Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) au emis joi dimineata o avertizare cod galben de intensificari ale vantului si ninsori, care vizeaza noua judete din sud-estul tarii. Atentionarea este valabila pana joi seara, ora 20.00.

Cod galben de viscol si ninsori in noua judeteFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Astfel, potrivit meteorologilor, joi, in intervalul 9.30 - 20.00, in Dobrogea, in estul Munteniei si in sudul Moldovei vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale ce vor depasi 60... 70 km/h. In aceste zone va ninge, iar in judetele Ialomita, Braila, Buzau, Vrancea si Galati va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusa.

ANM precizeaza ca, in regiunile estice, in noaptea de joi spre vineri vantul va mai avea intensificari locale cu viteze ce vor depasi la rafala 40 - 50 km/h spulberand zapada in sudul Moldovei si nord-estul Munteniei.

In urmatoarele zile vremea va fi geroasa mai ales in cursul noptilor si al diminetilor in estul si in centrul tarii, mentioneaza ANM.

UPDATE 12.00: Codul portocaliu a fost prelungit pana la ora 19.00 pentru judetele Vrancea si Buzau

Incepand cu ora 20.00, pentru judetele Buzau, Galati, Braila, Vrancea si Ialomita va fi emis cod galben de vant puternic, care va fi mentinut pana spre miezul noptii, a anuntat la Guvern directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, citat de Mediafax.

Directorul ANM a precizat ca dupa ora 02.00 vantul ar putea scadea in intensitate.

Sandu aratat ca previziunile meteorologilor arata in urmatoarele zece zile o situatie de iarna normala, fara fenomene grave.

"Modelele estimeaza ca in urmatoarele zece zile va ninge, va bate vantul, dar nu va fi o situatie grava", a spus directorul ANM.

El a precizat ca, daca pe perioada codului galben viteza medie a vantului este de 8 m/s, respectiv vant de 100 km/ora, de vineri, pe perioada sfarsitului de saptamana, viteza medie va fi de 3-4 m/s.

Totodata, incepand cu 24 decembrie, din vest va intra o alta configuratie meteorologica, dar nu sunt semnale ca va fi vorba de viscol.

UPDATE 10.30: Codul portocaliu in judetele Galati si Vrancea a fost prelungit pana la 13.30

Totodata, ramane in vigoare avertizarea cod portocaliu de viscol pentru judetele Braila, Buzau si Ialomita (pana la ora 13.00) si pentru judetele Galati si Vrancea (pana la ora 10.30).

In intervalul mentionat, in aceste judete va ninge, iar vantul va prezenta intensificari sustinute, cu viteze de peste 70 km/h la rafala, temporar viscolind si spulberand zapada. Vizibilitatea va fi scazuta local sub 200 m, izolat sub 50 m.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru judetele Constanta, Tulcea si Calarasi a fost ridicata la ora 9.00.