Comisia Europeana aproba cererea Spaniei de a prelungi restrictiile pentru muncitorii romani pana la sfarsitul anului 2013
"Aceste restrictii nu pot fi mentinute dupa sfarsitul anului 2013, intrucat restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari trebuie anulate in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014", precizeaza Comisia.
Decizia Comisiei se bazeaza pe o clauza specifica de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei incheiat in 2005 si care permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in caz de perturbari grave ale pietei fortei de munca din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.
Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 Comisia a autorizat Spania sa restrictioneze temporar libera circulatie a lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012.
"De la jumatatea anului 2011, cand au fost reintroduse restrictiile privind accesul lucratorilor romani la piata fortei de munca, situatia economica si cea a pietei fortei de munca din Spania s-a inrautatit si mai mult. Am ferma convingere ca libera circulatie a muncitorilor trebuie promovata si ca restrictiile impuse acesteia nu rezolva problema ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, piata fortei de munca din Spania a fost foarte grav afectata de criza si, prin urmare, Comisia a fost de acord cu aceasta masura temporara", a declarat Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, citat in acest comunicat.
Spania detine recordul in ceea ce priveste atat rata somajului in general (26,2%, fata de 22,7% cu un an in urma), cat si somajul in randul tinerilor (55,9%) (cifre din octombrie 2012). La nivelul UE, rata medie a somajului este de 10,7%, iar in randul tinerilor, de 23,4%. Deoarece toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale somajului, perturbarile de pe piata fortei de munca nu sunt limitate la o anumita regiune.
In prezent, in Spania locuiesc 913.000 de romani (septembrie 2012), ceea ce reprezinta 17% din populatia de origine straina din Spania si indica o crestere anuala de 12.000, potrivit sursei citate. In conformitate cu Sondajul privind forta de munca in UE, rata somajului in randul romanilor din Spania este foarte ridicata, afectand 36,4% din populatia activa din punct de vedere economic, in comparatie cu 23,3% in cazul cetatenilor spanioli.
Comisia urmeaza sa notifice aceasta decizie Consiliului de ministri al UE. Statele membre au la dispozitie doua saptamani pentru a solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia Comisiei.
Restrictionarea accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013 se aplica in toate sectoarele si regiunile, dar nu-i afecteaza pe romanii care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011.
Lucratorii din Romania se bucura in prezent de toate drepturile legate de libera circulatie in 16 state membre (Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia). Nu se aplica restrictii intre Romania si Bulgaria.
Dintre celelalte 9 state membre (Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Austria si Regatul Unit), unele au simplificat conditiile sau procedurile de acces la piata fortei de munca, in comparatie cu conditiile si procedurile aplicate inaintea aderarii.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
in romania toti imbogatitii pe care i-ati votat s-au imbogatit din "contractele" cu statul. nici unul nu a fost in stare sa se afirme pe piata libera in conditii de concurenta cu producatorii din alte tari.
oricum asta e doar inceputul.... o sa inceapa si alte state occidentale sa restrictioneze pina la anulare accesul lucratorilor romani la piata muncii din occident di sdtas dr vs inimpla din doua motive:
disicultatile lor porprii cu ocuparea fortei de munca si imaginea "minunata" pferita de ceea ce ati votat la care se adauga si confuzia roman = rrom.
acum sa mergeti la Felix si la penalii pe care i-ati
vo(mi)tat sa va dea de lucru si sa va dea bani din creditele cu care isi burdusesc conturile, credite pe care copiii vostri le vor plati.
ce-ar fi sa mearga rromanii aia covirshitori la alegeri, la munca la taica Putin... ? pt. ca Felix nu are job-uri destule. cica au rusii, niste job-uri faine in Siberia... pe ruble... se vor intoarce covirshitorii la alegeri, de acolo, cu sacii plini si in felul asta isi vor aduce contributia decisiva la crearea imensul lac de acumulare cu lapte si miere promis de USL...
noi romanii suntem cei mai tari. si nu de azi de ieri. noi in toata istoria noastra i-am invins pe toti si nici un popor n-a fost mai eroic si mai viteaz.. noi nu doar ca suntem cei mai harnici si mai frumosi dar am fost tot timpul asa.
a, ai uitat ceva: astia din UE sunt si spalati pe creier ... toti. mai putin noi.
si ce daca ? noua ne da ponta de toate. n-avem nevoie de europa.
Mai degraba te intelegi si asimilezi crestini ortodocsi decat musulmani.
Fiecare pasare pe limba ei piere...