Serviciul Roman de Informatii a sarbatorit Ziua Luptatorului Antiterorist in cadrul unor evenimente organizate in zilele de 20 si 21 decembrie. In cadrul evenimentelor a fost prezentat si filmul documentar "The Force of Intelligence", realizat de o casa de productie independenta pentru SRI, se arata intr-un comunicat al Serviciului Roman de Informatii. Documentarul de 15 minute vorbeste despre istoria SRI si activitatea de combatere a terorismului a agentilor SRI din ultimii 22 de ani.

Inaugurarea Monumentului Luptatorului Antiterorist Foto: SRI

Ziua de joi a fost dedicata comemorarii eroilor care si-au pierdut viata in misiuni antiteroriste. Cu aceasta ocazie a fost dezvelit Monumentul Luptatorului Antiterorist, amplasat pe bulevardul Vasile Milea, pe locul unde in decembrie 1989 au murit sapte luptatori antiteroristi.

Vineri a fost organizat la sediul Serviciului Roman de Informatii un eveniment dedicat omagierii activitatii pe profil antiterorist a SRI si institutiilor din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului.

In cadrul evenimentului a avut loc lansarea emisiunii filatelice "Evenimente militare - Ziua Luptatorului Antiterorist", realizata de Romfilatelia in parteneriat cu SRI si a fost prezentat volumul "Ceea ce n-am putut spune", al magistratului francez Jean-Louis Bruguiere, prefatat de prim-adjunctul directorului SRI, general maior Florian Coldea. Cartea prezinta o serie de momente memorabile din istoria recenta a confruntarilor in intelligence si in justitie cu unii dintre cei mai temuti teroristi.

La finalul festivitatii a fost proiectat documentarul despre activitatea de combaterea a terorismului a institutiilor romane in contextul in care, potrivit directorului SRI George Maior, terorismul este considerat o amenitare in crestere, Romania nefiind scutita de riscul unui astfel de atac.

Documentarul vorbeste de modul de operare al SRI si trece in revista cateva dintre pericolele teroriste prevenite de agentii SRI, precum un complot de asasinare a ambasadorului indian in Bucuresti (august 1991) si un atentat cu masina capcana pe strazile Timisoare (iunie 2006).

Filmul este dedicat familiilor eroilor care si-au pierdut viata in misiuni antiteroriste.

Urmareste documentarul pe site-ul SRI.