice cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime au pierdut dreptul de a avea norma didactica de 16 ore de predare. In acelasi timp, aceste cadre didactice au fost lovite si de taierile de peste 25% din salarii, astfel ca pierderile salariale suferite au fost mult mai mari. Consider ca prin aceasta modificare de normare calitatea invatamantului a scazut si a scazut mai ales numarul de posturi aferent. A crescut in plus stresul si numarul de cadre didactice cu catedre incomplete. Numarul de 16 ore de predare era necesar mai ales pentru cadrele didactice care predau materii de examen atat la scoala gimnaziala cat si la liceu si efectueaza ore de pregatire suplimentara in plus fata de alti colegi .
  2. In educatie uzura psihica este mai mare dacat in alte domenii si activitatea unui cadru didactic din invatamantul primar, gimnazial sau liceal este mult mai dificila pentru persoanele de 60-65 de ani. Propun revenirea dreptului de pensionare in invatamant cu 3 ani sub varsta standard de pensionare, drept neanulat nici macar comunistii , dar care a fost sters de guvernarile precedente si nediscutat nici de catre guvernarea actuala.
  In legile precedente erau aceste prevederi legale si prin anularea lor s-a micsorat si rata de intinerire a corpului didactic.
 • Examen de admitere la liceu! (Joi, 27 decembrie 2012, 10:42)

  Alexandra Popescu [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti cand se va reveni la examenul de admitere in liceu si se va renunta la ponderea mediei din gimanziu in proportie de 50%? Este o aberatie, in ultimii ani sunt din ce in ce mai multi elevi cu media 10 iar asta e o aberatie!! Daca ne luam dupa aceste medii Romania este plina de genii! Din cauza acestei medii exista mari presiuni asupra profesorilor si implicit asupra scolilor - a nu se strica media elevilor. Daca nu se poate elimina, atunci macar aceasta medie sa nu conteze mai mult de 10%. Fiecare liceu ar trebui sa aiba libertatea de a-si alege modalitatea de admitere in liceu. Un liceu axat pe informatica-matematica are nevoie de elevi buni la aceste materii, nu de elevi de 10 pe linie care stiu doar materia din manual.
  In numele mai multor parinti si elevi de la un colegiu de prestigiu, va rugam sa reintroduceti examenul de admitere in clasa a IX-a la liceu.
  Sunt sute de elevi extraordinari -olimpici nationali si internationali care au pasiuni pentru anumite materii, iar acestia trebuie lasati sa faca performanta la aceste materii, nu sa fie obligati sa invete de 10 la toate materiile. Acum 20 de ani, elevii buni intrau la liceele bune! Acum toata lumea are 10 pe linie - noroc cu sacosele carate de parinti la scoala.
  In rest, va doresc mult succes si sa faceti ceva cu adevarat BUN pentru invatamantul din Romania!
 • clasa 0 vs clasa I (Joi, 27 decembrie 2012, 10:45)

  catalina bunceanu [anonim]

  Buna ziua,

  Copiii care sunt nascuti in iarna - primavara 2007, deci la 15 septembrie 2013 vor avea mai mult de 6 ani si jumatate si care merg la gradinita de la varsta de 2 ani - gradinita particulara (pana in vara 2013 vor absolvi 4 ani de gradinita) pot merge direct in clasa I in anul scolar 2013 - 2014, fara a ma urma clasa 0, care in acest caz este absolut inutila si o pierdere a unui an din viata scolara a copilului?

  In plus, sa inceapa clasa I la 7 ani si jumatate mi se pare deja prea tarziu.

  In anul 2012 - 2013, copiii nu au putut fi inscrisi in clasa 0 pentru ca nu indeplineau criteriul varstei (6 ani impliniti pana la sfarsitul anului calendaristic).
 • Intrebare despre TIC-ul obligatoriu. (Joi, 27 decembrie 2012, 10:50)

  hahahaha [anonim]

  Domnule ministru , stiti diferenta dintre Informatica si TIC ?
  In Legea Educatiei actuala, se prevede obligatia ca orele de TIC din trunchiul comun sa fie predate doar de profesori de informatica sau asimilati acestui obiect desi diferenta dintre TIC si Informatica este evidenta. In ultimii ani zeci de mii de profesori de diferite specialitati au parcurs cursuri de formare in domeniul TIC , iar la inscrierea pentru frecventarea acestor cursuri au fost informati ca vor primi credite sau uneori credite transferabile. Mai mult chiar, nu pot preda TIC ca si calificati nici macar profesorii de matematica , fizica sau matematica-fizica , care au in foaia matricola obiectul informatica , studiat in facultate si ulterior cursuri de formare pentru TIC cu credite transferabile. La ce bun mai trebuie urmate aceste cursuri daca nu sunt utile si pentru eventuale completari de catedra ? Nu se poate face nimic in directia asta ? Din ce stiu eu nici informaticienii nu studiaza TIC in facultate si totusi au dreptul de a preda ca si calificati acest obiect.
 • Sustineti petitia (Joi, 27 decembrie 2012, 10:57)

  hahahaha [anonim]

  Sustineti revenirea normarii cadrelor didactice cu gradul I si peste 25 de ani la 16 ore de predare pe saptamana si a dreptului de pensionare in invatamant cu 3 ani sub varsta standard de pensionare, fara diminuari asa cum a fost pana acum !

  http://www.petitieonline.ro/petitie/36340145
 • Educatia sexuala in Romania (Joi, 27 decembrie 2012, 11:01)

  Florin Buhuceanu [anonim]

  Domnule ministru, Romania ocupa primele locuri din UE in ceea ce priveste numarul sarcinilor la adolescente, infectia cu sifilis printre adolescenti si alte infectii cu transmitere sexuala la aceasi categorie de varta.

  In sistemul educational, materia Educatie pentru Sanatate nu este mandatorie: chiar acolo unde ea se preda, componenta de educatie sexuala este minima sau lipseste cu desavarsire. Nu considerati ca a sosit timpul introducerii obligatorii a catorva ore de educatie sexuala pe an, in invatamantul preuniversitar?
 • Dezbatere publica despre predarea religiei (Joi, 27 decembrie 2012, 11:02)

  dimittria [utilizator]

  Stimate domnule Ministru, in decursul anului 2012 o coalitie de organizatii nonguvernamentale cu expertiza in educatie si respectarea drepturilor omului a semnalat necesitatea organizarii unei dezbateri publice reale asupra felului in care predarea religiei in scolile romanesti respecta Recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Mai multe date asupra demersului aveti in declaratiile de pozitie transmise la Directia pentru relatia cu Parlamentul din Minister, la care asteptam raspuns.

  In calitate de Ministru al Educatiei va veti asuma organizarea unei astfel de dezbateri in decursul acestui an scolar?

  Va multumesc,
  Monica Mocanu
 • Clasa pregatitoare (Joi, 27 decembrie 2012, 11:26)

  Carmen_so [anonim]

  Buna ziua
  Inteleg ca veti analiza continuarea sau nu a clasei pregatitoare dupa o evaluare care a fost anuntata pentru ianuarie. Va fi public rezultatul evaluarii? Care sunt criteriile evaluarii? Ce anume evaluati, la trei luni de clasa pregatitoare: curricula, baza materiala, reactiile parintilor, progresele copiilor? Intentionati sa organizati clasa pregatitoare la gradinite? (Unele sunt mai pregatite, ca baza materiala, decat scolile, insa nu aveti de unde sa stiti acest lucru decat dupa o analiza punctuala, a fiecarei scoli sau gradinite in parte, iar acest lucru dureaza cateva luni bune). Veti cere o acreditare speciala a gradinitelor (educatori si baza materiala) care pot organiza clasa pregatitoare? Intentionati sa schimbati legea educatiei nationale in 2013 cu aplicabilitate din septembrie 2013?
  Va rog sa-mi raspundeti la fiecare dintre cele 6 intrebari. Multumesc
 • Invatamantul preuniversitar (Joi, 27 decembrie 2012, 11:44)

  Danavincze [utilizator]

  Ce strategie va sustine in legatura cu invatamantul preuniversitar? Programa este atat de incarcata, greoaie si neactualizata incat mentinerea ei nu va genera altceva decat rezultate dezastruoase. Solutia nu este sa inventam examene mai usoare ci sa construim un sistem in care promovarea unui examen sa fie ceva absolut normal. As vrea sa il intreb pe domnul ministu daca va fi un ministu pentru copii nostri, un ministu care va avea inn vedere faptul ca educatia este PENTRU si DESPRE copii. Sau va alege calea politicii si intereselor? Asta as vrea sa il intreb. Va promova principii si valori sau interese de grup?
 • ABILITARE DOCTORATE (Joi, 27 decembrie 2012, 12:21)

  Andreea [anonim]

  Domnule Ministru,

  Cand credeti ca va demara rezolvarea dosarelor de abilitare deja depuse de peste 6-9 luni ? Au inceput comisiile CNATDCU sa se ocupe de dosare? si daca Da atunci de ce intarzie acest proces?

  Conform OG din 18 decembrie 2012 data de doamna Andronescu, profesorii pensionati pot inca conduce lucrari de doctorat fara a fi limitati de varsta sau limita de numar de doctoranzi. Nu credeti ca aceasta masura este o piedica pentru profesorii mai tineri, abilitabili, si care doresc sa se afirme? Numarul de doctoranzi este limitat in fiecare Universitate si este posibil sa ne trezim in situatia in care un profesor tanar, abilitabil, are dificultati in a i se aproba un student la doctorat.

  Pentru tinerii cercetatori, afirmati in strainatate si care vor sa se intoarca in Romania, cum va fi acest lucru posibil in conditiile in care posturile din sistem sunt blocate?

  O ultima intrebare: Va mai fi modificat LEN in ceea ce priveste sistemul universitar?

  Va multumesc pentru raspunsuri
 • invatamantul universitar (Joi, 27 decembrie 2012, 12:29)

  maia [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  In ultimele zile ale mandatului fostul ministru al educatiei, dna Ecaterina Andronescu a adus printr-o ordonanta de urgenta cateva modificari foarte importante Legii Educatiei.

  Printre aceste modificari se regasesc si urmatoarele:

  - profesorii universitari vor putea îndruma la Doctorat câţi studenţi-doctoranzi aprobă senatul universitar. (faţă de cel mult 8 studenţi-doctoranzi de către un profesor).
  - profesorii universitari pot ocupa funcţii de conducere în toate universităţile, fie de stat, particulare sau confesionale, şi după ce ajung la vârsta de pensionare.
  - persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică vor putea să fie în paralel şi rectori, cu excepţia membrilor Guvernului sau a secretarilor de stat care au obligaţia să să suspende din funcţia de rector. În plus, funcţia de rector este de azi înainte compatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.
  - profesorii din preuniversitar vor putea fi în funcţii de conducere şi după ce se pensionează.
  - se modifică din temelii regulile de organizare şi de alegere a conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Aceasta este singură instituţie din România care acreditează universităţile şi care realizează clasificarea facultăţilor.
  (sursa Romania Libera, articol din 20 decembrie 2012)

  As dori sa va intreb cum va raportati dumneavoastra la aceasta ordonanta si la modificarile pe care ea le aduce.

  Va multumesc
 • Materii aiuritoare la Bacalaureat (Joi, 27 decembrie 2012, 13:43)

  alexa [anonim]

  Domnule ministru, baiatul meu a urmat profilul tehnologic la Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice. La Bacalaureat nu am avut probleme cu Matematica sau Limba Romana (unde au fost cele mai mari rateuri), insa nu a luat Bac'-ul pentru ca, pentru cea de-a treia materie, nu a putut alege, conform profilului sau, decat intre Fizica si ... Biologie!!!

  Nu am inteles si nu o sa inteleg niciodata ce relevanta ar putea avea Biologia ( la nivel de BAC) in viata unui tehnician de lucrari publice (cladiri, tevi, instalatii, drumuri, poduri). Nu mai bine ar fi fost sa poata alege intre materii care chiar se pot numi obligatorii din punctul de vedere al "culturii generale" cu care trebuie sa iasa fiecare elev din liceu - precum istoria sau geografia?

  Din nefericire materia de Fizica este de speriat pentru toti - chiar si pentru profesori, care nu le recomanda elevilor sa o aleaga la BAC. Au fost doar 7 nebuni ( asa le-au zis toti) care au ales sa dea la fizica. 75% au picat.

  Revin, nu ar fi mai castigat un copil sa invete pe rupte Geografia decat Biologia? Si pe urma ne crucim de ce nu stiu tinerii nostri, mai nou, cu cine ne invecinam si care-s judetele tarii... Il ajuta oare mai mult, pe unul care vrea sa mearga la Constructii sa stie totul despre organismele celenterate?? Sa proiecteze sosele catre nu se stie ce directie si ce judete sa traverseze?

  Am mai pus aceasta intrebare si toti ridica din umeri .."pai daca asa am apucat?" Adica sa fim prosti pana la capat!

  Chiar nimeni in tara asta nu poate sa faca o legatura simpla intre ce ar trebui sa stie tinerii nostri specialisti in mod obligatoriu si cum de ajung sa se faca de ras ca nu stiu lucruri elementare pe care pana si bunica le stie.

  Si uite cum unul care chiar vrea sa proiecteze drumuri si poduri sta pe bara pentru ca nu a stiut "macar de 5" despre "celenterate si frunze". Acu o sa stie ... sa taie frunze la caini! Sau sa lucreze la Carrefour sau MacDonald's! Asta in cazul fericit!
 • De ce nu se imprumuta modelul de educatie american (Joi, 27 decembrie 2012, 13:52)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Daca americanii sunt considerati atat de avansati fata de noi ca si civilizatie si stiinta, de ce nu se imprumuta modelul lor de invatamant? Cine nu este de acord cu el?
  De ce nu sunt scoase materiile care nu mai sunt de real folos elevilor? De ce nu se impune un nivel minim de stiinta si in cadrul celor care predau la catedra? Cum poate un profesor care a luat 5 la teste sa aduca la nivel de 10 un elev al sau?
  De ce inca o clasa in programul educational?
  De ce nu se pune accent mai mare pe informatica, pe stiinte de tehnica avansata, daca asta se cere pe piata? De ce? Sunt foarte multi de ce, dar cati veti dori si veti fi lasat sa rezolvati dintre ei? Fondul clasei, fondul scolii, uniforme platite la triplu pret, fata de cel real..meditatii impuse.. carti suplimentare obligatorii, pe langa manualele impuse.. foarte multe probleme.. ca de fapt in toate sistemele... Nu cred ca veti face mare lucru..aveti o sansa sa dovediti ce puteti, daca puteti si daca sunteti capabil..Mai ramane sa vedem pana la finele mandatului, daca nu va si injuram..
 • diplome electronice si verificari de diplome (Joi, 27 decembrie 2012, 14:02)

  Eduard Tric [anonim]

  Domnule Ministru ,
  Inițiat de Internet Society Romania in 2008 , EduId , Proiect Isoc - Agence pour la Francophonie a permis experimentarea noilor tehnologii de diplome electronice si verificări de diplome la Ziguinghor , a doua universitate ca mărime din Senegal .
  Cum putem implementa aceasta tehnologie și în Romania, țara de origine a proiectului ?
  Va mulțumesc ,
  Eduard Tric
  Președinte
  Internet Society Romania
  Http://isoc.ro
 • Concurs posturi universitare/CNATDCU (Joi, 27 decembrie 2012, 14:03)

  Ioan [anonim]

  In 21.12.2012 au aparut posturile scoase la concurs
  in M.Of. III, 454 si 455, dar criteriile noi ale CNATDCU n-au aparut.
  Mai apar sau concursul se va tine dupa vechile criterii?
 • inv. preuniv. - prof. metodisti (Joi, 27 decembrie 2012, 14:05)

  sper [anonim]

  De ce exista metodisti (in inv. preuniv.) pensionari, in conditiile in care metodologia afisata pe site-urile ISJ-urilor mentioneaza clar ca prof. metodisti trebuie sa fie titulari? De ce ignora inspectorii care numesc metodistii aceasta metodologie? Atat anul trecut cat si anul acesta au fost numiti metodisti pensionari. Cand si cum veti determina inspectorii sa respecte legea???
 • universitar (Joi, 27 decembrie 2012, 14:06)

  mihai [anonim]

  Domnule Ministru,
  Apreciati ca tinerii sunt de sustinut in vederea promovarii universitare?Veti sustine din legile adoptate partile referitoare la eliminarea vechimii...la reintroducerea doctoratului doar pentru pozitiile de conferentiar si profesor cum e normal...si eliminarea din invatamantul medical a primariatului care nu e decat o conditie anacronica de vechime?Se vor putea face promovarii in anul care urmeaza?Va multumesc si va doresc mult succes!
 • Reforma curriculara (Joi, 27 decembrie 2012, 14:06)

  Ioan [anonim]

  Domnule Ministru,

  Programele scolare din gimnaziu si liceu sunt vechi si exagerat de supraincarcate, cu subiecte de studiu depasite in dauna celor de stricta necesitate.
  Intentionati sa faceti ceva in acest sens?
  Cand si cum?
  Va multumesc!
 • bac (Joi, 27 decembrie 2012, 14:13)

  Monica [anonim]

  Conform DEX, bacalaureatul este un examen general pentru absolvenții liceului, a cărui promovare dă dreptul la înscrierea într-o instituție de învățământ superior. Credeți că în acest context, termenul de „bacalaureat profesional” este corect, atâta timp cât nu este un examen general (ci vizează câteva competențe) și nu permite accesul în învățământul superior?

  Credeți că în condițiile în care nu s-a produs nicio modificare în programe și în metodologie, propunerea doamnei Andronescu de a se elabora subiecte diferențiate pentru proba de limba și literatura română (real-tehnologic, respectiv uman-vocațional) este legală? Menționez că programa pentru această disciplină este aceeași pentru toate profilele și filierele, dar pe site-ul CNEE există deja subiecte diferențiate.
 • UEFISCDI (Joi, 27 decembrie 2012, 14:18)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,
  1. Ne puteti spune, dle ministru, cand se va da lista cu proiectele ce vor primi finantare in urma competitiei IDEI si RESURSE UMANE 2012? Rezultatele sunt date de 2 luni, dar nu se stie inca nimic despre proiectele selectate propriu-zis si despre momentul de cand vor putea incepe.
  2. Ce se va intampla, in lumina modificarilor legii educatiei, cu cei care, in urma competitiei RESURSE UMANE, tip PD, au castigat finantare? Mai precis, vor fi angajati la institutiile gazda pe perioada determinata, asa cum se specifica in pachetul de informatii al competitiei? Si daca nu vor fi angajati (asa cum par sa sugereze noile modificari legislative), ce statut vor avea in cadrul acelor institutii?
  Multumesc.
 • Parteneriatul cu Ministerul Educatiei din Moldova (Joi, 27 decembrie 2012, 14:20)

  n [anonim]

  Domnule ministru,

  ce veti intreprinde pentru imbunatatirea relatiei cu Ministerul Educatiei din Republica Moldova? Suntem totusi la sfarsitului 2012 si nu in 1930. In perioada interbelica abordarile nationaliste se justificau, iar acum acestea predomina in detrimentul principiilor si practicilor specifice Procesului Bologna.
 • Posturi invatamant superior (Joi, 27 decembrie 2012, 14:21)

  Valentin Stoian [anonim]

  Se vor debloca angajarile in invatamantul superior in 2013?
 • clasa pregatitoare (Joi, 27 decembrie 2012, 14:30)

  Bran Camelia [anonim]

  Buna ziua,

  In calitate de mama a unui copil care va implini 6 ani in septembrie 2013, as dori sa stiu daca se schimba ceva legat de clasa pregatitoare? Se va intoarce la gradinita sau va ramane la scoala?
  Multumesc!
 • predictie (Joi, 27 decembrie 2012, 14:36)

  Ion [anonim]

  Imi permit sa fac 2 predictii pe care as fi fericit sa le infirmati:
  1. Anul acesta procentul elevilor care reusesc la examenul de bacalaureat (fara ai lua in calcul pe cei cu bacul profesional) va fi semnificativ mai mare decat in 2012 si mai ales in 2011.
  2. Anul acesta, sau in cel mai rau caz, anul viitor cei cu bacul profesional vor putea da admitere la orice facultate ca si cei cu bacul "adevarat."
 • Planuri cadru (Joi, 27 decembrie 2012, 14:37)

  Dan [anonim]

  Cand se vor aplica prevederile LEN privind NOILE PLANURI CADRU. Stiu ca este dificil de abordat o asemenea, vechea guvernare a tot amanat-o 2 ani.

  Cand se va introduce TIC la gimnaziu?

  Se va reveni la angajarea prin contract pt perioada determinata?
 • DEFINITIVAT SI TITULARIZARE (Joi, 27 decembrie 2012, 14:39)

  Ghimpeteanu Ioana [anonim]

  Domnule Ministru,

  Doresc sa abordez doua probleme stringente pentru profesorii debutanti:

  -Prima este cea a titularizarii: in primul rand nu sunt suficiente posturile titularizabile, in al doilea rand exista profesori suplinitori cu note de 8, 9 si 10 la examenele de titularizare. Este strigator la cer! Cine si-ar mai dori sa -si mai faca o cariera in invatamant in aceste conditii? Macar de s-ar mai pastra art. 253 din L.E.N. , care ar mai da o sansa profesorilor bine pregatiti. Eu, de exemplu, am luat nota 8,72 anul trecut la examenul de titularizare, dar nu ma pot titulariza pe post, intrucat nu am definitivatul. Aberant!
  - A doua problema la fel de stringenta este noua gaselnita a fostei doamne ministru, care s-a trezit sa ridice nota de la examenul de definitivat de la 7 la 8. Nu este corect, in conditiile in care sunt profesori care s-au definitivat cu nota 6! Va rog sa luati in considerare problema si sa o tratati in mod obiectiv.
  Sper ca va veti gandi serios sa ajutati profesorii bine pregatiti si seriosi sa ramana in invatamant . Astfel le veti face un bine si lor, si copiilor care au nevoie de cadre specializate .
  Va multumesc
 • metodologie 2013-2014 (Joi, 27 decembrie 2012, 14:56)

  anonim [anonim]

  Cand apare metodologia miscarii personalului didactic pentru anul 2013-2014? Ar fi trebuit sa apara pana pe 15 noiembrie 2012....a trecut mai bine de o luna.......
 • CLASA PREGATITOARE! (Joi, 27 decembrie 2012, 15:02)

  NICOLAE [anonim]

  Buna ziua,

  Sun o mamica a carui copil va impliniin februarie 6 ani, si nu inteleg de ce se insista pe ramanerea clasei 0 la scoala, si nu se trece inapoi la gradinita. La 6 ani... sunt prea mici pentru a se adapta orarului din scoli, si consider ca este o mare greseala... le rapim 1 an din anii copilariei. S-a tot discutat pe aceasta tema, si mambrii USL impreuna cu dl. Prim Ministru a promis ca se vor intoarce in gradinita clasele 0, dar... surpriza... acum aflam ca se vrea sa ramana tot in scoala. Va rog mult sa ganditi mai bine aceasta evaluare, si sa luati o decizie corecta.

  Va multumim!
 • Programa foarte stufoasa (Joi, 27 decembrie 2012, 15:26)

  Popescu [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt mama unui copil in clasa a 8 a care petrece la scoala cel putin 6 ore pe zi. Nu credeti ca ar fi cazul ca din programa scolara sa se scoata un numar de ore. De exemplu chimia sa fie unita cu fizica si sa aiba doar o ora pe saptamana? La fel geografia, istoria, biologia. Consider ca programa de gramatica este o mare tampenie. de cand am terminat scoala nu m-a intrebat nici naiba ce e aia o propozitie subordonata sau alte lucruri asemanatoare. Hai sa nu mai chinuim copiii cu lucruri inutile si sa-i pregatim pentru viata....
 • Clasa0! (Joi, 27 decembrie 2012, 15:51)

  Nicolae Mariana [anonim]

  Sunt o mamica al carui copil va implini in februarie 6 ani, si nu inteleg de ce se insista pe ramanerea clasei 0 la scoala, si nu se trece inapoi la gradinita. La 6 ani... sunt prea mici pentru a se adapta orarului din scoli, si consider ca este o mare greseala... le rapim 1 an din anii copilariei. S-a tot discutat pe aceasta tema, si mambrii USL impreuna cu dl. Prim Ministru au promis ca se vor intoarce in gradinita clasele 0, dar... surpriza... acum aflam ca se vrea sa ramana tot in scoala. Va rog mult sa ganditi mai bine aceasta evaluare, si sa luati o decizie corecta.

  Va multumim!
 • TRANSFERUL PRIN CONSIMTAMANT (Joi, 27 decembrie 2012, 15:54)

  Dragos29 [anonim]

  Domnule MInistru,

  Vreau sa va intreb daca veti elimina consimtamantul in cazul transferului. Anul acesta am participat la concursul de titularizare, obtinand media 9,47. Cu toate acestea nu am putut sa iau un post in mediul rural unde am domiciliul. Am fost nevoit sa iau in oras post si sa fac zilnic naveta 25 km dus si 25 de km intors. Nu e normal sa fim retinuti de director impotriv a vointei noastre.
  Mai ales ca mai sunt directorii pentru care consimtamantul e foarte important, deoarece mai castiga si ei ceva "in plic".
  As vrea sa av rog sa luati in calcul si aceasta situatie si sa ne ajutati, eliminand consimtamantul in cazul transferului.
  Va multumesc!
 • documente comisii (Joi, 27 decembrie 2012, 16:33)

  Emilia [anonim]

  Supun atentiei d-voastra faptul ca in unele unitati scolare exista o multime de comisii cu mult mai multe decat numarul cadrelor didactice.Laaceste comisii trebuiesc redactate rapoarte planuri de actiuni, operationale acre necesita timp pentru redactare si fiecare persoana care vine in control isi da cu parerea ca nu asa se face insa nu ofera si modele.
  Cand se va putea trece la o modalitate de completare a unor formulare deja tipizate cu amanunte specifice scolii sau gradinitei.
  Oamenii din ministere ar trebui sa lucreze in ajutorul colegilor profesori si cu profesionalismul pentru care au fost numiti acolo. Sunt sigura ca majoritatea persoanelor din minister au fost in schimb de experienta in scoli europene si au invatat ceva ce poate fi aplicat in acest sens.Deci......
 • Examene (Joi, 27 decembrie 2012, 17:44)

  Elena [anonim]

  Domnule ministru,
  Doresc sa va pun urmatoarea intrebare: de ce dureaza atat de mult perioada examenelor pentru titularizare? Nu s-ar putea ca totul sa se incheie macar la data de 10 august pentru a beneficia de doua-trei saptamani de concediu si profesorii care merg la examen. Dupa actuala metodologie, se face data de 1 septembrie pana afli daca ai sau nu post. Alta problema este cea legata de legalizarea actelor pentru examene. Sunt cadre didactice care dau ani la rand examene si, desi inspectoratele dispun de datele privitoare la studii, in fiecare an trebuie legalizate acte. Nu se pot folosi datele din anii precedenti in cazul in care nu exista schimbari in privinta situatiei profesionale? Este chiar atat de greu? Poate transferl si pretransferul este bun pentru cei care sunt in aceasta situatie. Dar, aproband mereu transferuri, pui piedica celor bine pregatiti sa mai patrunda in sistem. Asa se face ca sunt cadre didactice cu note foarte mari care nu pot obtine post, posturile fiind ocupate la transfer si pretransfer. Eu as propune ca cei care doresc sa se mute pe alt post, sa dea din nou examen, asa cum se face in toate domeniile. Este oare normal ca in invatamant , cel care a intrat, sa nu mai dea niciun examen, inafara gradelor? Titularizarea pe scoala era cea mai buna. Ceea ce s-a facut anul trecut, multumita "interimarului" Pop, a a fost o struto-camila pe care Pop a inventat-o pentru a-si rezolva, probabil, anumite interese.
 • 15 % spor doctorat (Joi, 27 decembrie 2012, 17:50)

  Elena [anonim]

  Cind veti elimina discriminarea legata de salarizarea celor care au titlul stiintific de doctor dupa 2010?
 • situatia educatiei din Romania (Joi, 27 decembrie 2012, 18:21)

  flavisept [utilizator]

  Buna ziua,
  oare cand isi va pune cineva problema ca elevii ar trebui in primul rand sa fie invatati sa gandeasca, apoi sa invete si, nu in cele din urma, sa prezinte ceea ce gandesc sau au invatat? Lucrul acesta ar trebui facut inclusiv in licee.
  Poate ca daca se va ajunge vreodata ca in scola elevii sa treaca prin cele de mai sus, nu li se va mai parea fizica ata de oribila, iar alegerea "obiectelor" pentru bacalaureat nu va mai constitui o catastrofa. Si poate ca nu ar mai fi nevoie ca parintii sa-si bata capul in locul copiilor la alegerea liceului, a facultatii..
 • Admitere liceu (Joi, 27 decembrie 2012, 19:50)

  Anonim [anonim]

  Cred ca vorbesc in numele tuturor cand spun ca s-ar cunoaste mai bine capacitatea elevilor daca li s-ar pastra media anilor de gimnaziu intacta, dar ar da examen de admitere la materiile specifice profilului liceal ales.
  1.De ce nu se poate schimba aceasta lege???
 • O alta lege a educatiei? Incredere zero. (Joi, 27 decembrie 2012, 20:19)

  ty [utilizator]

  Dacian Ciolos: "L-am felicitat pe domnul ministru, in numele Comisiei Europene, pentru curajul si determinarea pe care le-a aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania"
  Ca raspuns la intrebarile lui Victor Ponta si Crin Antonescu, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Dennis Abbott, a declarat ca "Opiniile privind reforma sistemului de educatie din Romania, exprimate de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, sunt cele ale Comisiei Europene. (...) Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu", transmite Agerpres.
 • distinctie Gheorghe Lazar (Joi, 27 decembrie 2012, 20:39)

  Julian [anonim]

  Buna seara!
  Cum credeti ca se poate rezolva problema acordarii distinctiei ,, Gheorghe Lazar,, obtinuta de cadrele didactice in anul 2009. Pisica a fost aruncata din curtea doamnei Andronescu in cea a domnului Funeriu iar profesorii au ramas cu ochii in soare sa vizioneze criza
 • Mobilitatea personalului didactic din invatamantul (Joi, 27 decembrie 2012, 20:51)

  Popescu Maria [anonim]

  Buna seara!
  1)Cand o sa apara metodologia -cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2013-2014? Potrivit legii acest termen a trecut demult...
  2)Se vor mai aplica prevederile art.253 si pentru candidatii care au sustinut examenul de titularizare in 2012? De ce nu as putea beneficia si eu,fiind prima pe judet la disciplina mea? Sunt eu vinovata ca nu s-a scos niciun post titularizabil? Dati-ne sansa sa putem ocupa posturile pe care le avem daca este posibil! Si acest lucru inaintea pretransferurilor, De ce sa se mai ia in considerare notele din 2008 si 2009 pentru ca nu s-a mai putut ocupa niciun post de suplinire cu aceste note?
 • clasa 0 (Joi, 27 decembrie 2012, 22:37)

  dana [anonim]

  nu credeti ca ar trebui sa tineti seama de parerile parintilor(responsabili de pruncii lor) in legatura cu clasa 0. si eventual la nivel local sa se decida daca e mai bine sa existe in cadrul gradinitei sau in cadrul scolii. personal consider ca ar trebui sa fie in cadrul gradinitei- in urma discutilor cu parinti care sunt dezamagiti de acest experiment. acesti elevi de clasa o nu au voie sa iasa in pauza afara din clasa.
  eu nu vreau sa fiu obligata de lege sa imi dau copilul in clasa o la scoala. PAREREA MEA CONTEAZA? - LA ACEASTA INTREBARE VREAU SA PRIMESC RASPUNS
 • art. 253 si pentru cei cu concurs 2012 (Joi, 27 decembrie 2012, 22:45)

  Semcici Daniela [anonim]

  Domnule ministru,
  Anul acesta am sustinut examenul de titularizare si am obtinut o nota buna. Va rog sa luati in calcul ca si cei cu concurs 2012 sa se poata titulariza in baza acestui articol in primavara anului 2013. Stiu ca se poate acest lucru, pentru ca si cei de anul trecut au beneficiat de acest lucru( si inca de 2 ori) adica de modificare LEN,si introducerea celor cu concurs 2012. Ar fi nedrept ca pentru noi sa nu se poata aplica. Inca nu a aparut metodologia, inca mai este timp.
  Va rugam sa nu uitati de noi.
  Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.
 • studii de scurta durata (Joi, 27 decembrie 2012, 22:53)

  DANA [anonim]

  de ce este posibilitatea de a face studii de scurta durata, daca nu sunt posturi prevazute pt aceste studii? eu am fost angajata, dar nu s-a putut tine seama de ele si am fost platita si incadrata ca si cum nu le-as fi facut- colegiu de info, SPECIALIZARE IN ADMINISTRATIE SI BIROTICA IN CADRUL UVT. am fost angajat APIA
 • Masuri radicale impotriva violentei in scoli (Joi, 27 decembrie 2012, 23:43)

  Roman Aurel [anonim]

  Buna seara,
  Domnule ministru cand se vor lua masuri reale de combatere a violentei in scoli? Cum vor fi aparati profesorii, a caror autoritate este subminata de un regulament foarte tolerant ( scaderea notei la purtare nu mai sperie pe nimeni) care permite oricarui elev agresiv si oricarui parinte sa conteste pregatirea profesionala si deciziile unui profesor si totodata elevii cu drag de scoala si cu un comportament ireprosabil?
  Prin ce mijloace vom fi aparati de agresorii care "bat la portile scolii" in lipsa unei aparari specializate?
 • Lucrarea dvs de doctrat (Vineri, 28 decembrie 2012, 0:19)

  Vasile Basileu [anonim]

  As fi interesat, dle ministru, sa citesc lucrarea dvs. de doctorat? Unde/cum pot face asta?
 • Buna ziua (Vineri, 28 decembrie 2012, 0:54)

  a4 [utilizator]

  Banuiesc ca si in cazul dvs., precum al multora dintre noi, atunci cand ati fost copil v-a fost pusa intrebarea "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare!?"

  1. Considerati ca functia pe care o detineti este cea pe care v-ati dorit-o?

  2. Considerati ca aveti abilitatile si integritatea morala pentru indeplinirea fara compromisuri a atributiilor ce va revin?

  3. Veti promova etica in sistemul educational?
 • Titular / definitivat (Vineri, 28 decembrie 2012, 4:33)

  Tudor [anonim]

  Domnule ministru,
  Din 1982 pregatesc elevi-sportivi la disciplina SAH ca antrenor. Din 1989 activez in invatamant la cluburile sportive scolare. Am luat examenul national de titularizare in 2005. Prin ordin al ministrului invatamantului mi s-a recunoscut dreptul de practica in invatamant si am fost numit titular pe post.
  Elevii mei au obtinut numeroase titluri nationale, titluri europene si mondiale, dar cel mai important este ca am urmarit ca toti elevii sa isi imbunatateasca vizibil performantele intelectuale (atentia, memoria, abstractizarea, capacitatea de a lua decizii in timp limitat si tinand cont de numerosi factori, etc.), pt ca asta inseamna invatarea sahului.
  Acum, dupa mai bine de 20 de ani de predare cu dedicatie si pasiune, sunt in situatia sa mi se desfaca contractul de munca si sa nu mi se recunoasca, calificarea atestata de studii sau dobandirea de competente (formale, informale, non-formale) in 23 de ani de activitate la catedra si certificata de rezultate, deoarece ca si antrenor nu am DEFINITIVATUL.
  Cum este posibil ca un cadru didactic titular cu 23 ani vechime, maestru al sportului si cu rezultate atat in plan sportiv cat si educational cu elevii sa fie considerat NECALIFICAT SI DAT AFARA?
  Oare munca si rezultatele activitatii noastre nu inseamna nimic pentru onor conducerea ministerului invatamantului?
  Antrenorii au si ei categorii (grade) ca si profesorii (I-V) obtinute in uma unor examene, salarizarea antrenorilor fiind reglementata in functie de aceste categorii (inferioara salarizarii profesorilor), iar definitivatul implica schimbarea incadrarii din antrenor in profesor-debutant. De asemenea, sustinerea definitivatului de catre antrenori nu a fost posibila in momentul intrarii in invatamant.
  In disperare de cauza, pentru a putea continua activitatea careia m-am dedicat, mi-am depus dosarul anul acesta la definitivat (oct. 2012), dar mi-a fost respins.
  Ce imi mai ramane de facut, domnule ministru, greva foamei??
 • despre salariul de mizerie (Vineri, 28 decembrie 2012, 8:15)

  miriam [anonim]

  Cum este posibil ca un profesor cu definitivat si 11 ani de invatamant sa aiba 930 de lei salariul net. Gradele?Inspectiile alea formale alea conteaza?Lucrarile care sunt peste 50 la suta plagiate? Acestea sunt calitatile unui bun dascal, gradele? Nu mai spun de naveta de 2 milioane care nu ne este decontata. Dar de rata de la apartament pe care o platesc din acest salariu ce sa va mai spun.? Salariul de mizerie, resurse tot din salariul meu, respect doar de la familia proprie in rest statutul dascalului este tot mai calcat in picioare.
 • Top 500 si criterii de promovare in inv sup (Vineri, 28 decembrie 2012, 10:51)

  media freak [utilizator]

  In data de 21 decembrie s-au publicat posturile scoase la concurs de catre universitati. In data de 27 decembrie s-au publicat criteriile (mai relaxate) ce trebuie indeplinite pentru ocuparea acestora. Cum apreciati aceasta situatie in care criteriile sunt schimbate dupa publicarea posturilor? Exista riscul ca fara relaxarea criteriilor posturile sa nu fie ocupate? Acest lucru inseamna ca ele au fost schimbate cu dedicatie la presiunea celor din universitati preocupati mai mult de promovare si mai putin de activitati didactice si de cercetare la un nivel ridicat?

  Cred ca in invatamantul superior standardele trebuie sa fie foarte ridicate, actionand ca un catalizator in directia ridicarii performantelor individuale si implicit institutionale. In schimb, realitatea demonstreaza ca eforturile sunt directionate mai degraba spre schimbarea standardelor decat spre perfectionarea individuala. Am o veste proasta pt. dvs. dle ministru: procedand asa nu vom vedea prea curand vreo universitatea romaneasca in top 500. De aceea, va rog sa-mi raspundeti la o ultima intrebare: care este gradul de conformitate a noilor criterii cu cele utilizate in clasamentele internationale (bine inteles daca ati urmarit o asemenea directie de actiune)?. O analiza sumara demonstreaza faptul ca ne-am indepartat de practicile utilizate pe plan international in domeniu, dar poate ma insel eu.
 • examenul de titularizare (Vineri, 28 decembrie 2012, 13:36)

  Cornelia [anonim]

  Stimate domnule ministru,

  1. din cauza schimbarilor de-a lungul anului scolar, acest an a adus un haos extraordinar in cadrul examenului de titularizare. Profesorii titulari nu au fost lasati sa se transfere la timp, iar examenul schimbat a adus o contraselectie clara a cadrelor didactice. Ce intentii aveti in acest an scolar, cum veti proceda, cand va apare calendarul final?
  2 ce se va intampla cu profesorii debutanti titularizati, care nu au trecut inca de examenul de definitivat? La finele anului scolar, cine va decide daca raman pe posturile lor, si ce se va intampla daca decizia va fi una negativa?
 • urgent!!! (Vineri, 28 decembrie 2012, 13:53)

  oana [anonim]

  buna ziua!
  in ceea ce priveste programa pentru examenul de titularizare si suplinire se va schimba ceva?
  multumesc!
 • promotia 2009-spiru haret (Vineri, 28 decembrie 2012, 23:30)

  maria radu [anonim]

  ce veti intreprinde pentru clarificarea stuatiei absolventilor Spiru Haret-2009 ?
 • clasa pregatitoare (Sâmbătă, 29 decembrie 2012, 18:36)

  ariana [anonim]

  Bună ziua
  Fetita mea are 6 ani .La toamna in ce clasa va intra ( O sau I )Daca nu va fi clasa pregatitoare ce se va întâmpla ,pt. că au rămas numai 4 copii la grădiniţă (născuţi în 2006).Dacă este ceva începută, trebuie să fie şi continuată, mai ales că este un lucru bun deorece foatre mulţi copii nu umblă la grădiniţă.Ce se vor întâmpla cu cadrele didactice care termină cls. a IV-a .Ar trebui să vă luaţi în considerare şi aceste lucruri. Ar trebui să vă luaţi o hotărâre cât mai repede pt. că părinţii sunt dezamăgiţi.
 • NU UITATI functia este trecatoare, raman faptele ! (Sâmbătă, 29 decembrie 2012, 20:39)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Buna Seara,

  Domnule sef a invatamantului pre universitar din ROMANIA

  1. Ati auzit de un oarecare MIRONOF care spunea ca invatamantul romanesc este cel mai bun din lume prin nr de olimpici ?

  2. Olimpicii reprezinta calitatea invatamantului pre universitar ?

  3. Mai credeti ca se mai poate face ceva in scurt timp ceva cu invatamantul pre universitar ?

  4. Va sugerez sa nu schimbati nimic in clasa pregatitoare care trebuie sa ramâna la scoala si nu la gradinita, precum si clasa 9 sa faca parte din invatamantul obligatoriu si nu de la liceu.

  Un ministru nu trebuie sa dea satisfactiei strazi ci NATIUNII !!!

  Cordialement

  Inainte de a incheia un Sf. Vasile Fericit !!!

  Cordialement

  Stefan RADOVEANU
  Expert Intelligence économique.

  GENEVE
 • definitivat 2013 (Luni, 31 decembrie 2012, 10:50)

  cristina [anonim]

  Domnule Ministru, v-am ruga sa reconsiderati nota minima de obtinere a definitivatului. chiar trebuie ca mereu noi sa avem de suferit?la tv in luna iulie o sa vedeti stiri de genul : profesorii nu au luat nici 5 !!!
  dar va intreb : cum se poate sa iei nota 8 la scris in conditiile in care sem 2 se termina la sfarsitul lunii iunie iar noi pe 18 iulie avem examenul? cand am putea sa invatam atat de mult ??ganditi-va ca pe langa specialitate, pe care se presupune ca ar trebui sa o stim, avem de invatat si la psihopedagogie. lasati nota 8 , dar in acest caz, ar trebui sa se faca media intre inspectiile de la clasa si nota la scris. asa cum este acum la ex de titularizare. de ce mai sustinem acele inspectii daca oricum, nota nu este luata in considerare?
  parerea mea este ca suntem injositi destul. nu mai avem nevoie de asa ceva acum.pretentiile ar trebui sa fie mai mari la gradul 1, ,gradul 2. acolo, nota minima de promovare a ramas 7, numai la def s-a ridicat stacheta la 8 . asta in conditiile in care , un debutant castiga aprox 800 lei pe luna.
 • Titularizare (Luni, 31 decembrie 2012, 13:35)

  ana-anonim [anonim]

  Stimate Domnul Ministru,
  Sunt convină că știți multe dintre problemele cu care se confruntă dascălii, dar dureros este faptul că măsurile nu se iau la timp, iar mulți dintre noi avem de suferit. S-a ajuns ca mulți dintre dacsăli să poarte doar numele, iar modul în care practică la clasă lasă de dorit. Sunt profesor suplinitor, pe catedra de Limba și literatura română, am obținut gr. II, iar la examenul de titularizare am luat 10, singura în județ, din păcate nu m-am titularizat pentru că în centrul în care m-am înscris nu era post titularizabil!!!Aveți vreo soluție pentru noi?!! De ce noi nu putem beneficia de art. 253??
 • titularizare art 253 (Marţi, 1 ianuarie 2013, 13:12)

  CIONARU [anonim]

  DOMNULE MINISTRU,
  Sunt un profesor suplinitor de chimie din jud.PH si va rog din suflet sa relectati putin asupra unei situatii care mie mi se intampla si care ma aduce in pragul disperarii ,motiv pentru care va cer ajutorul in conditiile in care considerati ca am dreptate
  A aparut pe net un proiect de metodologie pentru miscarea personalului didactic pentru anul scolar 2013-2014 iar acolo apar art .54 si 55 care fac referire la titularizarea in baza art 253 din LEN .Aceste art. din proiectul de metodologie spun ca se pot titulariza persoane care au luat peste 7 in 2009,2010,2011 si au primit repartitii in baza acestor note.Situata mea este urmatoarea:am luat nota peste 7 in 2011 ,chiar am fost a 2 a pe judet(nu m-am titularizat deoarece postul era la ceva distanta de casa mea iar eu am 2 copii mici si am disctat cu insp. de personal care mi-a spus ca intra legea d-lui Funeriu in vigoare si nu mai pot sa ma transfer sau detasez -lucru care ulterior a revenit iar eu am pirdut).La sfarsitul anului scolar 2011-2012 am pirdut 5 ore din catedra care am luat-o la repartitia din 2011, asa ca eu am inteles si mi s-a parut de buna cuviinta sa merg din nou la concurs pentru a-mi intregi catedra(desi se pare ca se putea intregi si in baza notei din 2011 fara a mai merge la concurs in 2012).In 2012 am fost prima pe judet (cu media 9,43) dar alta anomalie s-a produs pentru ca am privit cum persoana cu nota de 7 (cu 2,5 puncte mai putin ca mine )se titularizeaza pentru ca s-au facut repartitii pe centre desi noi am dat acelasi concurs ,ba mai mult este titulara in sistem ca urmare a reglementarilor ulterioare si care nu erau cunoscute la data inscrierilor,astfel ca poate ocupa postul meu la detasare sau transfer(la vremea inscriierilor se spunea ca esti titularul scolii).
  In sfarsit in momentul de fata postul pe care sunt este viabil dar eu am numire pentru 13 ore in baza concursului 2011 si 5 ore in baza concursului 2012 ,si asa cum sunt formulate art.54 si 55 in proiectul de me
 • titularizare art 253 (Marţi, 1 ianuarie 2013, 18:33)

  CIOINARU [anonim]

  (continuarea intrebarii de mai sus)
  Asa cum sunt formulate art 54 si 55 din proiectul de metodologie in situatia descrisa mai sus se pare ca nu pot beneficia de titularizarea cu art 253 si atunci ma intreb era mai corect sa-mi completez catedra in baza notei din 2011?credeam ca daca am fost din nou la concurs in 2012 ar trebui sa fie un avantaj nu o piedica cum se pare ca este(atunci ar fi scris repartitie in baza notei 2011 nu in baza notei 2012 si nu ar fi fost o problema).
  Cu toata sinceritatea nu mi se pare corect ,postul pe care sunt este viabil si rezultatele mele la concurs atat in 2011 cat si in 2012 au fost printre cele mai bune.
 • Repartitie titularizare (Marţi, 1 ianuarie 2013, 19:59)

  Ana [anonim]

  Domnule ministru,
  Vi se pare corect ca eu, cu nota 9,40 sa nu ma pot titulariza si sa se titularizeze cineva cu nota 7 ? N-ar fi corect ca la nivelul judetului titularizarea se se faca si in functie de medie si nu numai in functie de optiunea pentru un post sau altul, optiune manifestata inaintea aflarii rezultatelor?
 • Titularizare pe post, pretransfer si transfer (Marţi, 1 ianuarie 2013, 20:22)

  Emil [anonim]

  Dupa parerea mea, cea mai corecta ar fi titularizarea pe scoala.Cind titularul ar dori sa plece in alta parte, sa fie nevoit sa dea alt examen. Sa se termine cu atitea transferuri, pretransferuri etc.care nu fac altceva decit sa ingradeasca accesul in sistem a cadrelor tinere care au note mari dar nu au posturi, posturile titularizabile fiind luate la transfer, pretransfer... Sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cind nu mai ai post, exista obligatia ca Inspectoratul sa-ti dea un alt post . Numai in invatamint este o asemenea anomalie. Daca ti s-a desfiintat postul, dai un examen pentru un alt post, daca doresti un alt post, dai examen pentru un alt post. Cel mai corect si cred ca cea mai buna modalitate de selectare a cadrelor.
 • probleme diverse (Miercuri, 2 ianuarie 2013, 15:45)

  Elena [anonim]

  1.Cand si cum veti rezolva situatia absolventilor Spiru Haret 2009 ID care e o problema care trebuia demult solutionata de predecesorii dumneavoastra deoarece suntem retrogradati sau in pericol de a ne pierde locul de munca?
  2. Cand veti elibera atestatele de echivalare a competetentelor profesionale pentru invatatori pentru functia de profesor pentru invatamantul primar? De ce nu se respecta calendarul stabilit initial?
  3. Cum veti proceda cu clasa pregatitoare? Cand veti lua o decizie in acest sens? Va adresez aceasta intrebare atat din postura de parinte a unui copil care va implini anul acesta 6 ani, cat si din cea de invatatoare care la anul voi prelua clasa pregatitoare sau clasa I, cine stie?
 • Restrangere activitate (Miercuri, 2 ianuarie 2013, 21:45)

  Adriana [anonim]

  Sunt profesor de matematica titular din 1990 conform HG 487-1990 in mediul rural si locuiesc in mediul urban . In acest an am reducere de activitate. In ce conditii pot sa primesc un post in mediul urban .
 • echivalare studii (Joi, 3 ianuarie 2013, 8:40)

  invatator [anonim]

  Cand vom primi certificatele de echivalare a studiilor cf Ordinului 5484? Ar fi trebuit sa intram in posesia lui incepand cu 1 noiembrie 2012 dar pana la aceasta data nu cunoastem nici macar rezultatele echivalarilor.
 • Nedreptati in inv. preuniversitar (Joi, 3 ianuarie 2013, 10:53)

  Caty [anonim]

  De ce au fost echivalate gradele didactice obtinute ca invatator , dupa ce acestia au absolvit apoi la inghesuiala facultati de doi bani , mai ales particulare si au devenit profesori . Stiu ca interes a avut pe timpul securistului Funeriu acea invatatoare numita Badea , dar nu este drept . Acesti oameni trebuie sa fie obligati , sa sustina inspectii si sa dea def. si grade la nivelul cerut dupa absolvirea unei facultati , apoi sa fie la acelasi nivel cu ceilalti . Macar in privinta ocuparii unor posturi sa se faca dreptate .
 • spiru haret 2009 (Joi, 3 ianuarie 2013, 12:57)

  jung xi [anonim]

  Domnule ministru,
  Va rog respectuos sa clarificati problema diplomelor Spiru Haret 2009. Predecesorii dvs. si-au batut joc de noi destul. Multumim.
 • titularizare (Joi, 3 ianuarie 2013, 14:23)

  mar [anonim]

  De vreo cativa ani (aprox. 4 ani) la examenul de titularizare au avut loc tot felul de schimbari, de altfel la toate examenele din tara aceasta. Intr-un an s-a sustinut ex. la nivel judetean,in urmatorul nu s-a mai sustinut la nivel judetean ci la nivel national, apoi in ultimul an , 2012,cu doar o saptamana inainte s-au publicat niste modele de subiecte care ,la unele discipline, aveau un cu totul alt format, si modaliatea de repartizare a cadrelor didactice e diferita de la in isj la altul, probabil din cauza ca legile de pe la noi sunt interpretabile, in sensul ca la un isj s-au repartizat candidatii in ordine descrescatoare toti candidatii din ultimii 3 ani, la un alt isj in acelasi an s-au repartizat mai intai candidatii din 2012, apoi din 2011, apoi din 2010,eu una nu mai inteleg nimic.ceea ce eu si nu numai eu dorim este sa stim si noi din timp ce facem ; ne transferam, nu ne transferam, care e ordinea de repartizare, daca se mai dau modele de subiecte sa fie publicate din timp, si multe altele cum e si controversata lege 253 , si care e modalitatea exacta de vacanta un loc pe 4 ani ,pentru ca in foarte multe cazuri intr-un an locul e scos pe 4 ani si in urmatorul nu mai e scos pe 4 ani nici mancar pe 3 ci direct pe 1 an , iar un al 3 lea an iar e scos pe 4 ani, probabil din cauza ca in primul an nu a fost ocupat de cineva care trebuia , ma rog. daca vreti va si trimit exemplele unde s-au intamplat astfel de vacantari.mai pe scurt multi dintre noi am vrea sa stim mai din timp , cum se vor desfasura lucrurile din timp.si inca ceva pentru cadrele didactice calificate care se afla deja in sistem, ar trebui infiintate niste cursuri de recalificare pe alte discipline,deoarece unele cadre didactice calificate ar putea falicita mult mai usor educatia pe alte discipline,decat niste persoane care care nu au nici un fel de pregatire si apoi cursurile de perfectionare care se tot fac prin scoli au toate acelasi format: TIC,s.a.m.d., au devenit commune ,plictisitoare,ia
 • invatamant (Joi, 3 ianuarie 2013, 15:26)

  APOSTOL sOLOMON LILIANA [anonim]

  Sunt absolventa a Universitatii Spiru HARET,facultatea de Administratie publica ,promotia 2009 ,forma invatamant Id, lucrez ca functionar public la primarie si faptul ca nu imi primesc diploma de absolvire imi creeaza multe probleme.Va rog daca sta in puterea dumneavoastra de decizie rezolvati si acesta situatie ,nu este corect ca acesta promtie s-au pregatit in aceleasi conditii cu ceilalti studenti,am dat aceleasi examene ,am luat examenul de licenta in aceleasi condiiti si in acelas mod ca cei din anii 2010-2012,ei au primit diploma noi nu.
 • Clasa 0 sau clasa pregatitoare (Vineri, 4 ianuarie 2013, 18:37)

  COSTACHE MIHAELA [anonim]

  Domnule Ministru,
  Din răspunsurile postate de dvs. pe acest subiect , am înțeles că în cursul lunii ianuarie 2013 vom avea un răspuns referitor la clasa 0, în urma unui audit ce se desfășoară pe această tema, de aceea vă rog , în deciziile pe care le veți adopta să aveți în vedere și faptul că la nivelul școlilor programul de activitate al claselor pregătitoare este până la ora 12.00, în rare situații existând condiții pentru desfășurarea programului ,,after school,,, iar pe perioada vacanțelor școlare nu există posibilitatea desfășurării în continuare a programului cum este în grădinițe.
 • Absolventi Spiru Haret (Vineri, 4 ianuarie 2013, 19:37)

  Popescu Gabriel [anonim]

  Cand veti rezolva problema absolventilor Spiru Haret promotia 2009 ( si nu numai ) ? S-au castigat sute de procese in instanta..Sute de absolventi si-au obtinut diploma in instanta...De ce nu dati diplomele ? Toti trebuie sa dam ministerul in judecata, pentru a ne obtine diploma ?
  Am dat licenta cu cei de la zi, in aceleasi conditii..Eu nu am avut tata si a trebuit sa muncesc din greu si sa invat pentru a-mi lua licenta..
  Am incredere ca dumneavoastra veti solutiona aceasta problema !
 • Din nou USH (Vineri, 4 ianuarie 2013, 20:54)

  Simion Claudiu [anonim]

  Sunt multi invatatori care au absolvit o facultate din cadrul USH, ca alternativa la cursurile temetice, cu credite putine si pe bani grei. Nu inteleg de ce trebuie sa actionam universitatea in judecata pentru a ne elibera diplomele de licenta, nu inteleg de ce promotia 2009 a fost vitregita de dreptul de a primi diploma de licenta la un an de la absolvire. In contractul de studii, nu se prevedea ca trebuie sa apelam la instanta. Universitatea arata cu degetul spre minister si clasa politica si ni se spune de fiecare data ca "nu este vina noastra si nici a voastra, a absolventilor". In 2006, data inscrierii la USH, totul era in regula si nu se punea problema acreditarii formelor de invatamant, mai sunt universitati care au invatamant la distanta. Am fost etichetati in fel si chip, dar eu, dupa 34 de ani in invatamant, nu ma consider "o nulitate" si un produs al "fabricii de diplome", asa cum ne-a jignit d-l Funeriu. Avocatii s-au imbogatit de pe urma absolventilor, de ce tolerati aceasta atitudine fata de noi, cei care lucram in invatamant? Daca punem problema "nulitatilor", pe poarta oricarei universitati au iesit si asemenea licentiati. Va rugam sa rezolvati aceasta situatie penibila in care suntem pusi, noi, absolventii 2009 ai USH-ID. Va multumim!
 • Licentiat Spiru Haret (Vineri, 4 ianuarie 2013, 22:21)

  Delia [anonim]

  Domnule ministru, ce masuri veti lua in legatura cu situatia eliberarii diplomelor, licentiatilor Spiru Haret, 2009? Legislatia la care ne raportam:
  - Legea nr. 443/05.07.2002 privind înfiinţarea Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti:
  Art. 3. - După intrarea în vigoare a prezentei legi în structura Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti vor intra şi facultăţile, colegiile şi specializările, altele decât cele menţionate la art. 2, acreditate sau autorizate provizoriu prin hotărâre a Guvernului, conform legii.
  - Legea invatamantului:
  Art. 60. - (1) Activitatea didactica se poate organiza in urmatoarele forme: de zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta. Formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi.
  - O.M.E.C. 3404/07.03.2006, privind criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii in ciclul de studii universitare de licenta pentru anul 2006-2007
  - H.G. 1175/06.09.2006, privind organizarea studiilor universitare de licenta si aprobarea listei domeniilor si specializărilor din cadrul acestor,
  ne dovedeste lipsa de profesionalism a predecesorilor dvs., incalcarea legii, precum si macularea gratuita a imaginii noastre. Este incredibil ca diplomele sa fie obtinute prin instanta. Desi pe calea instantei, speta a fost transata pe fond in mod unitar in zecile de cauze solutionate, de ce se amana luarea unei decizii care sa nu mai implice, inutil, ministerul in procese care au, in final, aceeasi sentinta.Cand vom evalua, selecta si recruta, doar pe baza competentelor si rezultatelor, nu pe diplome, adeverinte, dosare, portofolii, etc.? Va multumim si avem incredere in acest suflu revigorant in minister.
 • gradatii de merit (Vineri, 4 ianuarie 2013, 22:33)

  ion ion [anonim]

  Stiti oare,domnule ministru, cine sunt majoritatea celor care obtin gradatiile de merit?Stiti oare ca aceleasi "hartii" se gasesc in sute de dosare de gradatie,acestea fiind falsificate prin scanare?E cazul sa se revina la salariile de merit ca si alte cadre didactice din scoli sa reuseasca sa obtina un mic premiul pentru munca depusa,nu doar cei abonati de 10-15 ani la gradatiile de merit, nu doar directorii,inspectorii si liderii de sindicat care nici macar nu-si desfasoara activitatea la catedra!Daca s-ar face verificari in dosarele cu pricina.sunt convins ca ati aduce multi bani la bugetul ministerului! e inacceptabil ca profesori care nu au cine stie ce rezultate cu elevii sa fure ministerul in asa hal! asadar, succes si spor,domnule ministru!
 • Un baiat de baiat! (Duminică, 6 ianuarie 2013, 23:09)

  Marius [anonim]

  O concluzie: "baiatul" a dat buzna la Hotnews crezand ca este la sedinta PSD. Cand a vazut intrebarile, mai ales cea referitoare la teza sa a dat bir cu fugitii. Cred ca putem numi fara sa gresim acest guvern ca fiind niste "vanghelisti" cu pretentii de Oxford! Romania inca 4 ani va merge indarat.
 • Disfiintarea (Luni, 7 ianuarie 2013, 10:24)

  Gigi PORTOCALA [anonim]

  Sa fiu in locul ministrului, mai precis cum spunea cineva sef de pre-universitar asi disfiinta gradele 1 si 2, precum si nu asi accepta titlul de dr. in acest invatamânt

  Nu discut cum au fost luate ci numai prin prizma calitatii prestatiei nu aduce nimic de valabil.

  Propun acestui domn sef numai forma de *atestare* pe post (nu titularizarea) dupa 2 ani de stagiatura in sistem coach.

  Asa se practica in lumea buna, cei atestati sunt in baza de date a inspectoratelor scolare si utilizati fie ca titulari, suplinitori sau ramplasanti.

  Caracterizarile profesionale anuale determina continuarea in activitate, retributia realizându-se dupa vechime.

  Gradele si doctoratele nu servesc la nimic in invatamantul pre universitar.

  Ma veti intreba ce vom face cu acesti gradati, ii lasam in pace pana la pensionare si gata.

  Spuneti-mi ce aduce un doctorat care preda chimia la clasa IX de plus ca un suplinitor care a terminat stagiul si este atestat ?
  NIMIC, deci grabiti-va domnule sef cu disfiintarea acestor grade si titluri pufoase doctor, master care de altel sunt cumparate.
 • TITULARIZARE (Luni, 7 ianuarie 2013, 12:34)

  paolalaan [utilizator]

  Va rog sa ne spuneti cum se va desfasura examenul de titularizare in acest an?Vrem sa stim si dupa ce programa sa invatam si daca desfasurarea va fi asemanatoare cu cea de anul trecut .Vrem sa stim daca se va da doar din Didactica specialitatii sau din toata materia ,va rugam sa clarificati acest lucru.

  A doua intrebare ,daca o persoana fara definitivat a obtinut cel mai are punctaj la concursul de anul trecut ,si a fost incadrata pe perioada determinata ,va intreb daca postul respectiv va mai fi scos la concurs sau nu ,din moment ce persoana care l-a ocupat nu s-a putut titulariza neavand definitivatul
 • diplome spiru haret (Luni, 7 ianuarie 2013, 13:15)

  MIHAELA [anonim]

  Domnule Ministru,
  Am terminat Facultatea Spiru Haret in 2009, si de atunci nu am primit diplomele , de ce nu se stabileste odata ce trebuie sa facem pentru a intra in posesia acestora , la un moment dat d-na Ecaterina Andronescu a zis sa dam licenta la o alta facultate de stat foarte bine, de ce nu se stabileste odata pentru totdeauna ce examene mai avem de sustinut pentru a intra in posesia acestor diplome care ne sunt necesare la locurile de munca , d-na Andronescu atunci cand a fost intrebata a zimbit si a spus ca nu sunt facultatile acreditate dar daca nu am stiut despre aceste acreditari , acum chiar nu se mai poate face nimic?
 • Invatamantul tehnic (Marţi, 8 ianuarie 2013, 13:05)

  Rauta Angela [anonim]

  Este corect ca ,unele licee, doar pentru anumite interese sa se transforme in licee teoretice ?
 • DEFINITIVAT 2013 (Joi, 10 ianuarie 2013, 1:32)

  Mirabela [anonim]

  V-as ruga sa reflectati asupra mediei de promovare a definitivatului ,nota 8, impusa cu foarte putin timp in urma ,avand in vedere ca in 2012 s-a impus nota 7 plecand de la 6 ,cu doi ani in urma.Ar trebui sa ne asteptam la o crestere anuala cu un punct ?!! Cel putin daca nu se revine la formula veche macar sa se calculeze media intre nota de la examen si cea de la inspectii ,la fel cum se procedeaza la examenul de titularizare !!! De ce media de promovare a examenului de definitivat este mai mare decat cea de la examenul pentru gradul 2 ?? Definitivatul este sustinut de un debutant cu o vechime de 1 sau 2 ani , in functie de legile aparute anual , pe cand la gradul 2 profesorul are mult mai multa experienta la catedra !!! Cred ca ar trebui sa stea lucrurile cel putin invers !!! Va multumesc !!!
 • DE CE 8 LA DEFINITIVAT 2013 ??!!! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:48)

  mirabela [anonim]

  DE CE NOTA DE PROMOVARE A EXAMENULUI DE DEFINITIVAT ESTE 8 IN COMPARATIE CU CEA DE LA GRADUL AL DOILEA: 7 IN CONDITIILE IN CARE IN URMA CU DOI ANI SE PROMOVA CU NOTA 6 DEFINITIVATUL??? POATE UN DEBUTANT SA FIE MAI BINE PREGATIT DECAT UN CADRU CU VECHIME ???!!! DE CE NU SE CALCULEAZA MEDIA INTRE NOTA DE LA INSPECTII SI CEA DE LA EXAMENUL SCRIS CA SI IN CAZUL EXAMENULUI DE TITULARIZARE??!! DE CE CRESTE ANUAL CU CATE UN PUNCT NOTA DE PROMOVARE LA ACEST EXAMEN ( IN URMA CU 2 ANI :6, ANUL TRECUT CRESCUSE LA 7 IAR IN PREZENT:8 )??!!!
 • modificarea metodologiei miscarii personalului did (Miercuri, 30 ianuarie 2013, 12:40)

  Dolha [anonim]

  Domnule ministru ma intreb de ce nu intra in metodologie la art253 din LEN1/2011 si cei care au dat examen in 2012 pentru titularizare si au obtinut note peste 7 atat la inspectia speciala si la examenul scris!va rog sa-mi dati un raspuns!
  Multumesc!
 • alexmaryo26@yahoo.com (Miercuri, 13 februarie 2013, 21:42)

  alexandru maryo [anonim]

  Domnule ministru,cum puteti afirma ca se vor introduce patru ore de educatie fizica,pe cand la ciclul primar din scoala in care invat eu ,d-na director anunta ca de la anul vom face educatie fizica cu d-na invatatoare,adica vom face tot matematica si romana. VA MULTUMESC !
 • absolvent spiru haret (Vineri, 15 februarie 2013, 13:42)

  iftimie [anonim]

  Domnule ministru . Sunt absolvent spiru haret 2008 Am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila privind recunoasterea diplomei si incadrarea mea ca profesor calificat dar in schimb nu pot participa la concursul de definitivat si titularizare .Este de neacceptat ca doua institutii sa nu reuseasca sa lamureasca situatia absloventilor care au o diploma in mana dar nerecunoscuta
 • SNSPA- continuare (Joi, 21 februarie 2013, 13:21)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua. Domnule ministru, problema mea este urmatoarea: am fost studenta la SNSPA, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, specializarea Comunicare si Relatii Publice in anul 2010-2011, la taxa. Intrucat am intrat la o alta facultate, nu am mai terminat-o si am decis sa renunt la ea in anul II. Primul an l-am incheiat si acum imi pare rau ca nu am mai continuat-o. Doamnele de la secretariat mi-au spus ca nu pot sa reincep din anul II si ca va trebui sa repet primul an, desi eu l-am terminat si mi-am platit si taxa la timp. Nu inteleg de ce nu mi se poat echivala examenele din primul an si sunt nevoita sa le repet. Marturisesc ca m-au pus sa fac o cerere si sa imi retrag dosarul, "ca asa ar fi mai bine pentru mine". Dumneavoastra ce spuneti? Este corect ceea ce se intampla? Multumiri anticipate pentru raspuns! Andreea
 • recunoasterea diplomelor USH (Vineri, 1 martie 2013, 17:46)

  Andras Hajdu [anonim]

  Ma numesc Andras Hajdu, intre anii 2005-2008 am terminat Facultatea de sociologie-psihologie din cadrul Universitatii Spiru Haret la invatamant ID, unde am obtinut diploma de licenta. Dupa cate stiu, diplomele sunt tratate individual in functie de specialitatea/ programul de studiu si forma de invatamant absolvita raportat la continutul hotararii de guvern in vigoare la momentul inceperii anului I de studiu. In HG nr. 916 din 11 august 2005 nu este specificat ca Universitatea Spiru Haret nu are acreditare la facultatea respective. In acest act legislative nu e vorba de forme de invatamant zi, Id, etc.
  Am diploma in mana, intrebarea mea este> este recunoscuta de Ministerul Educatiei sau nu?
  Multumesc anticipat!
  Cu stima, Hajdu Andras
 • neregulile scoli dranic (Vineri, 8 martie 2013, 12:28)

  ionut [anonim]

  Buna ziua sunt un cetatean care respecta invatamantul dar va rog sa ma credeti ca in scoala Dranic , jud. Dolj nu se pot gasi mai nulte nereguli .Sa reabilitat scoala iar toate materialele sau mutat fiecare pe unde au apucat camin cultural,scoala Padea, gradinita etc, ba mai nult condicile si cu cataloagele le au pierdut din carute unele dintre acestea le-au gasit uni cetateni dintre care fosti profesori pensionari care le pastreaza si acum.Nu au inventariatul facut din 2003 au ,, mancat,, bani pe lemne ,pe unele lucruri care nu au fost aduse in scoala ,a disparut mobilier , biblioteca nu mai are toate cartile deoarece este data secretarului scoloii,avand profesor de romana cu cursuri de bibliotecar, cornu bsi laptele dat de guvern il distribuie contabilul si directorul scoli ne avand analizele facute ba mai mult secretara isi ia si acasa mancand in statia de autobuz.Azi 8 martie nu sau facut ore sa facut banchet toti copii au luat de la magazin ce ii trimitea doamnele ,gradinita din Dranic la 9 ,30 au plecat acasa nu se mai poate o debandada totala femeia de serviciu din scoala dranic este certata si jicnita daca ii ia pe copii sa intre la ore sa nu maib stea pe holuri.Domnul primar le-a pus si camere de filmat dar ele sterg si lasa ce isi doresc.Azi am auzit cum au sunt parinti la inspectoratul Dolj dar nu sa sesiat nimen fiinca d-mnele au pile acolo asa cum se lauda ca deasta au dat. Va multumesc si sper sa rezolvati .Cu toate ca sunt mult ma mari probleme acolo dar nu are cine sa va spuna.
 • Buna seara! (Joi, 21 martie 2013, 22:29)

  ioana pop [anonim]

  Domnule Ministru,credeti ca este corect faptul ca directorii din inv.preuniversitar vor ramane in functia de conducere odata iesiti la pensie?Ai impresia ca au prins radacini si nu se mai lasa dusi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by