Comisia Europeana propune extinderea avertismentelor grafice la 75% din suprafata pachetelor de tigari, interzicerea aromelor puternice de genul mentolat, a calificativelor "light" sau continut redus de gudron, precum si a tagarilor "slim", scrie AFP.

In plus, statele vor avea dreptul de a interzice aparitia marcilor pe pachetul de tigari, dupa modelul deja introdus in practica de Australia. De asemenea, se interzice punerea in vanzare a pachetelor cu mai putin de 20 de tigari.

Bruxellesul a publicat miercuri pachetul de lupta impotriva tutunului, destinat sa lupte impotriva unei grave dependente care costa in fiecare an moartea a 700.000 de persoane in Europa.

A descuraja si a dezgusta, acesta este obiectivul lui Tonio Borg, comisarul insarcinat cu Sanatatea si protectia Consumatorilor.

Daca propunerile sunt aprobate, pachetele de tigari si de tutun de rulat vor trebui sa afiseze imagini de avertisment legate de efectele asupra sanatatii pe 75% din suprafata pachetului. Modelul prezentat miercuri de Borg este un plaman necrozat.

"Fumatul ramane o alegere, dar trebuie sa-i informam pe fumatori si pe nefumatori de toate pericolele", a argumentat comisarul european.

Subliniind ca "tutunul ucide in fiecare an aproape 700.000 de persoane in Europa, respectiv echivalentul populatiei Frankfurtului sau Palermo", Borg si-a exprimat speranta ca noile reglementari "vor reduce cu 12% numarul de fumatori in urmatorii cinci ani".

"Consumatorii nu trebuie abuzati: este necesar ca produsele din tutun sa aiba aspectul si gustul tutunului. Aceasta propunere vegheaza ca ambalajele si aromele sa nu poata fi utilizate ca argument de vanzare", a spus acesta.

Interdictia unui tutun de prizat, "snus", impusa in 1992, este mentinuta in UE, cu exceptia Suediei, care beneficiaza de o derogare in acest sens.

Avertismente vor fi impuse pentru toate produsele care contin nicotina, precum tigarile electronice.

Propunerea urmeaza sa fie aprobata de statele membre si de Parlament.

Comisia spera ca noile reglementari sa intre in vigoare in 2015 sau 2016.

British American Tobacco precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca extinderea avertismentelor grafice de sanatate pe 75% din suprafata pachetului de tigarete "restrictioneaza sever drepturile producatorilor de a-si utiliza marcile si insemnele distinctive pe propriul produs", fara a se baza "pe dovezi care sa coreleze existenta avertismentelor de sanatate marite, fie ele chiar si grafice, cu scaderea incidentei fumatului in tarile unde acest tip de avertismente au fost introduse deja".

"In schimb, aceasta masura este de natura sa faciliteze procesul de contrafacere a produselor din tutun si va conduce, prin consecinta, la cresterea pietei paralele", sustine compania.

In ceea ce priveste interzicerea tigaretelor cu diametru mai mic de 7,5mm (slims, super-slims), sub argumentatia ca ar contribui la cresterea atractivitatii fumatului in randul femeilor si a minorilor, este si aceasta bazata pe premise nefundamentate, insa va produce o contractie a pietei legale undeva intre 15 si 21%, cu o scadere direct proportionala - prin consecinta - a incasarior la bugetele de stat, afirma BAT.

"Este important de accentuat faptul ca noua propunere de Directiva a Tutunului este numai un pas in lungul proces pe parcursul caruia Parlamentul Europei precum si Parlamentele celor 27 de State Membre vor trebui sa o valideze. Suntem incredintati ca forurile respective vor trata cu atentia cuvenita masurile extreme propuse de catre Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre Statele Membre, inclusiv Romania, vor fi sustinatorii financiari de facto ai implementarii noilor masuri", a afirmat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs British American Tobacco Romania, citat in acest comunicat.