Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), sustine, intr-un comunicat transmis Mediafax, ca nu a fost colaborator si nu a dat niciun fel de note informative la Securitate. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit, printr-o decizie luata in 6 noiembrie si facuta publica vineri, ca Andrei Marga, fost ministru de Externe si actual sef al ICR, nu a fost colaborator al Securitatii, desi acesta a furnizat informatii sub numele de cod Horia, fara a exista insa un angajament al acestuia.

Andrei MargaFoto: Agerpres

Fostul ministru precizeaza ca a aflat de pe site-uri ca Revista 22 publica o "stire" in care se spune ca el a dat note informative in 1977-1978, fara a fi colaborator al fostei Securitati.

"Sunt nevoit sa amintesc, din nou, ca am fost ministru in patru guverne, iar vreme de nouasprezece ani am condus Universitatea 'Babes-Bolyai'. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat si recent. Nu s-a gasit nimic compromitator", afirma Marga in comunicatul de presa.

Marga sustine ca este victima unei modilizari pentru defaimarea numelui sau, "declansata, cum se stie, de un consilier prezidential". "La aceasta campanie s-au atasat tot felul de tismaneni, paladini etc., care bat campii cu dezinvoltura. In aceasta toamna, campania a continuat in legatura cu preluarea ICR si actiunile mele de demantelare a unei feude. Neputand sa se atace ceea ce am facut dupa 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educatiei nationale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat si se inventeaza, dupa maxima 'murdareste ca tot ramane ceva'", declarat Andrei Marga.

"Spun inca o data - cu acest prilej, spun pentru ultima oara - ca nu am fost colaborator si nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut sa o fac. In spatele intregii campanii sunt falsificari si manipulari de care nu am timp sa ma ocup, chiar daca ele vor sa atinga diversele mele conexiuni internationale. Sa speram ca si justitia noastra va putea fi, intr-o buna zi, de sine statatoare si va face lumina in astfel de situatii", mai afirma Andrei Marga.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca Andrei Marga nu a fost colaboraror al Securitatii, desi acesta a dat mai multe note informative olografe semnate cu numele de cod "Horia", scrie Revista 22.

Potrivit deciziei CNSAS, Marga a fost verificat in calitatea sa de ministrul de Externe deoarece au aparut date noi care "nu fusesera procesate" in momentul in care obtinuse anterioara decizie.

Astfel, Marga a fost racolat de Securitate in 1977, primind numele de cod "HORIA", iar in intervalul 1977-1978 a redactat olograf mai multe note informative, dar nu a avut un angajament scris.

Potrivit deciziei CNSAS, "Horia" relata in amanunt despre vizitele pe care le faceau in Romania diversi cetateni straini.

Dupa ce prezinta o serie de note care au sursele HOREA, HORIA si MURESAN, CNSAS constata: "Elementele de mai sus nu se circumsciu prevederilor art 2 lit a si b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si desconspirarea Securitatii (...) domnului Andrei Marga (...) nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii".