Invatatoarea de la Scoala 114 din Sectorul 5 care a lipit banda adeziva pe gura unui copil cu dizabilitati si-a dat demisia, a anuntat, joi, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), citat de Mediafax.

"Ca urmare a sesizarii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) privind existenta unor situatii de discriminare si abuz la adresa unui elev cu dizabilitati de la Scoala Gimnaziala nr. 114, sector 5, conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a constituit, in regim de urgenta, o comisie de cercetare", a mai aratat ISMB, intr-un comunicat.

Reprezentantii ISMB spun ca, in urma controlului si a discutiilor avute cu invatatoarea reclamata, parintii elevului, profesorul de sprijin si consilierul scolar, s-a constatat ca unele aspecte sesizate de CEDCD se confirma.

"In urma demersurilor intreprinse de ISMB, doamna invatatoare si-a dat demisia din invatamant", a precizat sursa citata.

Prin intermediul aceluiasi comunicat, ISMB multumeste Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati "pentru preocuparea in domeniul promovarii drepturilor copiilor si isi manifesta disponibilitatea in stabilirea unui cadru de colaborare concret si eficient in plan institutional in domeniul apararii dreptului la educatie si demnitate a copiilor".

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat, luni, ISMB cu privire la faptul ca o invatatoare din Capitala loveste in timpul orelor un copil de opt ani cu Sindrom Down si ii lipeste pe gura banda adeziva.

CEDCD a precizat ca a fost sesizat cu privire la faptul ca un baiat de opt ani din Bucuresti, cu Sindrom Down, este supus unei situatii umilitoare si degradante la scoala generala pe care o frecventeaza.

"Mihai este elev in clasa I a unei scoli bucurestene de masa si, in pofida faptului ca are Sindrom Down, dupa ani de efort individual al parintilor, micutul este capabil sa urmeze cursurile unei unitati de invatamant de masa. Inca de la momentul inscrierii la scoala, mama micutului a fost nevoita sa accepte o serie de situatii discriminatorii si umilitoare la adresa fiului ei, fiind mutat de la o clasa la alta din cauza dizabilitatii sale", a aratat CEDCD intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

Reprezentantii CEDCD au precizat ca parintii copilului au aflat recent ca fiul lor este lovit in mod repetat in timpul orelor de clasa peste fata si peste ceafa, dar si ca uneori invatatoarea ii pune banda adeziva la gura.

"Suntem profund revoltati de aceasta situatie abuziva si umilitoare la care este supus un copil cu Sindrom Down intr-o unitate de invatamant din Romania anului 2012. Consideram ca asemenea acte nu numai ca incalca o serie de principii si drepturi fundamentale, dar se inscriu chiar in sfera legii penale, iar ele trebuie sanctionate pe masura. Asemenea situatii nu sunt tolerabile, iar CEDCD va lua masuri in consecinta. Umilirea copiilor cu dizabilitati trebuie sa inceteze sub orice aspect si in orice domeniu al vietii sociale", a declarat Madalina Turza, presedinte CEDCD.