Propunerile Comisiei Europene pentru reducerea incidentei fumatului: interzicea tigarilor mentolate si slim, extinderea avertismentelor grafice pe 75% din pachet
In plus, statele vor avea dreptul de a interzice aparitia marcilor pe pachetul de tigari, dupa modelul deja introdus in practica de Australia. De asemenea, se interzice punerea in vanzare a pachetelor cu mai putin de 20 de tigari.
Bruxellesul a publicat miercuri pachetul de lupta impotriva tutunului, destinat sa lupte impotriva unei grave dependente care costa in fiecare an moartea a 700.000 de persoane in Europa.
A descuraja si a dezgusta, acesta este obiectivul lui Tonio Borg, comisarul insarcinat cu Sanatatea si protectia Consumatorilor.
Daca propunerile sunt aprobate, pachetele de tigari si de tutun de rulat vor trebui sa afiseze imagini de avertisment legate de efectele asupra sanatatii pe 75% din suprafata pachetului. Modelul prezentat miercuri de Borg este un plaman necrozat.
"Fumatul ramane o alegere, dar trebuie sa-i informam pe fumatori si pe nefumatori de toate pericolele", a argumentat comisarul european.
Subliniind ca "tutunul ucide in fiecare an aproape 700.000 de persoane in Europa, respectiv echivalentul populatiei Frankfurtului sau Palermo", Borg si-a exprimat speranta ca noile reglementari "vor reduce cu 12% numarul de fumatori in urmatorii cinci ani".
"Consumatorii nu trebuie abuzati: este necesar ca produsele din tutun sa aiba aspectul si gustul tutunului. Aceasta propunere vegheaza ca ambalajele si aromele sa nu poata fi utilizate ca argument de vanzare", a spus acesta.
Interdictia unui tutun de prizat, "snus", impusa in 1992, este mentinuta in UE, cu exceptia Suediei, care beneficiaza de o derogare in acest sens.
Avertismente vor fi impuse pentru toate produsele care contin nicotina, precum tigarile electronice.
Propunerea urmeaza sa fie aprobata de statele membre si de Parlament.
Comisia spera ca noile reglementari sa intre in vigoare in 2015 sau 2016.
British American Tobacco precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca extinderea avertismentelor grafice de sanatate pe 75% din suprafata pachetului de tigarete "restrictioneaza sever drepturile producatorilor de a-si utiliza marcile si insemnele distinctive pe propriul produs", fara a se baza "pe dovezi care sa coreleze existenta avertismentelor de sanatate marite, fie ele chiar si grafice, cu scaderea incidentei fumatului in tarile unde acest tip de avertismente au fost introduse deja".
"In schimb, aceasta masura este de natura sa faciliteze procesul de contrafacere a produselor din tutun si va conduce, prin consecinta, la cresterea pietei paralele", sustine compania.
In ceea ce priveste interzicerea tigaretelor cu diametru mai mic de 7,5mm (slims, super-slims), sub argumentatia ca ar contribui la cresterea atractivitatii fumatului in randul femeilor si a minorilor, este si aceasta bazata pe premise nefundamentate, insa va produce o contractie a pietei legale undeva intre 15 si 21%, cu o scadere direct proportionala - prin consecinta - a incasarior la bugetele de stat, afirma BAT.
"Este important de accentuat faptul ca noua propunere de Directiva a Tutunului este numai un pas in lungul proces pe parcursul caruia Parlamentul Europei precum si Parlamentele celor 27 de State Membre vor trebui sa o valideze. Suntem incredintati ca forurile respective vor trata cu atentia cuvenita masurile extreme propuse de catre Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre Statele Membre, inclusiv Romania, vor fi sustinatorii financiari de facto ai implementarii noilor masuri", a afirmat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs British American Tobacco Romania, citat in acest comunicat.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
De ce interziceti si alcoolul! Alcoolul face bine! Este supranumit "laptele dur"!
Mai bine concentrati-va pe productia de hrana sanatoasa si nu pizza sau alte porcarii congelate! Nai bine creati baza astfel incat toti copii din CE sa faca sport de la varste fragede!
Sa interzica si alcoolul in cazul asta, sa interzica tot si sa ne monteze camere de luat vederi si microfoane in bai, ca sa nu mai injuram.
Totul spre binele nostru. Pentru ca binele nostru trebuie implementat cu forta, nu ?
sanatate si va salut pe portofel(se stie de ce)