Patru cetateni chinezi au fost declarati indezirabili pe o perioada de 10 ani de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care a admis joi cererea formulata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, ca urmare a solicitarii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, anunta Agerpres.

Potrivit Legii privind regimul strainilor in Romania, declararea ca indezirabil este o masura care se dispune impotriva unui strain, care a desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica, se arata intr-un comunicat al MAI remis, joi, AGERPRES.

Masura dispusa de instanta de judecata este executorie, conform legii, si va fi pusa in aplicare de urgenta de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, potrivit competentelor institutionale. In temeiul prevederilor articolului 97 alin. 3 din OUG nr. 194 /2002, s-a dispus masura luarii in custodie publica a cetatenilor straini in cauza, pana la indepartarea lor de pe teritoriul Romaniei, dar nu mai mult de 18 luni.

In urma cercetarilor DGIPI s-a stabilit ca cetatenii chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupari circumscrise criminalitatii organizate, prezenta acestora pe teritoriul tarii facilitand demersurile pe linia generarii unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct in planul vulnerabilizarii climatului de ordine publica si a mediului de securitate intern.

'Mecanismul financiar ilegal creat de cei patru cetateni chinezi, alcatuit din peste o mie de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului roman, prin operatiuni de export cu marfuri achitizionate 'la negru', inregistrate prin mai multe societati comerciale, in scopul recuperarii taxei pe valoare adaugata, spalare de bani, operatiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegala de fonduri, activitati ce au fost derulate prin implicarea unor terti', se arata in comunicat.

Conform sursei citate, coordonarea activitatilor ilegale la nivelul Municipiului Bucuresti si a altor judete era realizata de catre membrii gruparii, cat si de persoane interpuse, fiecare avand un rol bine determinat si utilizand o gama extrem de diversificata de metode, pentru indeplinirea scopurilor propuse, actiuni care au avut ca efect imediat slabirea increderii si sigurantei civice, prin folosirea unor acte de coruptie, violenta, santaj, reusind sa prejudicieze bugetul consolidat al statului.

'Totodata, modalitatile folosite constau in importul de marfuri produse in China, folosindu-se cu precadere serviciile anumitor comisionari vamali si cointeresarea materiala a organelor de control, cu scopul favorizarii operatiunilor de contrabanda, eludarea taxelor vamale si a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obtinute erau reinvestite, prin alte firme cu actionariat chinez, pentru achizitionarea unor marfuri de pe piata romaneasca. Mai mult, cei patru au fost implicati in activitati de culegere de informatii pe teritoriul Romaniei, in domeniul economic, context ce a favorizat constituirea si consolidarea grupului infractional', precizeaza MAI.