Cresterea si consolidarea profilului Romaniei in Uniunea Europeana si NATO, precum si adancirea parteneriatului strategic cu SUA, se numara printre prioritatile Guvernului Ponta in domeniul politicii externe, potrivit Programului de guvernare 2013-2016. Cu Rusia, se va urmari "o noua dinamica a relatiilor politice, pe coordonatele pozitive deja stabilite in colaborarea economica" si "se vor continua demersurile (...) privind solutionarea problemelor izvorand din istoria comuna, inclusiv Tezaurul Romaniei".

Alte obiective mentionate vizeaza sustinerea procesului de integrare europeana a Republicii Moldova, apararea drepturilor minoritatilor romanesti din afara granitelor, consolidarea celorlalte parteneriate strategice incheiate in ultimii ani si promovarea altora noi, diplomatia economica, precum si asigurarea la standarde europene a serviciilor consulare.

"Castigarea detasata a alegerilor parlamentare de catre o alianta politica in care se regasesc exponentii curentelor ideologice aflate in plina revenire la nivel european si conturarea celei mai largi sustineri parlamentare, pentru cel mai stabil guvern din ultimul deceniu, creeaza premise favorabile creionarii si promovarii celei mai solide si ambitioase constructii de politica externa romaneasca, dupa aderarea la NATO si integrarea in UE. (...) Diplomatia romana va urmari, ca scop esential al politicii externe a Romaniei, ridicarea si consolidarea profilului international al tarii. Consolidarea rolului si substantializarea contributiei Romaniei de membru al familiei europene, precum si adancirea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI cu SUA vor fi dimensiuni definitorii ale viziunii noastre de politica externa", se arata in Programul de guvernare al USL.

"Totodata, actiunea diplomatica a Romaniei trebuie sa valorifice calitatea de stat la frontiera externa a UE si NATO, cu constientizarea avantajelor si dezavantajelor pe care aceasta functie geopolitica le presupune. (...) Investit cu noi atributii si responsabilitati, MAE are capacitatea sa devina nodul central al unei retele cu geometrie variabila de promovare a marilor proiecte de politica externa, care nu se mai rezuma doar la actiuni diplomatice, ci presupune un efort continuu de coordonare si angajare interinstitutionala, cu descarcare multianuala pe diferite spatii geografice si in domenii care nu sunt aparent conexe diplomatiei", e mai arata in document.

Dintre obiectivele Guvernului in ceea ce priveste politica externa a Romaniei:

1. Creşterea şi consolidarea profilului şi rolului României în cadrul UE, în condiţiile create de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

2. Creşterea profilului şi rolului României în cadrul NATO, în contextul efortului continuu al Alianţei de adaptare la noul context internaţional.

3. Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă dimensiunea transatlantică a politicii externe româneşti şi este cel mai important parteneriat de anvergură globală al României.

4. Continuarea procesului de consolidare durabilă a relaţiei bilaterale cu Republica Moldova.

5. Fructificarea parteneriatelor României în plan bilateral şi multilateral, precum şi a altor relaţii de importanţă strategica.

6. Intensificarea implicării pozitive şi active a României, atât în plan bilateral, dar şi prin proiecte cu vocaţie europeană şi regională, în Balcanii de Vest (prin susţinerea, în cadrul UE şi prin expertiză acordată în plan bilateral, a perspectivei europene a statelor din această regiune) şi cu precădere în Vecinătatea Estică – zona extinsă a Mării Negre, în Caucazul de sud şi Asia Centrală.

7. Valorizarea la maximum a relaţiilor cu ceilalţi vecini direcţi ai României - Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina

8. În raport cu statele Caucazului de Sud şi Asia Centrală, România va urmări menţinerea şi consolidarea cursului ascendent în dialogul politic al României în regiune.

9. O prioritate pentru politica externă a României va fi dezvoltarea relaţiilor tradiţionale cu puterile emergente din Asia, America Latină şi Africa.

10. Se va urmări o nouă dinamică a relaţiilor politice cu Federaţia Rusă, pe coordonatele pozitive deja stabilite în colaborarea economică, prin identificarea de puncte de convergenţă, pe baza cărora să fie dezvoltat un dialog transparent.

11. Recalibrarea/întărirea dimensiunii economice a politicii externe româneşti – atât prin susţinerea expansiunii firmelor româneşti, dar şi pentru atragerea de investiţii în România.

12. Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare va rămâne o dimensiune prioritară a acţiunii diplomatice, urmărindu-se consolidarea şi dezvoltarea obiectivelor stabilite prin planul anual în domeniu.

13. Promovarea şi apărarea intereselor şi identităţii românilor din afara graniţelor.

14. Îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare prestate în favoarea cetăţenilor români din străinătate, cât şi manifestarea unei atitudini constante în acţiunile de sprijin consular oferit cetăţenilor români aflaţi temporar sau permanent în străinătate.

15. Va fi dezvoltat un instrument nou de promovare a diversităţii reperelor româneşti aflate în spaţiul european, prin intermediul căruia vor fi prezentate monumente de arhitectură, opere artistice realizate de plasticieni români, aflate în diverse spaţii publice şi muzee din Europa, precum şi alte locuri care amintesc de România. Acest inventar simbolic este menit să pună în valoare contribuţia bogată pe care poporul român a adus-o de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii şi civilizaţiei europene.

16. Asigurarea unei prezenţe de substanţă în cadrul diferitelor structuri internaţionale şi promovarea rolului esenţial al multilateralismului în asigurarea stabilităţii, dezvoltării şi cooperării în plan global şi regional.

17. Elaborarea, prin efort interinstituţional, a unei strategii naţionale de diplomaţie publică şi culturală (pe termen lung şi mediu) şi a unor direcţii strategice de acţiune pentru modificarea percepţiei României în străinătate (pe termen scurt şi mediu).

Vezi in document (pag. 52-70) directiile de actiune propuse de Guvern pentru atingerea acestor obiective.